Titlurile zilei

Cunoscut avocat ieșean, cetățean de onoare al orașului, ridicat de mascați și dus la audieri! Peste 15 percheziții efectuate de oamenii legii. O grupare care se ocupa cu țepe imobiliare a creat o pagubă de 2,5 milioane de euro – GALERIE FOTO/ VIDEO/ UPDATE

Publicat: 25 nov. 2021
Momentele în care oamenii legii au descins la percheziții
Ieri-dimineață, oamenii legii au efectuat mai multe percheziții în Iași, la câțiva suspecți care ar fi comis infracțiuni precum înșelăciune, spălare de bani și abuz în serviciu

Oamenii legii au efectuat, ieri-dimineață, 18 percheziții imobiliare în județul Iași. Anchetatorii susțin că acțiunea vizează o grupare infracțională care ar fi specializată în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani și abuz în serviciu. Conform oamenilor legii, suspecții ar fi creat un prejudiciu de 2,5 milioane de euro. Printre cei verificați ieri de anchetatori se regăsește și avocatul ieșean Alexandru Tudor Bernic

Un cunoscut avocat ieșean, Alexandru Tudor Bernic, a fost săltat ieri de către mascați și dus la audieri! Oamenii legii au efectuat miercuri, 24 noiembrie 2021, 18 percheziții. Anchetatorii susțin că acțiunea vizează o grupare infracțională care ar fi specializată în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani și abuz în serviciu.
Conform oamenilor legii, suspecții ar fi creat un prejudiciu de 2,5 milioane de euro. Surse judiciare au afirmat că, printre cei vizați, s-ar regăsi avocatul ieșean Alexandru Bernic, cetățean de onoare al Iașului, un prieten de-al acestuia, Alin Eugen Curcă, dar și Cătălin Sandu.

„Pe data de 24 noiembrie 2021, ofițerii au efectuat 18 percheziții domiciliare, pe raza județului Iași, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani și abuz în serviciu”, au subliniat anchetatorii ieșeni.

UPDATE 10.28: Au fost reținuți pentru 24 de ore ieri seară, 24 noiembrie 2021, Cătălin Sandu dar și avocatul Alexandru Tudor Bernic. Alți suspecți au fost plasați sub control judiciar.

Ce au spus oamenii legii cu privire la perchezițiile efectuate

Oamenii legii au adăugat că, începând cu anul 2016 și până în prezent, pe raza județului Iași ar fi acționat un grup infracțional organizat care a avut ca scop principal săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune în domeniul imobiliar, simularea activității infracționale fiind realizată prin intermediul unor acte juridice, cu aparență de legalitate.

„Principiul de bază al activității infracționale a constat în identificarea unor persoane, de regulă în vârstă, fără moștenitori sau cu moștenitori care domiciliază în străinătate, care au cerut reconstituirea drepturilor de proprietate asupra unor imobile reprezentate de suprafețe mari de teren, iar cererile acestora au fost confirmate prin hotărâri de reconstituire a drepturilor de proprietate emise de Comisiile de Fond Funciar sau prin pronunțarea unor hotărâri judecătorești. Totodată, membrii grupului au manifestat preferință pentru persoanele care, în exercitarea drepturilor menționate anterior, se aflau în procedurile de identificare a amplasamentelor originale sau ale altor amplasamente libere, unde s-ar putea realiza punerile în posesie”, au adăugat oamenii legii.

Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 2,5 milioane de euro

Anchetatorii au adăugat că, ulterior, moștenitorii erau contactați de către suspecți, ocazie cu care li se solicita întocmirea unei procuri notariale în favoarea unui membru al grupului, prin care acesta să fie împuternicit să procedeze la obținerea actelor necesare și la valorificarea terenului.

„După obținerea actelor notariale, pentru imobilele respective, membrii grupului procedau la obținerea sumelor de bani de la persoanele interesate de achiziționarea acestora, fiind încheiate antecontracte de vânzare-cumpărare, contracte de cesiune, contracte de dare în plată, însă care, ulterior, nu mai erau predate titularilor de drepturi. Astfel, persoanele vătămate erau menținute în eroare, membrii grupului comunicându-le că procedurile legale nu au fost finalizate pentru valorificarea terenurilor și că nu au obținut vreo sumă de bani pentru imobilele respective. Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 2.500.000 de euro”, au mai afirmat oamenii legii.

