Mama si copilul

Cum trebuie tratate infectiile respiratorii virale la copii. Vezi ce preparate trebuie evitate

Publicat: 09 oct. 2015
7

Paracetamol, picaturi de nas, inhalatoare, apa de mare. Toate acestea nu trebuie sa va lipsesca din casa ele facand parte din arsenalul dedicat celor mici in lunga perioada a infectiilor respiratorii. Pe toate le puteti lua de la orice farmacie, chiar fara retete, insa mare atentie atunci cand le folositi! In cazul unor, dozele mari pot fi catastrofale.

La copiii sub 2 ani, banalele raceli determina frecvent bronsiolite. Infectia afecteaza bronsiolele pulmonare, locurile unde se fac schimburile de gaze in respiratie.

Pe plan mondial, ghidurile de tratament spun ca, in bronsiolitele copilului mic, nu au ce sa caute antibioticele, bronho-dilatatoarele si preparatele cortizonice. Sunt necesare doar aspiratiile nazale.

Multi parinti apeleaza la terapiile cu aerosoli, insa trebuie sa aveti grija la substantele inhalate. „Atentionez foarte clar in privinta utilizarii adrenalinei in aerosoli. Este un medicament cu o actiune cardiaca extraodinara. Nu poate fi folosit in conditii de ambulatoriu de catre parinti si s-a epuizat stocul de adrenalina in farmacii”, sustine dr. Coriolan Ulmeanu, medic primar pediatru.

Cand raceala copilului tau se complica

Adrenalina, ultizata fara doze extrem de precise, poate determina soc cardiac. In privinta bronhodilatatoarelor, cele cu substanta activa salbutamol pot determina, de asemenea, efecte cardiace severe. Iar dozele sunt usor de depasit de catre parinti.

Un alt medicament de care se face abuz atunci cand copiii sunt raciti este dexametazona. „O exagerare extrem de importanta este folosirea dexametazonei la intitiativa a parintilor, un preparat cortizonic cu efecte secundare importante. Face supresia glandei suprarenale, care e cea care raspunde la stresuri infectioase sau de alt tip”, completeaza dr. Ulmeanu.

In majoritatea cazurilor, infectiile repiratorii la copii se manifesta doar cu secretii nazale abundente. „La picaturile de nas in pediatrie e foarte clar, trebuie aruncate peste bord toate picaturile care folosesc combinatii de antibiotice, dezinfectante de tip chimic. Singure premise sunt preparatele de apa de mare sau ser fiziologic simplu”, completeaza specialistul.

Picaturile de nas cu nafazolina sunt cele mai periculoase. La peste 3 picaturi administrate din greseala spre exemplu apare socul cardiac.

Daca cel mic are febra, administrati-i un singur tip de antitermic. Paracetamolul se poate cumpara fara reteta, insa se recomanda sa sa fie utilizat doar cu prescriptie.

„Ceea este peste prescriptie deranjeaza pentru ca pot sa ajunga la insuficienta hepatica la adminstrarea de paracetamol la doza mare”, sustine Dumitru Oraseanu.

Hepatita toxica se numeste intoxicatia cu paracetamol. Semnele apar abia dupa 72 de ore de la ingestie. Un copil intoxicat cu aceasta substanta e in pericol vital timp de 7 zile.

Adauga un comentariu