Arte vizuale

„Cumintenia Pamantului”. Cand vor fi restituiti toti banii donati

Publicat: 13 dec. 2018
3

Peste 100.000 de romani au donat bani pentru cumpararea operei lui Constantin Brancusi ”Cumintenia pamantului”. Nu s-a strans suma necesara, iar banii trebuiau returnati. Au ramas insa oameni care asteapta sa primeasca sumele donate. Uite cand vor fi restituiti toti banii!

Inca sunt multi romani care asteapta sa primeasca inapoi banii donati pentru opera lui Constantin Brancusi ”Cumintenia pamantului”.

Campania de donatii pentru opera lui Constantin Brancusi ”Cumintenia pamantului” a fost lansata pentru a strange 6 milioane de euro dintre cei 11 milioane de euro pe care proprietarii statuii ii cereau pentru a vinde opera statului roman. Restul de 5 milioane de euro ar fi urmat sa fie pusi de la bugetul de stat.

Din donatiile romanilor s-au strans insa doar 1.163.032 euro. In consecinta, s-a renuntat la colecta. Peste 100.000 de persoane au facut donatii pentru cumpararea operei lui Brancusi.

„Cumintenia Pamantului”. Cand vor fi restituiti toti banii

Ministerul Culturii si Identitatii Nationale a transmis News.ro ca a restituit aproape toata suma incasata prin Trezoreria Statului in campania de donatii pentru achizitionarea de catre stat a sculpturii „Cumintenia Pamantului”, iar Valer Daniel Breaz analizeaza raportul misiunii Corpului de Control si va lua curand o decizie.

In luna septembrie, dupa o audiere in Comisia pentru cultura din Camera Deputatilor, ministrul George Ivascu a afirmat – eronat – ca negociatorul cu proprietarii sculpturii „Cumintenia Pamantului” este interimarul Muzeului National de Arta al Romaniei, care a gazduit o perioada opera de arta, el fiind cel care „a dat semne” Paulei Ionescu si Alinei Serbanescu, scrie news.ro.

Referitor la procesul de restituire a donatiilor din campania „Brancusi e al meu”, Ministerul Culturii a transmis ca „pana la aceasta data a restituit suma de 359.473 lei din totalul incasat prin contul deschis la Trezoreria Statului de 370.811 lei”.

In prezent, „Cumintenia Pamantului” se afla depozitata intr-un loc privat, dupa ce Muzeul National de Arta nu a mai avut banii necesari pentru asigurarea ei.

Restituirea donatiilor amanata pentru 2019

Restituirea donatiilor pentru "Cumintenia Pamantului" a fost amanata de Guvern prin ordonanta de urgenta pana la 31 decembrie 2019.

Guvernul a comunicat ca sunt foarte putini donatori neidentificati. ”Nu sunt considerati donatori neidentificati si nu e necesar sa intreprinda nici un fel de demers persoanele care au donat prin urmatoarele mijloacele: virament, ordine de plata in lei sau dispozitie de transfer valutar intrabancar si interbancar, donatii prin intermediul site-ului campaniei www.brancusiealmeu.ro, transfer bancar electronic sau prin SMS pentru numere de telefon active", a spus purtatorul de cuvant al Guvernului.

Acesta a precizat ca solicitarile de restituire transmise anul trecut si care contin informatiile necesare vor fi luate in considerare si aceste persoane nu trebuie sa mai faca altele acum, dar doar daca sunt complete.

Restituirea donatiilor prin SMS

In cazul donatiilor prin SMS, exista doua variante pentru restituirea banilor.
”La donatiile provenite prin SMS, returnarea se va face fie prin rectificarea facturii sau prin bonusarea numarului de telefon in cazul cartelei prepay. Cine are cartela prepay i se va suplimenta contul de pe numar, daca e pe abonament la plata facturii i se va scadea suma", a transmis Guvernul.

Adauga un comentariu