Conform unor surse judiciare, o parte din banii aceștia au fost folosiți pentru a cumpăra croaziere de lux, ceasuri sau mașini.

Ce au spus anchetatorii despre avocatul ieșean

Oamenii legii au mai spus că au fost duse ieri 16 persoane la audieri. În urma perchezițiilor au fost identificate mai multe mijloace de comunicare, înscrisuri utilizate în activitate, sume de bani și alte bunuri interzise la deținere.

„Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că grupul infracțional organizat a fost constituit încă din anul 2015 și a acționat în mod efectiv, până la data intervenției organelor de urmărire penală, având o structură ierarhizată, în care liderul i-a coordonat pe ceilalți membri, inclusiv pentru valorificarea în scop infracțional a cunoștințelor juridice de specialitate ale acestora (avocat și notari publici).

Astfel, liderul grupului a primit direct sau indirect, prin persoane interpuse, sumele de bani provenite din activitatea infracțională, a stabilit cuantumul cuvenit fiecărui membru al grupului și le-a distribuit efectiv, potrivit ierarhiei și importanței acestora cadrul grupului, precum și aplicarea, la nevoie, a unor măsuri de coerciție, prin neplata sumelor de bani sau reducerea cuantumului. În cadrul rolurilor specifice din interiorul grupului, s-a conturat activitatea infracțională a unui avocat din cadrul Baroului Iași, care și-a pus la dispoziție cunoștințele juridice specializate, pentru a acorda un sprijin infracțional liderului grupului (în același timp, autor al faptelor de înșelăciune)”, au afirmat anchetatorii.

Conform acestora, activitatea avocatului ieșean a constat în identificarea operațiunilor juridice cele mai potrivite, pentru a crea o aparență de legalitate actelor infracționale, a păstrat produsul infracțional, prin inițierea unor circuite de spălare a banilor, a asigurat protecția juridică în cazul în care ar fi fost declanșate proceduri legale față de membrii grupului, folosind totodată calitatea de avocat, pentru a întări seriozitatea susținută de lider față de persoanele vătămate, la momentul inducerii în eroare.

Avocatul primea sume importante de bani de la liderul grupului

Anchetatorii mai spun că avocatul ieșean se deplasa împreună cu liderul grupului la domiciliul persoanelor vătămate, cărora le înmâna cartea sa de vizită, se prezenta în fața autorităților administrative unde, prin invocarea calității de avocat, intenționa rezolvarea unor aspecte în interesul grupului, inclusiv prin prezentarea unei persoane vătămate a unor aspecte neadevărate, în legătură cu situația juridică a bunului imobil, pentru a o determina să încheie, în calitate de cumpărător, un contract de vânzare-cumpărare.

„Pentru toate acestea, suspectul a primit de la liderul grupului sume importante de bani, fiind a doua persoană ca importanță în ierarhia grupului. Totodată, un alt membru al grupului, notar public din municipiul Iași, i-a furnizat liderului informații despre drepturile reale imobiliare care puteau fi tranzacționate în mod fraudulos de către membrii grupului și a autentificat toate actele notariale necesare grupului, uneori cu încălcarea evidentă a dispozițiilor legale.

Astfel, suspectul s-a deplasat personal la domiciliul persoanelor vătămate și a autentificat acte, fără a consemna aceste aspecte în încheierea de autentificare, nu a respectat dispozițiile privind procedura succesorală notarială, prin aceea că a finalizat procedura în cursul aceleiași zile în care a fost înregistrată cererea, consemnând că nu sunt alți moștenitori, în afara unei persoane, cu toate că acestea erau prezente, chiar în biroul său, a autentificat declarații notariale, deși cunoștea faptul că acestea conțin afirmații neadevărate etc.). Până la acest moment procesual au fost identificate 10 persoane vătămate. Totodată, au fost identificate și circuite de spălare a banilor, pentru păstrarea produsului infracțional”, au subliniat oamenii legii.

