Actualitate

Cum trebuie sa serviti vinurile atunci cand aveti musafiri. Aveti grija la aceste reguli

Publicat: 21 nov. 2018
17

Orice masa imbelsugata trebuie sa fie insotita de un vin de calitate. Dar cati dintre noi stiu oare cum trebuie servite vinurile atunci cand avem musafiri? Iata asadar ce trebuie sa faceti si ce reguli sa respectati ca totul sa iasa asa cum v-ati dorit.

La inceput vinul nou, apoi cel vechi

Potrivit regulilor de conduita, niciodata nu se serveste un vin dulceag intre alte doua vinuri albe sau rosii, seci. De asemenea, evitati cat mai mult posibil sa serviti vinurile albe seci inaintea celor rosii. Vinurile albe foarte dulci, in schimb, se servesc dupa cele rosii.

Vinurile se servesc, totodata, in ordine crescatoare, mai intai vinurile slabe, apoi cele tari. In plus, intai se va servi vinul nou, apoi cel vechi.

Atentie! Vinurile tip sampanie sau spumante se aduc dupa sau inaintea celor nespumante, niciodata intre ele. Coniacul si bauturile de tip tuica sunt intotdeauna servite pe tavi de metal sau de lemn.

Doamnele sa se abtina de la autoservire

Regulile de conduita spun ca doamnele nu au voie sa se autoserveasca.

Doamnele trebuie sa se abtina de la "autoservire" si, mai ales, de la tentativele de a ajunge la o sticla asezata departe de ele. Sotia trebuie sa cunoasca ordinea in care vor fi servite vinurile, pentru a putea asorta la ele paharele asezate dinainte.

Pentru asezarea paharelor pe o masa, se pastreaza aceleasi reguli ca pentru tacamuri: in ordinea utilizarii lor, de la dreapta la stanga, paharul de apa in extremitatea stanga sau cea dreapta, oricum in afara randului.

Paharele de sampanie, de obicei utilizate la sfarsitul mesei, pot fi asezate in spatele celorlalte sau se aduc separat pe tava.





Adauga un comentariu