Boli si tratamente

Cum va tratati de gonoree

Publicat: 11 apr. 2012
7

Daca se aplica tratamentul in faza initiala a bolii, inainte de aparitia complicatiilor, gonoreea nu cauzeaza probleme de durata. Netratata, insa, gonoreea poate duce la aparitia multor complicatii.
Tratament initial
Se realizeaza cu antibiotice. Acest tratament este recomandat in urmatoarele cazuri:
– oameni cu teste pozitive pentru gonoree
– parteneri sexuali in ultimele 60 de zile ai unor bolnavi de gonoree, chiar daca nu exista simptome sau s-a folosit sau nu prezervativ
– nou-nascuti ai femeilor bolnave de gonoree
Daca unul din partenerii unui cuplu infectat de gonoree se trateaza iar celalalt nu, exista posibilitatea de reaparitie a bolii in acel cuplu. Pentru a se preveni reaparitia bolii, trebuie folosit prezervativul si tratat si partenerul.

Tratament in cazul agravarii bolii

Unele tulpini de gonoree au devenit rezistente la actiunea antibioticelor, printre acestea aflandu-se penicilina, tetraciclina si sulfamidele. Cand bacteria devine rezistenta, antibioticele nu mai pot omora acea bacterie.
In unele tari, multe tulpini de gonoree au devenit rezistente si la quinolone. Pentru cei infectati cu gonoree in aceste zone s-au dezvoltat noi scheme de tratament. Astfel este recomandata folosirea de ceftriaxona si spectinomicina in defavoarea quinolonelor de genul ciprofloxacinei, levofloxacinei sau ofloxacinei.
Daca apare rezistenta la un tip de antibiotic se va incerca folosirea altui antibiotic pentru tratamentul infectiei. Daca dupa terminarea unui tratament, inca persista simptomele, este nevoie de retestarea prin cultura a gonoreei, pentru a se determina daca e vorba de rezistenta la antibioticul folosit.

De retinut!

Unii oameni care prezinta infectie cu gonoree, au de asemenea si infectie cu chlamidya. De aceea in tratament trebuie introduse antibiotice care au si actiune pe chlamidya.
Reinfectia poate sa apara. Simptomele care nu se remit dupa tratament pot fi cauzate de o reinfectie cu gonoree sau de tratament ineficient, in special daca s-a realizat un contact sexual cu o persoana dintr-o zona de risc crescut de rezistenta la antibiotice. Pentru a se preveni reinfectia e nevoie de evaluarea si tratarea concomitenta a partenerului. Pentru tratamentul reinfectiei se vor folosi antibiotice.
Boala inflamatorie pelvina (BIP), este o complicatie serioasa a gonoreei putand duce la infertilitate si in cazuri mai rare la moarte. Pentru prevenire BIP e nevoie de tratamentul imediat al gonoreei.
Tratamentul infectiei gonococice diseminate (IGD) necesita de obicei spitalizare si tratament antibiotic administrat intravenos (i.v.) sau intramuscular (i.m.).

Tratament ambulator (la domiciliu)

Se realizeaza cu antibiotice, care in mod normal duc la tratarea totala a infectiei. Daca s-a stabilit diagnosticul de gonoree trebuie:
– sa se administreze pe intreaga perioada prescrisa de medic. Daca se sare peste administrarea unor doze sau nu se realizeaza tratamentul pe intreaga perioada, s-ar putea ca boala sa nu remita.
– evitarea contactului sexual pe perioada tratamentului. Daca tratamentul consta intr-o sindura doza medicamentoasa, se asteapta timp de 7 zile dupa administrarea dozei inainte de inceperea relatiilor sexuale
– partenerul trebuie sa cunoasca faptul ca trebuie sa urmeze tratament chiar si in lipsa aparitiei simptomelor. Infectia se poate raspandi si daca nu sunt prezente simptomele
– trebuie consultat medicul daca simptomele reapar dupa incetarea tratamentului sau daca apar simptome noi. Se poate sa fie nevoie de schimbarea antibioticului sau de reevaluare.
Odata ce a aflat ca are gonoree, un om poate simti repulsie pentru propria persoana sau fata de actul sexual. Discutia cu un psiholog sau alaturarea unui grup de discutii format din oameni cu BTS, poate fi de ajutor.

 

Adauga un comentariu