Avocatul Alexandru Tudor Bernic, numit cetățean de onoare al Iașului

Pe parcursul zilei de ieri, reporterii cotidianului „BZI” au încercat, fără succes, să îl contacteze telefonic pe avocatul ieșean Alexandru Bernic, pentru ca acesta să-și poată exprima un punct de vedere cu privire la această situație. Amintim că Alexandru Tudor Bernic a fost desemnat cetățean de onoare al Iașului pe data de 21 decembrie 2019. De asemenea, în urmă cu mai bine de 5 ani, avocatul ieșean a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendare, într-un dosar de trafic de influență.

Pe de altă parte, proprietarul Conacului Polizu, le-a declarat ieri reporterilor „BZI” că îl știe pe Cătălin Sandu, după ce acesta ar fi fost implicat într-o tranzacție dubioasă.

„Îl știu pe Cătălin Sandu, dar nu am fost implicat eu, personal. A vândut de două ori un teren, în urmă cu 10 ani, ce îi aparținea doamnei Irina Mioara Rișcuția. Doamna îl vânduse, iar, el, cu o procură, l-a dat altei firme. Din ce știu eu, este și un proces pe rol. Eu sunt moștenitorul doamnei, care a decedat anul trecut, la vârsta de 85 de ani”, a declarat ieri Constantin Ștefănucă, proprietarul Conacului Polizu, din localitatea ieșeană Maxut, comuna Deleni.

De remarcat este faptul că, ieri, la audieri a fost chemat și Victor Lefter, unul dintre membrii Consiliului de Administrație al Servicii Publice Iași SA, din subordinea Primăriei Municipiului Iași.

„Nu mă mai suna! Valea!”, le-a spus ieri Victor Lefter reporterilor „BZI”.

 

Comentarii
 • De ce nu scrieti si de notarul mafiot BOGDANEL DANIEL FLOREA, notarul cu cele mai multe plangeri penale, notarul cu cele mai multe dosare deschise de DNA si DIICOT si lasat totusi in libertate.
  Cand cineva va propune sa faceti acte la notarul Bogdan Florea fugiti fugiti cat puteti.

 • Notarul retelei mafiote este notarul milionar mafiot Bogdan Florea, cel care tine milioanele de euro cash ascunsi in casa de langa Cimitirul Evreiesc deoarece are datorii la finante si nu ii poate tine in banca sa nu fie executat. Milioane din evaziune fiscala, deduceri false TVA, impozitele clientilor din tranzactii, impozitele proprii declarate si nevirate.

 • Și din breasla avocaților, notarilor, executorilor judecătorești, magistraților pot fi golani, escroci, tepari, dar acționând sub,, o aparenta legalitate”…. Deh, au dreptul la baza, stiu sa se acopere…. Le ia banii mințile, dorința de imbogatire…. Câți oameni sărmani au rămas fără case pt. datorii de câteva milioane la administrație sau ca nu si-au mai putut plăti ratele…. Câte licitații trucate si case vândute pe 2 lei…. Pe necazul oamenilor! Auzi, avocatul numit cetățean de onoare al Iașului, când fusese condamnat cu suspendare…. L-aș întreba pe dl. avocat, in câte cauze a pledat pro bono pt. niște clienți fără posibilități financiare? Bani, bani, bani, atâta stiu si avocații astia…. Unii isi merita banii, unii nu, lucrează la 2 capete intr-un proces, te vinde ca si client…. Sa va dea Dumnezeu pe măsură, hienelor!

 • Domnilor procurori , casa si bunurile lui Adrian Sifonul( AB Power) provin din aceasta schema de inselaciune…El are un rol important in a garanta siguranta afacerii. Curca,Bernic,Catalin,Ilincariu,nu sunt doar “prieteni”de spritz….

 • Singurul procuror care s-a luat la trântă cu mafia imobiliară din Iași este Horodniceanu. El trebuie să fie cetățean de onoare a Iașului. Desființați DNA Iași! HORODNICEANU un adevărat procuror care nu se ocupă de infracțiuni minore de tipul celor cu care DNA defilează ( o femeie care a luat subvenție pe o vacă 1800 lei trimisă în judecată) .

