Secretele istoriei

Cumplita schingiuire a taranilor participanti la rascoala lui Gheorghe Doja

Publicat: 07 ian. 2015
3

Biruitori, nobilii s-au razbunat cu o cruzime nemaipomenita impotriva rasculatilor. Mii si mii de tarani au fost trasi in teapa sau spanzurati de copaci, de-a lungul drumurilor ori la marginea satelor. Acolo au fost lasati multa vreme, ca lumea sa se inspaimante si sa nu mai indrazneasca a se rascula vreodata. Peste 60.000 de tarani au fost ucisi in acest chip salbatic.

Vezi si Razboiul taranesc condus de Gheorghe Doja

Lui Gheorghe Doja nobilii i-au pregatit o schingiuire si o moarte si mai groaznica. L-au dezbracat si l-au asezat pe un tron de fier inrosit in foc. Pe cap i-au pus o coroana de fier, de asemenea inrosita in foc, zicand ca-l incoroneaza ca «rege al taranilor». In acelasi timp, ii smulgeau cu clestele bucati de carne din trup si le dadeau tovarasilor lui de lupta, silindu-i sa le manance. Ceea ce a mai ramas din trupul lui Doja a fost taiat in patru bucati si batut in cuie la portile a patru orase mari din Transilvania. Pin asemenea cruzimi, nobilii urmareau sa bage groaza in multime. Sa nu mai cuteze a lupta petru dreptate si libertate. S-o sileasca a fi vesnic supusa. Dar pedepsele crude aratau, in acelasi timp, cat de mult se temeau nobilii de popor, a carui lupta pentru libertate nu o puteau stavili.

Vezi si Pretentiile lui Ioan I Zápolya la tronul Ungariei

Poporul a privit cu mandrie faptele lui Doja si ale tovarasilor lui, iar jertfa lor pentru dreptate si libertate va cinsti-o intotdeauna.

Adauga un comentariu