Actualitate

Cumparaturi pe banii altora

Publicat: 14 ian. 2001
1

Dezvoltarea Internetului a inceput in anii ’90, o data cu inventarea paginilor Web, care permiteau vizualizarea de animatii, grafica si sunet. Pana la inventarea browserului Mosaic, reteaua mondiala fusese folosita exclusiv in domeniul educatiei si cercetarii, fiind relativ dificil de accesat si utilizat. O data cu „explozia” numarului de site-uri s-a dezvoltat si conceptul de e-commerce, comert electronic. Acesta se refera la tranzactii efectuate on-line, cu achitarea prin intermediul unui mijloc de plata modern, cartea de credit. Desi comunitatea virtuala a facut eforturi deosebite pentru realizarea unor moduri de transmitere sigura a informatiilor (modalitati de incriptare a informatiilor folosind chei complexe), afacerile on-line sunt riscante atat pentru cumparatori, cat si pentru vanzatori. De exemplu, cumparatorii pot avea probleme grave in cazul in care numarul cardului lor este cunoscut de hackeri, intrucat acestia il vor folosi pentru a face diverse cumparaturi. La randul lor, vanzatorii risca sa nu-si poata ridica banii de la banca in cazul in care suma a fost platita folosindu-se un card fals. Cauza acestor probleme sunt „infractorii virtuali”, asa-numitii hackeri, care reusesc sa efectueze tranzactii folosind carti de credit false sau emise pe numele altor persoane.

 Exista mai multe modalitati prin care se pot obtine asemenea informatii, care pot fi aflate, uneori, chiar de la hackeri. Sursa noastra, H., este unul dintre impatimitii Internetului, marea sa pasiune fiind conversatiile pe IRC (Internet Relay Chat). H. a explicat, in exclusivitate pentru „Ziua de Iasi„, cum se pot obtine numere de carduri pentru a cumpara diverse bunuri de pe Internet. „Exista unele canale pe MIRC de unde poti face rost de numere de carduri de credit. Cel mai legal este UnderNet-ul, iar dintre cele ilegale ar fi EFnet si DALnet. Exista mai multe posibilitati. Prima ar fi de a face download, luand unele programe care genereaza numere de card, plus adresa si numar de telefon”. Problema este ca, dupa afirmatiile lui H., „iti ia ani ca sa verifici un asemenea card”. O alta metoda este de a „sparge” sau, in argou, „a hackeri” un site de cumparaturi si de a obtine coordonatele unor card-uri. Aceasta metoda este deosebit de complicata si implica, pe langa cunostinte foarte bune de informatica, si necesitatea de a masca adresa IP de unde are loc accesul, astfel incat hackerul sa nu fie prins. Cea mai simpla metoda de a obtine numere de card-uri este insa de a face „carding”.

Aceasta inseamna a face un serviciu cuiva in schimbul numarului de card: „eu fac ce vrea acela, cumpar ceva pentru el, ca in State nu poti sa faci asa ceva de frica FBI-ului, dar numarul de card ramane al meu”. Aceasta operatiune se bazeaza pe faptul ca in SUA unele supermarket-uri arunca la gunoi bonurile pentru cumparaturi, dintre care unele au fost platite cu credit-carduri. Pe aceste bonuri se gasesc toate informatiile despre cartea de credit, cu exceptia codului PIN (Personal Identification Number, sau numarul personal de identificare). „De asta n-ai nevoie ca sa cumperi de pe Net”, afirma H. Singura problema, dupa cum declara sursa noastra, este faptul ca utilizarea de carduri furate sau falsificate constituie, in Statele Unite, delict federal, iar infractorii pot fi urmariti si in Romania, deoarece Biroul Federal de Investigatii are o filiala la Bucuresti.

Adauga un comentariu