Eveniment-Social

Cum va arata cel mai nou cartier al Iasului – FOTO

Publicat: 11 nov. 2010

@ Un parc de doua ori mai mare ca parcul Copou, 5.000 de apartamente, mall, esplanade, doua biserici, gradinite si o biblioteca @ Asa va arata noul cartier din zona Moara de Vant @ Arhitectul Alin Rubnicu a propus aceasta solutie dupa ce a castigat concursul organizat de primarie @ Pentru efort va primi un premiu de 50 mii lei @ „Va fi si un mall, un cinematograf, esplanade si cafenele. Nu in ultimul rand, este inclusa o piscina acoperita si un complex hotelier de 4-5 stele”, a spus arhitectul Alin Rubnicu

Primaria Iasi a organizat un concurs de solutii pentru gasirea unui concept legat de viitorul cartier din zona Moara de Vant. Concursul a fost castigat de arhitectul iesean Alin Rubnicu, acesta urmand sa primeasca un premiu de 50 mii lei cu tot cu TVA. Ieri a fost ultima zi pentru depunerea contestatiilor. Dupa semnarea contractului, municipalitatea va realiza un Plan Urbanistic Zonal pentru o suprafata de 200 hectare, unde va fi ridicat noul cartier. „Conform solutiei, in partea de sud va fi o zona rezidentiala, iar statiile de transport in comun vor fi in centru. Sunt prinse gradinite, o scoala primara, baza sportiva. Arhitectul a structurat in asa fel pentru a ocupa intreaga suprafata de teren. Pasul urmator ar fi realizarea unui PUZ, apoi a unui studiu de fezabilitate si a unui proiect tehnic pe bucati sau pentru intreaga zona. Acum am depasit abia o etapa. Acolo este o suprafata de 180 hectare, dar zona studiata este de 200 hectare”, a declarat Mihai Chirica, director general la Directia Tehnica si Investitii.

Cat va costa

Edilii nu stiu deocamdata care ar fi suma necesara pentru realizarea investitiei, luandu-se in calcul pe viitor si atragerea investitorilor privati. La concursul de solutii au mai participat: Planwerk SRL din Cluj Napoca, Arhi Axa SRL din Iasi, Soare Adrian PF din Bucuresti si Vanel Exim SRL din Bacau. Nu se acorda premii pentru ocupantii locurilor II si III.
Arhitectul Alin Rubnicu a castigat si ultimul concurs de solutii pentru Moara de Vant, dar procedura a fost contestata si, ulterior, anulata. Arhitectul a oferit si o serie de detalii legate de viitorul cartier. „Centrul sportiv beneficiaza si de o pista de alergari, plus sase terenuri de tenis. Conform solutiei, va fi construita o biblioteca, un parc de doua ori mai mare decat parcul Copou, 800 de parcele pentru locuinte individuale si 5.000 de apartamente. Blocurile vor avea un regim minim de patru etaje si maxim de 10 etaje. Proiectul face referire si la construirea a doua biserici. Va fi si un mall, un cinematograf, esplanade si cafenele. Nu in ultimul rand, este inclusa o piscina acoperita si un complex hotelier de 4 – 5 stele”, a spus arhitectul Alin Rubnicu.

Comentarii
 • Un sheet de proiect fara locuri de parcare suficiente nici macar la centrele comerciale, ca sa nu mai spunem de locuinte. Rupt de realitate total…

 • este cea mai proasta locatie posibila deoarece zona este poluata de traficul aerian, cine-i prost sa stea acolo si sa inghita zilnic tone de kerosen ars emanat din motoarele avioanelor care exact pe acolo trec? mai mult de atit, acum sint avioane mici insa in viitor dupa éxtinderea pistei vor circula si avioane foarte mari cu motoare cu reactie si va si un zgomot infernal, prin comparatie ca sa spun ce gresit este locul ales sa mergeti in anglia sa vedeti ce cosmar este in cartierele de linga Heathrow, mult zgomot, daca pui rufe la uscat le iei afumate si in general e o atmosfera morbida,apoi sansa ca in orce moment sa iti cada avionul in cap e foarte mare deoarece aeroportul este situat linga padure care este casa a milioane de pasari si care oricind poate intra in motor si sa se prabuseasca, dar cum ziceam doar cei prosti se vor duce sa stea acolo iar de astia sint destui

