Actualitate

Cumplit! Decizia unui judecator din Iasi a scandalizat o intreaga comunitate – FOTO

Publicat: 28 dec. 2014

@ Nimeni nu se astepta la o asemenea hotarare din partea judecatorului @ Atat a considerat magistratul ca valoreaza viata unui copil de numai 10 ani @ Cand au citit decizia judecatorului, nu le-a venit sa creada ca este reala

Un copilas de numai 10 ani a inghetat de frig dupa ce a fost agresat si alungat de adultii care trebuiau sa aiba grija. Procurorii si politistii au solicitat ca adultii responsabili de moartea lui Stefan Spataru, din Focuri, in anul 2013, sa fie pedepsiti, iar magistratii de la Judecatoria Harlau nu au fost de acord. Cotidianul BUNA ZIUA IASI prezinta mai jos argumentele aduse de judecatorii care au decis sa-i achite pe tatal lui Stefan si pe invatatoarea Raida Vecliuc de toate acuzatiile care li se aduc.

Prezentarea pe scurt a evenimentelor in frazele care urmeaza ajuta la o mai buna intelegere a situatiei. Astfel, procurorii au aratat ca Stefan Spataru a fost agresat fizic atat de tatal sau, Sidor Spataru, cat si de invatatoarea Raisa Vecliuc. Tatal sau il batea zilnic si il tinea flamand. Invatatoarea il agresa de asemenea fizic, lovindu-l cu palme peste cap, si il agresa verbal aproape in fiecare zi. In data de 24 ianuarie, baiatul a plecat de la scoala din cauza agresiunilor verbale si fizice venite din partea invatatoarei. Si, pentru ca nu se putea intoarce acasa deoarece tatal sau l-ar fi batut de frica sa nu piarda alocatia din cauza absentelor, micutul Stefan Spataru a decis sa mai mearga pe ulitele retrase de la marginea satului. Numai ca gerul cumplit i-a venit de hac si a murit inghetat. A fost gasit abia dupa 10 zile, pe data de 5 februarie 2013. Agresiunile la care a fost supus baiatul au fost confirmate si de martori in timpul cercetarilor penale.

„In timpul orelor doamna invatatoare nu mergea la banca lui Stefan si nu-l ajuta sa scrie si sa citeasca. Tot timpul doamna invatatoare tipa si il tragea de urechi sau il lovea cu palma peste cap”, a povestit anchetatorilor unul dintre colegii lui Stefan. „Doamna invatatoare il scotea afara din clasa, de multe ori il trimitea acasa la ultimele ore. Stefan nu voia sa iasa din clasa si imi amintesc ca invatatoarea l-a luat de mana si l-a scos pe hol”, a povestit un alt coleg de-al baiatului. Se pare ca ultima declaratie se refera la atitudinea invatatoarei in ziua in care s-a produs tragicul eveniment.

Ce spun judecatorii

Reamintim ca dupa ce au finalizat ancheta procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau i-au trimis in judecata atat pe Raisa Vecliuc, pe care au acuzat-o de savarsirea infractiunii de purtare abuziva, si pe Spataru Sidor pe care l-au acuzat de savarsirea infractiunii de rele tratamente aplicate minorului. Cu toate acestea, in hotararea judecatoreasca nr. 110/2014, magistratii de la Judecatoria Harlau arata ca desi au audiat toti martorii si au analizat toate probele nu sunt convinsi de vinovatia celor acuzati de procurori si in consecinta nu-i considera responsabili de moartea copilasului. „Analizand toate declaratiile sub juramant coroborate cu toate probele administrate in cursul cercetarii judecatoresti, instanta ajunge la concluzia ca nicaieri in dosarul cauzei nu exista dovada ca inculpatii s-ar face vinovati de savarsirea infractiunilor pentru care au fost trimisi in judecata in acest dosar”, a aratat judecatorul.