 • Da Alina filip elena stie si de tine toata lumea ca practici aceleasi infeactiuni ca cei de mai sus si mai stie lumea ca ai venit de pe p lui Adrian Beleaua in fam asta si te a luat prostul de Pet care ati trecut copii pe numele lui kitamura sa mancati banii la japonez, asa o sa scrie si de tine lumea cand ai sa te duci la subsol

 • Alina Filip Elena care a intrat de pe P lui Adrian in familie si a luat o cel mai prost din toti Cordunenii, petronel care impreuna cu infractoarea iasului , executand aceleasi metode ca cei de care ea cinstita vorbeste, si tu Alina filip elena cu buhaiul ala prost de langa tine la subsol cu voi, ca va mai vine o plangere cu babele din Cantemir care si la alea le ai luat casele

 • Politia si DNA ul de ce nu ii luati pe Petronel si Alina elena filip ca au nenorocit si ei numai babe si mosi si s au imbogatit pe sarmanii oameni, au cununat pe directorul de banca si au lasat terenuri de 2-3 lei in sute de mii de euro???Alo DNA ul treziti va

 • Politia ieseana luati pe infractorii de Alina si Petronel care ca sa ia apartamentul lui Sandu Catalin Gheorghita , i a legat pe oameni impreuna cu Asaftei omul lor , scuze mana dreapta a Lui Petronel prostul familiei , din 2016 se judeca cu ei cum se judeca multi altii care le au luat casele infractorii iasului Alina si Petronel Corduneanu

 • Alooooo politia ieseana a distrus Alina Elena Filip si Petronel babele din Cantemir care asteptau sa moara exact ca baba Gajora sa le ramana casele, au plangeri, cu ei cand luati masuri???? Alooo??? Actele lor cu inselaciuni tot la notarul din Tg Cucu

 • Dar nu scrieți nimic despre Răzvan Costin, porcul ala închipuit? Ala care incasa de la Mittal 1000 euro in 2007, în timp ce muncitorii aveau 700 lei, iar el nu făcea absolut nimic dar era protejatul hahalerei de Alboaie? Tot el a ajuns mare notar și a crezut ca o sa-i meargă furtisagurile la nesfârșit.

 • Adrian Beleaua și Ramona Corduneanu finanțau și coordonau aceasta grupare infracțională!Fara ajutorul din partea lui Adrian Beleaua ,acești infractori nu puteau păcăli și amenință oamenii.Adrian Beleaua îi finanțau cu bani dați cu camăta!

 • Gunoaie ordinare si penibile! Infractori ! Jegguri mizerabile ale societății! Justiția sa si facă treaba!!!! Speram sa nu îi vedem după puțin timp pe stradă din nou!

 • Protipendada infractoare a Iasiului! Tinerii sa ia exemplu, sa facă Dreptul, ca să stie sa facă,, combinatiuni”sa iasă bănuți mulți, ca nu le-ajung notarilor si avocaților veniturile din onorariile si-asa babane! Renunțați la aceste profesii si făceți-vă infractori, interlopi! Vreți si avocați si notari in același timp cu statutul de infractor? Dar credeți ca o sa trăiți 1000 de ani? Niște bătrâni neputincioși nu i-ați ajuta, dar rapid le-ați suti casele, pământurile…. Diicot Iași va rugam sa mai destructurati astfel de rețele dar s-auzim ca se trimit in judecata si ca se vor da sentințe pe măsură faptelor si averile nejustificate confiscate! S-auzim de bine!

 • Șeful grupului este Adrian Corduneanu și apoi restul după .Acești indivizi făceau infracțiuni și împărțeau cu Adrian Corduneanu.

 • Alina Filip Elena este cea care a omorat babele in adevarAtul sens al cuvantului, o criminala la puscarieee ca doar nu a facut atatea blocuri ca a avut masa vreo mostenire , politia nu se mai sesizeaza politia ca are 7 mii de plangeri asta infractoarea Iasului care a ineegistrat o pe doamna Petronela de la primarie cand ia dat bratara cu diamante la Little texas pe terasa , aloooo politiaaaaa luati masuri

 • Fa Alina filip smantana , wc -ule da ce tot il s u gi asa pe Adrian, te faci de ras faaaa ca vede lumea ce disperata esti dupa p ..a lui Adrian, mai scrie si tu cu perdea ca iar e gelos buhaiul ala prost si analfabet pe tine si iar il dai afara din casa , luami ati pi z in gura de rapanosi , care mirositi a wcc-uri 😂😂😂😂

 • Adrian Beleaua și Ramona Corduneanu este capul grupului.El coopera ,coordona și supraveghea tot ce făcea avocatul Bernic și Sandu Cătălin .Banii îi împărțea și cu Beleaua și Diamantul roz .

