Actualitate

Cum trebuie sa se pregateasca primariile din Iasi pentru inundatii

Publicat: 10 feb. 2014
1
Perioada de primavara, caracterizata prin caderea unor cantitati importante de precipitatii, topirea zapezii si fenomene de inghet-dezghet, ar putea conduce la potentiale inundatii, motiv pentru care primarii din judetul Iasi trebuie sa ia o serie de masuri si actiuni care au ca scop pregatirea comunitatilor pentru gestionarea unor eventuale situatii de urgenta. Prefectura Iasi a transmis tuturor primariilor din judet un set de masuri care sa fie luate in perioada urmatoare, in functie de specificul fiecarei localitati in parte.
Autoritatile locale trebuie sa acorde o atentie deosebita masurilor de prevenire a inundatiilor din scurgeri de pe versanti prin realizarea si intretinerea santurilor si rigolelor de scurgere a apelor pluviale, indepartarea deseurilor si a materialului lemnos din albiile si de pe malurile cursurilor de apa, si in special a celor existente in sectiunile de scurgere a podurilor si podetelor si indepartarea materialului lemnos existent pe cursul formatiunilor torentiale din zona localitatilor.
Deoarece, in anii anteriori, topirea brusca a zapezii si caderile de precipitatii au condus la avarii ale iazurilor de decolmatare si ale unor iazuri piscicole, este necesara verificarea starii tehnice si functionale ale acestora. De asemenea, trebuie organizata supravegherea permanenta a zonelor critice identificate in cadrul actiunii de verificare a starii tehnice si functionale a lucrarilor cu rol de aparare impotriva inundatiilor, pentru situatia in care vor fi prognozate cresteri importante de debite si niveluri pe cursurile de apa.
Constituirea stocurilor minime de materiale si mijloace de aparare impotriva inundatiilor si instruirea membrilor Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgenta, reprezinta alte masuri importante ce trebuie luate la nivelul fiecarei localitati pentru limitarea efectelor inundatiilor. Nu in ultimul rand este necesara asigurarea functionarii la capacitate a amenajarilor de desecare din incintele indiguite, cunoscut fiind faptul ca in perioada de primavara se produc frecvent inundatii din ape interne.
Adauga un comentariu