Actualitate

Cum va arăta noul an școlar: Ce măsuri vor fi luate

Publicat: 30 iun. 2020
ALT=
Cum va arăta noul an școlar: Ce măsuri vor fi luate

Cum va arăta noul an școlar. De altfel, în urmă cu câteva săptămâni a circulat schiţa unui ordin de ministru în care se vorbea de mai puţini elevi în clase, ore mai scurte şi alte restricţii. Deocamdată, după redeschiderea creşele și gradiniţelor, numărul de cazuri în rândul copiilor nu a crescut.

Din toamnă, într-o clasă ar putea fi maximum 10-15 elevi. Aceștia vor sta la școală cel mult 4 ore iar fiecare oră de curs va dura 30 de minute. Ceilalți elevi din clasă, care nu vor fi prezenți la școală în ziua respectivă, vor învăța de acasă.

Una dintre cele 4 ore se va desfășura într-un spațiu deschis, de exemplu în curtea școlii. De asemenea, vor fi interzise experimentele de la orele de științe iar elevii nu se vor mai muta din clasă în clasă.

Cum va arăta noul an școlar: Ce se va întâmpla din toamnă

Acestea sunt doar câteva din recomandările făcute de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) în urmă cu mai multe săptămâni, însă reprezentanții ministerului spun că aceste recomandări din luna mai nu mai sunt valabile și asta deoarece noile recomandări făcute de INSP se vor adapta contextului epidemiologic din toamnă.

De asemenea, Guvernul se gândește la școala de acasă și asta deoarece există și un proiect de lege pentru cumpărarea laptopurilor și tabletelor pentru elevi, dar și pentru profesori.

Trasee stricte pentru elevi și cadre didactice

Potrivit recomandărilor oficiale realizate de INSP, la redeschiderea școlilor, în toamnă, culoarele făcute în această perioadă pentru revenirea la pregătire a elevilor și pentru participarea lor la examenele naționale vor rămâne așa cum sunt. Va continua și măsura purtării măștilor pentru profesori, iar pentru elevi, acestea nu vor fi obligatoriu în interiorul clasei, dar este recomandat să le poarte în pauze. De asemenea, se vor amâna și/ sau anula manifestările sportive, culturale, pe timpul pandemiei, în vederea evitării aglomerării pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii.

Cum va arăta noul an școlar: Organizarea programului școlar

În anul școlar următor, toate unitățile de învățământ vor trebui să se organizeze înainte de redeschiderea lor și în funcție de dimensiunea lor. Se vor organiza programul și activitățile școală (intrare în clasă, ieșire de la cursuri, mișcarea pe coridoare), astfel încât elevii unei clase nu se întâlnească cu elevii din alte clase sau cu cei de pe același etaj. Sosirea și plecarea din școli ar trebui organizate astfel încât să se evite aglomerarea copiilor și a părinților la intrarea în școli. Această organizare se va face astfel încât să se respecte următoarele: decalarea orelor de intrare, organizarea spațiilor în clase, contactul reciproc între grupuri va fi limitat, locurile din clasă trebuie să fie fixe, adică după aranjarea elevilor, în bănci, aceștia nu vor mai schimba locurile între ei pe toată perioada cursurilor, organizarea activităților și supravegherea în timpul pauzelor a elevilor.

Ce alte măsuri mai sunt prevăzute

– sala de bibliotecă se recomandă a fi utilizată individual numai cu scopul de a primi sau returna literatura de studiu.

– trebuie evitate activitățile cu riscul de transmitere ridicat al infecției, de exemplu activități cu contacte interpersonale apropiate sau cu număr mare de persoane, cum ar fi manifestările școlare, taberele, excursiile, alte activități extrașcolare în grup mai mare de 3 elevi.

– să se adopte măsuri igienico-sanitare stricte, precum și măsurile de prevenție pentru infecția COVID-19 de distanțare fizică (echipament protecție, igienizare, dezinfecție, instruire).

– să se evite distribuirea de alimente care nu sunt ambalate individual.

Adauga un comentariu