Magazin

Cum va puteti relaxa cu TERAPIA PRIN MUZICA

Publicat: 19 iun. 2013
1
Terapia prin muzica si beneficiile pe care aceasta le poate aduce oamenilor sunt incredibile. Meloterapia poate induce o stare psihica speciala, poate ajuta si in cazul celor care invata pentru examene si poate favoriza comunicarea. Meloterapia a aparut din necesitatea de a trata anumite tulburari nervoase, fenomenul care sta la baza acestui tip de terapie fiind denumit rezonanta, inducand ascultatorului o stare psihica aflata in rezonanta cu tempo-ul melodiei.

Astfel, muzica poate actiona direct asupra starii generale psihice si mentale, deci, implicit, asupra sistemului imunitar. Scopul terapiei prin muzica este acela de a reduce stresul psiho-fiziologic, durerea, starile psihice negative.
 

Cercetarile in domeniu arata ca terapia prin muzica poate fi folosita cu succes si la activitatile de invatare. Meloterapia este bazata pe audierea uneia sau mai multor melodii, fraze muzicale sau unor sunete, care se repeta, dupa un algoritm, atfel incat vibratiile sa fie in mare parte constante. Uneori melodiile exprima si imprima celor care le asculta stari benefice de iubire, de curaj, de fericire, de liniste.
 
Terapia prin muzica sau dans poate functiona foarte bine si in cazul copiilor, ajutandu-i sa se exprime si sa invete sa se cunoasca. Participantii la terapie pot folosi orice fel de elemente, de la cele din natura la elemente mai tari, mai dure, la ritmuri diferite. In urma terapiei, de regula, un terapeut incearca sa il ajute pe participant sa constientizeze de ce a ales ceva anume, la ce il ajuta, daca se simte confortabil cu aspectul respectiv.
 
Cei care doresc sa testeze acest tip de terapie trebuie sa stie ca muzica se poate asculta cel mai bine daca stam pe un scaun comod, avand coloana vertebrala dreapta, cu palmele asezate in jos pe genunchi si cu ochii inchisi. Cei care sunt obositi sau bolnavi se pot aseza pe o saltea pusa pe podea, pe spate, cat mai relaxati, cu picioarele usor departate si mainile pe langa corp, cu palmele orientate in sus si cu ochii inchisi.
 
Pentru a scapa de stres, audiati un CD cu o muzica de natura sa va relaxeze in timp ce stati intinsi pe o canapea sau pe podea, in apropierea boxelor. Alegeti auditii cu un tempo asezat, cu ritm mai lent decat ritmul inimii si pe cat posibil construit pe principiul ciclic, repetitiv.
 
Pe masura ce va lasati purtati de muzica, incercati sa constientizati efectul de relaxare si destresare. Concentrati-va pe respiratie: respirati profund si ritmic, inchideti ochii si incercati sa eliminati orice gand, in timp ce analizati muzica pe care o ascultati si sentimentele pe care vi le induce.
 
Daca aveti nevoie de un stimul mai degraba decat de relaxare, optati pentru un ritm mai vioi. Cand sunteti agitat sau nervos, alegeti o piesa care va este familiara: ceva ce va aminteste de copilarie sau tinerete. De cele mai multe ori, familiaritatea induce o stare de calm. Puteti scapa de stres si ascultand sunete din natura: sunete dintr-o padure sau valurile marii, preferabil veritabile. Daca nu aveti aceasta sansa, puteti sa ascultati si inregistrari, potrivit rtv.net.
Adauga un comentariu