Secretele istoriei

Cum voia America sa invinga comunismul din URSS, in Razboiul Rece?

Publicat: 23 mai 2014
O serie de dezvaluiri recente ale Wikileaks au scos la iveala o arma secreta, dar mai putin cunoscuta, a Statelor Unite folosita impotriva URSS-ului cu scopul invingerii comunismului din timpul Razboiului Rece.
Aceasta consta in trimiterea unor vedete americane din lumea muzicii de a face turnee in Uniunea Sovietica, cu scopul de a zgudui fundamentele comunismului.
Artisti celebri din Statele Unite, precum Bob Dylan, Joni Mitchell si James Taylor au facut parte dintr-o lista ampla a guvernului american, care ar fi putut castiga atasamentul opiniei publice din fosta URSS, potrivit, Daily Mail.

Vezi si Inceputurile Razboiului Rece 
Fostul ambasador, Walter Stoessel Jr., al SUA la Moscova a transmis ca sovieticii aveau ca preferinte muzica soul americana. In ianuarie 1975, o nota diplomatica a ambasadorului trimisa la Washington sugera ca stilul soft rock, precum „American Pie” a lui Don McLean sau „Free Man in Paris” a lui Jon Mitchell ar fi putut avea un mare succes in randul sovieticilor oprimati.

Vezi si Etapele Razboiului rece

El a adaugat ca aceasta „prioritate” ar trebui sa fie acordata si muzicii blues/rock sau country rock. „Cum acest lucru ar fi o noutate pentru un turneu in Uniunea Sovietica, cred ca este momentul potrivit pentru a face o incercare”.
Pe lista ambasadorului american au mai fost incluse si alte vedete, precum Lynyrd Skynyrd, Poco si The Nitty Gritty Dirt Band. Niciunul dintre artisti nu a ajuns in perioada de atunci, 1973-1976, dincolo de Cortina de fier.
Bob Dylan a avut o aparitie in URSS, intr-un concert la Moscova in anul 1985. Primul mare artist occidental care a cantat in Uniunea Sovietica a fost Elton John in mai 1979.
In anul 1987, James Taylor, insotit de Santana, Bonnie Raitt si Doobie Brothers – toti artistii corespunzand criteriilor ambasadorului SUA – au avut un concert la Moscova. In acelasi an, Billy Joel a avut cate trei concerte cu casa inchisa la Moscova si la Leningrad. 


loading...

Adauga un comentariu