Citeste si: Povestea lui te va face sa plangi! Mesaj terifiant pe mormantul unui copil – FOTO

Numai ca, potrivit unor surse, la instanta de judecata elevii au fost audiati de fata cu invatatoarea care le era in continuare dascal la momentul in care au depus marturia in fata judecatorului. Asa s-ar explica faptul ca cea mai mare parte a elevilor audiati si-au schimbat declaratiile date anterior in fata politistilor si a procurorului. „In concluzie, analizand in mod amanuntit toate declaratiile sub juramant ale celor 18 martori majori si 24 martori minori, instanta observa ca niciunul din acesti martori nu a confirmat in vreun mod invinuirea care li s-a adus martorilor. Astfel ca, pe fondul cauzei, analizand si coroborand toate probele administrate in cursul cercetarii judecatoresti, instanta ajunge la concluzia ca nicaieri in dosarul cauzei nu exista dovada ca inculpatii ar fi savarsit infractiunile pentru care au fost trimisi in judecata”, se arata in hotararea judecatoreasca emisa recent de Judecatoria Harlau.

Avand in vedere faptul ca in fata judecatorilor foarte multi au dat declaratii diferite fata de marturiile facute in timpul anchetei efectuate de politisti si de procurori, acum anchetatorii nu exclud deschiderea unor dosare penale pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa. In baza acestor marturii judecatorul a ajuns la concluzia ca atat tatal baiatului, Spataru Sidor, cat si invatatoarea Raisa Vecliuc nu au avut un comportament „care sa puna in primejdie dezvoltarea fizica si morala a minorului”.

Cosmarul unui inger

Asta in conditiile in care in timpul anchetei aceiasi martori descriau cu lux de amanunte cosmarul prin care a trecut baietelul din cauza comportamentului invatatoarei si a tatalui sau. Astfel, in baza acestor marturii, anchetatorii au stabilit ca pe data de 25 ianuarie 2013 invatatoarea l-a dat afara deoarece „putea”. „Din declaratiile celor doi frati rezulta ca minorul nu a fost spalat niciodata de invinuit si nici nu i-a cumparat vreodata haine. Cu toate acestea il obliga sa mearga la scoala deoarece primea o alocatie in cuantum de 45 de lei pe luna daca frecventa cursurile scolare”, se arata in rechizitoriul procurorilor.

Fratii lui Stefan au povestit anchetatorilor ca Spataru Sidor cheltuia toti banii pe bautura. Acesta a ajuns pana acolo incat a cheltuit pentru a-si cumpara alcool si bursa sociala in valoare de 60 de lei de care beneficiase Stefan in anul scolar respectiv.

„Tata nu a mers niciodata la scoala sa se intereseze de situatia scolara a lui Stefan, dar il trimitea la scoala asa cum era murdar si neingrijit pentru a nu pierde alocatia. Tata obisnuia sa consume spirt medicinal si sa fumeze in prezenta lui Stefan. Fratele meu Stefan era mereu neingrijit, tata nu l-a spalat niciodata si nu-i dadea tot timpul de mancare si obisnuia sa-l bata”, a povestit procurorilor unul dintre fratii mai mari ai baiatului.  Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau au formulat recurs la Tribunal impotriva sentintei de achitare a tatalui si a invatatoarei.

Comentarii
  • Alooooooooooooo mai marii justitiei cand o sa va sesizati cu privire la NEDREPTATILE facute de nesimtitii astia din Harlau la tribunal. Nu sunt cumva platiti din banii publici? nu cumva ar trebui sa respecte legea?
    Cu ce a analizat si judecat aceasta judecatoare o asemenea decizie cu fundul sau varful de la pantof?!
    Doamne mi-e sila de asa oameni.
    Al catelea caz cu decizie in bataie de joc este pt voi judecatorilor de nimic ce sunteti din Harlau ?
    Sa va fie rusine.

  • judecatorii au voie sa faca ce vor,sunt inamovibili,sunt numiti de stapanul statului,pentru un pumn de arginti se vinde viata unui om,fac comert cu vietile noastre. cu sufletele noastre,cu drepturile noastre.asta se intampla datorita poporului prost,daca ar fi numiti de popor si nu de presedinte lucrurile ar sta altfel.revolutie prin constitutie

Adauga un comentariu