Curiozitati

Cum trebuie sa stai in Sfanta Biserica, ca sa se reverse Harul lui Dumnezeu asupra ta, sa ai pace si buna-sporire in toate: Putina lume stie asta

Publicat: 19 nov. 2018
9

Sa stai in biserica precum sta lumanarea.

Despre Sfanta Liturghie, Parintele ne spunea mereu:

– Daca trebuie neaparat sa pleci de la Sfanta Liturghie, atunci pleaca dupa „Tatal Nostru“, iar daca s-au scos Sfintele Daruri, atunci sa stai cu frica si sa te rogi pentru ca aici este prezent Insusi Dumnezeu cu Maica Domnului si cu toate puterile ceresti, iar daca poti, varsa macar o lacrima cat de mica, pentru nemernicia ta. Caci ingerul tau pazitor se va bucura pentru tine. Daca te intreaba atunci cineva ceva, tu raspunde-i, dar foarte scurt. Iar tu singura sa stai in biserica precum sta lumanarea.

Cum se cuvine a sta in Biserica

Ce poate fi mai infricosator decat aceste lucruri. Ca Biserica este cer si ca mai inainte si casele erau biserici, iar acum Biserica este mai defaimata chiar decat o casa. Ca intr-o casa este randuiala si fiecare isi face slujba lui, iar in biserica este mare tulburare si neincetata framantare de lume, ca intr-un targ. Si doar stiti ca biserica nu este loc de petrecere, ci loc sfant si ingeresc, este Imparatia lui Dumnezeu si insusi cerul. Adu-ti aminte de Sfanta Masa aceasta, pentru ce pricina este pusa si Cine se afla pe ea. Stiu ca cel nebotezat nu cunoaste aceasta taina, dar tu stii ce sa intelegi cand auzi pe Proorocul zicand: „Asa zice Domnul, departati-va de la pamant si va suiti la cer”. Ca Biserica cer se numeste. Adu-ti aminte al cui Nume se cinsteste in Biserica! Iar acum voi faceti in biserica mai mult ras decat in targ. Ca la adunarile voastre lumesti stati linistiti si nici o galceava, nici vorba, nici strigare nu se face intre voi. Iar aici, unde Dumnezeu din cer vorbeste sfinte si infricosatoare lucruri, cei ce voiti sa vorbiti desertaciuni va aflati ca la o petrecere. Au doara nu aveti case? De Biserica lui Dumnezeu nu tineti seama si vorbiti si cu cei ce voiesc sa taca. De vorbiti de ale voastre treburi nu va opresc, dar vorbiti acasa la voi, la masa, la baie si la targ. Dar la biserica este loc al petrecerii ceresti, loc de rugaciune si de invatatura, loc de mantuire. Iar voi faceti din biserica iarmaroc, pravalie a schimbatorilor de bani, loc de impodobire a femeilor, unde ne umplem ochii de desfranare, loc de vanzare si cumparare, loc unde se pun la cale casele, oastea, judecatile; toate la biserica le poti vedea.

Noi, in toate zilele, ne intrebam si ne ingrijim, ca doar veti castiga ceva de folos la biserica si asa sa va duceti acasa, iar voi mai vartos spre sminteala si spre pacate va adunati, in loc sa va curatiti de ele. Deci roaga-te ca sa intelegi, iar mai vartos se cade a tacea, ca linistea si tacerea ta primindu-o, Dumnezeu sa te faca pe tine intelept. Iar daca nu poti sa taci, iesi din biserica, sa nu fii altora spre sminteala. Un singur glas se cade sa fie in biserica; precum suntem un singur trup al lui Hristos, asa si o singura lucrare este Sfanta Biserica, adica sa stam cu frica, sa ascultam, sa luam aminte si sa ne rugam. Ca si episcopul tacand, sta si slujitorii una canta, iar noi toti raspundem intr-un singur glas.

Deci sa nu lasam adevarul alergand dupa umbre si naluci. Slobozi sa ne facem de lucrurile vrajmasului si de rautatile ce se fac intre noi. Sa deprindem, in loc de lacomie, milostenia, iar in loc de ura, iubirea de oameni. Si asa facand, ne vom indulci de bunatatile cele de acum si de cele ce vor sa fie prin Iisus Hristos, Domnul nostru, a Caruia este slava in veci! Amin.
Surse: Sfantul Lavrentie de la Cernigov, „Sfantul Lavrentie de la Cernigov – Viata, invataturile si minunile facute de Dumnezeu prin acest mare Parinte”; Sfantul Ioan Gura de Aur, Din cuvintele duhovnicesti ale Sfintilor Parinti.

Adauga un comentariu