Magazin

Cum va fi piața muncii până la finalul lui 2021. Domeniile în care se vor face cele mai multe angajări

Publicat: 10 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum va fi piața muncii până la finalul lui 2021. Domeniile în care se vor face cele mai multe angajări

Anul 2021 va rămâne un an atipic în memoria noastră, a tuturor, chiar dacă, poate, nu la fel de negru precum 2020. E un an de cotitură inclusiv pentru piața muncii din România, dar nu numai. Mai sunt doar câteva luni din el, dar cum evenimentele din ultima vreme ne-au luat prin surprindere, specialiștii au făcut câteva predicții, ca să știm la ce să ne așteptăm măcar pe această piață.

Și nu e deloc un domeniu lipsit de interes, din moment ce munca, recompensată cu venituri (mai mult sau mai puțin corecte) ne finanțează toate celelalte aspecte ale vieții.

Astfel, la fel ca în prima jumătate a anului, și în toamna acestui an angajatorii vor căuta oameni cu experiență, dat fiind excedentul de forță de muncă de la noi din țară și numărul mic de joburi oferite față de anii precedenți.

În a două jumătate a anului cele mai multe angajări se vor face în domenii care au fost cap de afiș și în anii precedenți: IT, Software și Vânzări, spun specialiștii.

De altfel, o simplă căutare a locurilor de muncă pe Jobradar24 oglindește deja această tendință, multe joburi fiind din aceste domenii. Se caută programatori Php, inclusiv remote, Web developer Php, seniori software depeloperi, Windows system administrator, programatori C#, Software test engineer, Php developer, Network administrator, consilieri vânzări, agenți vânzări/consultanță fonduri europene și câte și mai câte, în toate orașele țării.

Ce abilități se caută

Un raport recent, realizat după chestionarea mai multor angajatori din România, arată că experiența relevantă pe o poziție anterioară va fi esențială la angajare. În plus, foarte importantă va fi capacitatea candidatului de a se adapta la diversele situații neprevăzute. Flexibilitatea este, de asemenea, un aspect esențial în ochii specialiștilor în recrutare.

„Având în vedere că anul 2020 a fost un an pandemic, în condițiile în care multe companii și-au disponibilizat o parte din angajați, care erau mai bine pregătiți, asta înseamnă că piața forței de muncă beneficiază în acest moment de un număr însemnat de persoane care sunt specializate pe anumite arii de activitate sau în anumite domenii industriale.

Și atunci angajatorii au tot interesul să meargă să recruteze astfel de persoane, pentru că nu mai investesc de acum înainte în pregătirea lor”, a declarat pentru Ziare.com Gabriel Chicioreanu, specialist în piața muncii.

Ce se întâmplă cu salariile

În ceea ce privește salariile, jumătate dintre angajatori consideră că acestea vor rămâne constante în a doua jumătate a anului 2021.

Există reticențe cu privire la eventuale creșteri salariale, dar nu în toate cazurile. Concret, 47% din companii estimează măriri ale salariilor, în scădere cu 23% față de 2020. Creșterile nu vor depăși însă 10%, mai arată raportul.

Jucătorii de pe piața muncii spun că până la sfârșitul anului munca se va desfășura parțial remote și parțial de la birou, la fel cum se întâmplă și în prezent.

Pandemia și recuperarea de pe piața muncii: Sunt discrepanțe mari între diferitele regiuni. Iată de ce:

În trimestrul al doilea din acest an, numărul locurilor de muncă neocupate a fost de 39.500, în creștere cu peste 1.000 de joburi față de primul trimestru, arată datele furnizate de Institutul Național de Statistică.

O treime dintre acestea se află în sectorul bugetar, mai arată cifrele oficiale. Astfel, 5.800 de joburi neocupate erau în sănătate şi asistenţă socială, 5.700 în administrația publică, iar 800 de locuri vacante erau în învăţământ.

Cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacții imobiliare, alte activități de servicii, respectiv industria extractivă.

Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut creșteri mai importante în activitățile de transport și depozitare, respectiv comerț, urmate de cele cele din hoteluri și restaurante.

Conform unei lucrări de cercetare din ASE („Realizarea unor scenarii privind pierderile de forță de muncă si capital uman ale Romaniei”), citată de HotNews.ro, unul dintre motivele pentru care se înregistrează deficite ale pieței muncii constă în necorelarea numarului de șomeri cu numărul de locuri vacante.

Astfel, pot coexista segmente ale pieței muncii în care să avem surplus de forță de muncă (cele care oferă salarii mari și condiții bune de muncă) cu segmente cu deficit de forță de muncă, caracterizate prin persistența unui număr ridicat de locuri de muncă vacante (unde salariile sunt apropiate de cel minim, iar condițiile de muncă sunt dificile).

Slaba compensare a surplusului cu deficitul de forță de muncă poate fi cauzată atât de pandemie, cât și de diferențele de dezvoltare dintre regiuni, sau de migrația internă, mai arată raportul.

Astfel, regiunile dezvoltate tind să aibă locuri de muncă vacante mai multe în sectoarele mai prost plătite, in timp ce regiunile mai sărace înregistrează surplusuri de forță de muncă în majoritatea segmentelor pieței muncii. E drept, regiunile mai puțin dezvoltate au si o migrație ridicată a forței de muncă, ceea ce duce la o rată mai ridicată a numărului de locuri de muncă vacante.

“E o problemă legată de ocupațiile de nivel scăzut, care au ajuns să fie deficitare pentru că oamenii migrează. Pleacă în Occident, acolo unde respectivele ocupații nu mai sunt practicate de către nativi.

Nativii, din cauza acumulării de avuție care s-a produs, nu mai sunt interesați de asemenea munci”, explica recent pentru HotNews.ro Cătălin Ghinăraru, expert independent pe piața muncii de la noi.

Adauga un comentariu