 • Hai sa ieșim și noi oamenii de rând sa facem miting in fata la Judecătorie cum a făcut prăduitorul de Beleaua Corduneanu sa l lege pe frate-su .Poate așa nu o sa le dea drumul
  la infractorii ăștia!

 • Dacă femeia asta făcea ceva o saltă de mult ca Adrian Corduneanu e sifonul nr 1 al Oașului Iași .Nu te agita ca nu a făcut femeia asta pe care încercați sa o puneți intr o lumina proasta doar ca va luat pontul de sub nas.Bai Adriane Beleau nu mai comenta aiurea .Dacă te tine ,da te la fratetu .Sau mai bine du te la București unde a fugit curva aia a ta.Ești penibil rău .Se vede cu ochiul liber ca ești invidios pe fratetu Petronel!

 • Mancaia i p u lui Adrian si pi lui Ramona , de zdreamta m u i , mu-mu e porecla ta, batatear p u lui Adrian peste gura cum te a mai batut, ca tu esti masochista Alina Filip elena😂😂😂😂😂

 • Adrian Beleaua ți au venit la ziua ta de naștere toate săgețile care muncesc pt tine începând cu Av Bernic și terminând cu Sandu asta.Așa ca ai grija cam te porți cu ei ca o sa te ciripească și ai sa cazi de pe tron și ajungi iar la mititica și diamantul roz apare iar pe ca-n ca-n cu amantul sărutându-se se romantic.

 • Petronel Corduneanu te pune sa te prosti tu e zi pt bani, si sa stie toata lumea ca ai nenorocit tu Alina Filio Elena toti pensionarii, esti om al politiei cu legitimatie si tu si buhaiul ala analfabet, fa teste de paterniate la copii ca am
  Inteles ca is copii lui Adrian, geloas o hăiiii,😂😂😂😂😂te oftici si mori de ciuda buboasa, gras o , slinoas o , mars in p u mea si spala te ca puti a p.la😂😂😂😂

 • Voi ăștia care sunteți din partea lui Adrian și Ramona Corduneanu de la ce v ați luat? Aici se vb de Infractorii ăștia ,notar,avocat ….Aveți vreo legătura voi asti săgețile lui Adrian Beleaua?

 • Alina Filip Elena , care i se mai zice mu-mu , ca de asta are nasul stramb, ca o batea Adrian cu p la peste nas😂😂😂ce sa mai zic ca stie toata lumea ca esti o nespalata , o putoare de femeie, un jeg infect si stii vb aia acusi te duci la cusca, ce sapi la altii iti da Dimnezeu tie

 • Adrian Beleaua adu dovezi frate ca ne am saturat de bla-bla!Cu nevasta ta sunt dovezi pe Can Can ca se iubea cu mai mulți !Las o așa puscarasule ca nu te crede nimeni!

 • Alina filip Elena ma p i p i pe tine, ti am mai zis eu si acum cativa ani, tu cu buhaiul ala sunteti clovnii mei, rad de ma pi s pe voi de cat de prosti sunteti , nu aveti viata , traiti doar de grija altora, ai nenorocit zeci de oameni si le ai luat casele , dar tu stii ca ai sa platesti in faata legii , din cauza ca esti avara si disperata de bani faci greseala dupa greseala, ti am mai zis eu ca vine surpriza cea mai mare dar pana atunci sssstt

 • Ce nume are femeia lui asta diamantul roz,e pseudonimul de pe rețelele de prostituție?Beleaua schimbăi numele ca știe toată România pe unde a umblat diamantul roz!

 • Lua i ai pi da in gura Alina si Petronel lui Ramona sa va pi s e in gura de buhai grasi , expirati ce sunteti, da e nevinovata saraca, e vinovata doar ca se ineaca cu pu la lui Adrian in gura cum sa mai inecat, Alina da te tu la Ramona, ca fratii nu se bat intre ei, daca il bagi gu ca femeie si il dai afara ce sa faca Adrian cu el , te duci Alinuta mancameai p u ta , asteptam momentul

Adauga un comentariu