 • Totul ok pana la punctu asta: Tu chiar crezi ca o pasare chiar si de dimensiunea unei antene parabolice ar face un avion sa se prabusesca? 🙂 Think again

 • da, e de ajuns o pasare ca sa deterioreze una din palele turbinei unui motor… mai citeste si tu, sau mai uita-te la „Seconds from disaster” pe National Geographic

 • Dog, mai mergi putin si te documenteaza si ai sa vezi ca o pasare care este aspirata in motorul unu turbojet/turbofan poate provoca probleme mari unui motor de tipul ala. Da’ daca la noi nu este decat seminte bere si manele ce sa-i facem….vorbim si noi numa sa stropim pe ala care a postat sub noi….

 • infrastructura la canalizare si apa costa exagerat.este si cimitirul pe cateva hectare bune,aeroport si constructiile sunt cea mai proasta investitie.sunt sute de locuinte nevandute de ani care asteapta canalizare si electricitate chiar ANL in care sau bagat fonduri de la stat sunt blocuri ramase in stadiu de inceput(cart.oancea)unde sa distrus un cimitir cu acordul primariei,au dat oasele mortilor la varsatoare.era sinistru sa vezi un excavator cum rupe din sicrie,culmea aratau intacte,nu l au distrus comunistii dar a facuto democratia.si vor cartier nou?pt cine aici e saracie mare……

 • buba acolo e… accesul in oras. Str. Moara de Vanta e prea ingusta si accesul spre Tg Cucu ar fi practic blocat daca mii de oameni ar dori sa vina dimineata in oras din acea zona!

 • NU SE VA FACE ASA CEVA! Nimeni nu va investi in parcuri pentru ca nu iese nici spaga nici bani, iar in Romania viitorul nu exista sau daca exista el se cuantifica exclusiv in spagi. Trebuie sa se construiasca pe fiecare centimetru patrat ca sa iasa spaga grasa. Smecheria este evidenta si este identica Palas-ului: propunem niste avioane utopice, cu spatii largi unde sa poata fi bagate ulterior PUD-uri cu tot felul de derogari si care vor schimba total proiectul initial. Rezultatul va fi o densitatea construita poate chiar si pe 80% din suprafata! Orasul asta este mort! Orice incercare de revigorare urbanistica nu are sens a fi facuta decit dupa cutremurul cel mare care va rade o jumatate de oras dupa care va trebui regindit si reorganizat totul asa cum trebuie. Restul e blableala si gogosi nichitoide. Primaria Iasi a mai spalat niste bani cu aceasta ocazie: 50 000 de lei din care o mare parte se reintoarce clar la minutele care au minarit afacerea „concursului”. Scirba noastra si mindria / Nichita si Primaria!

 • Aiureli pt timpiti!
  Primaria Iasi nu e in stare sa faca nimic folositor si corect; nu le-as da pe mina nici 5 bani, ca astia prapadesc tot ce pot. Acest proiect e doar o alta delapidare de bani, cum au mai fost si celelalte anterioare, daca va mai aduceti aminte de olandezii zburatori,etc.
  In fapt, acolo se vinde teren la mica publicitate, si se vor face niste locuinte, de catre privati, daca si cind vor avea chef. Ce face primaria e inutil, e doar o manipulare ieftina, si oricum nu are nimeni nevoie de blocurile lor turn de p +10etaje. Oricum asa ceva e aberant pt zona aia, care are niste alunecari uriase si o situatie geotehnica cumplit de proasta.

 • bah da` bine va pricepeti voi la tot, aici dar din pacate muriti toti de foame. proiectul arata foarte bine, urmeaza sa vedem cum il vor pune in practica.

  ala de se plange de kerosen ars, stai tata linistit ca pana ajunge aeroportul de la Iasi ca Heathrow, nici copiii tai nu or sa mai fie de fatza.

  cat despre zona, are potential de dezvoltare, iar prezenta padurii si lacurilor de la Ciric sunt puncte forte.

  eu am un teren in zona si abia astept sa ii pot da o utilizare profitabila.

  in rest numai bine, plangeti-va in continuare fratilor, ca la asta va pricepeti :-))

Adauga un comentariu