Titlurile zilei

Cunoscut om de afaceri, în război cu vecinii după ce a construit un bloc înalt printre casele oamenilor. Ieșenii credeau că se renovează o casă, dar cumătrul fostului primar din Iași a dat un tun imobiliar – FOTO

Publicat: 26 feb. 2020

Locuitorii de pe strada Barbu Lăutaru au intrat în conflict deschis cu un dezvoltator imobiliar din Iași care a ridicat un bloc într-o zonă predominată de locuințe joase. Oamenii sunt revoltați de faptul că, în locul unei case vechi, a fost construită o clădire înaltă care acum umbrește locuințele din împrejurime. Cea mai mare nemulțumire a ieșenilor de pe strada Barbu Lăutaru este faptul că au fost informați că aici se va construi o locuință mică în locul unei case vechi, dar oamenii s-au trezit cu un adevărat mastodont în fața ferestrelor. Beneficiarul proiectului este cunoscutul om de afaceri Constantin Ioniuc, patronul Proexin și al Hotelului Majestic, și totodată cumătrul lui Gheorghe Nichita, fostul primar al Iașului.

Locuitorii străzii Barbu Lăutaru din Iași s-au revoltat după ce un bloc de locuințe a răsărit într-o zonă cu clădiri joase, predominante fiind casele cu un singur nivel. Oamenii sunt de-a dreptul nemulțumiți de faptul că, în locul unei foste case bătrânești, a fost ridicată o clădire înaltă cu câteva etaje care a ajuns să umbrească peisajul din zonă. Cea mai mare nemulțumire a ieșenilor care locuiesc în vecinătate este faptul că au fost informați de „construire locuință colectivă mică pe teren proprietate prin desființare construcție existentă”, și nicidecum de ridicarea unui bloc de apartamente.

„Acolo era o clădire mai veche, care a fost demolată. Au pus panou informativ că se vor construi locuințe mici pe amplasamentul fostei clădiri vechi. Nu am avut nimic împotrivă pentru că se făcea o clădire nouă în locul celei vechi și în felul acesta se schimba peisajul. Dar nu ne așteptam ca peisajul să se schimbe de tot, să nu mai avem soare în case. Au început din toamna anului trecut să construiască și tot nu s-au mai oprit. Acum avem un bloc printre casele noastre care au maximum un etaj sau o mansardă. În locul clădirii vechi s-a făcut blocul cu două etaje, care are și un fel de demisol pe lângă parterul înalt și mai are și mansardă”, s-au plâns locuitorii de pe strada Barbu Lăutaru din Iași.

A apărut un bloc în locul unei case vechi

Beneficiarul proiectului respectiv este firma Proexin SRL, deținută de cunoscutul om de afaceri Constantin Ioniuc. Deși pe panoul informativ de pe șaniter este menționat „construire locuință colectivă mică pe teren proprietate prin desființare construcție existentă”, la adresa strada Barbu Lăutaru 28 a răsărit un veritabil bloc de locuințe cu regimul de înălțime S+P+2E. Conform autorizației de construire 900 din 2019, clădirea este construită pe un teren în suprafață de 560 mp deținut în baza contractului de vânzare-cumpărare nr. 2427/23.10.2017.

„Construcția propusă este încadrată în categoria C, clasa III de importanță și este constituită din 6 unități individuale tip apartament cu trei camere. Pe lot, în afara domeniului public, sunt prevăzute 7 unități individuale tip parcaj, 2 locuri de parcare asigurate la cota străzii Barbu Lăutaru și 5 locuri de parcare la nivelul subsolului”, se arată în autorizația de construire emisă pentru Proexin SRL Iași. În autorizație este menționat cu litere mari faptul că „Se impune păstrarea funcțiunilor autorizate. Se interzice subapartamentarea”.

Cumătrul lui Gheorghe Nichita se ocupă de afaceri imobiliare

Construcția a început în 2019 și urmează să se finalizeze anul viitor. Deși ridică un bloc de locuințe într-o zonă predominată de case joase, Constantin Ioniuc, patronul Proexim SRL, susține faptul că ar fi dorit să ridice cât mai multe etaje, dar nu a reușit mai mult de atât în cazul clădirii de pe Barbu Lăutaru 28.

„Pe acel teren era o dărăpănătură veche care a fost demolată. Am obținut autorizație pentru demolare și tot ce a fost necesar. Acolo construiesc un bloc cu două etaje, nu mai mult. Într-un fel am fost păcălit cu acel teren pentru că face parte dintr-o zonă cu regim de înălțime limitat și vă dați seama că fiecare dezvoltator vrea să ridice cât mai multe etaje”, a spus Constantin Ioniuc, patronul Proexin SRL.

Ioniuc este cumătrul fostului primar Gheorghe Nichita. Acesta mai deține și Hotelul Majestic din Iași, iar prin intermediul firmei Proexin SRL a derulat mai multe proiecte imobiliare în oraș. Acesta intenționează să ridice inclusiv mai multe blocuri turn în spatele Universității Tehnice. Printre acestea, un bloc turn, cu 13 niveluri, ce ar urma să fie construit pe strada Malu, în apropiere de Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”. Omul de afaceri a mai luat de la primărie în urmă cu mai mulți ani o autorizație pentru ridicarea unui imobil și pe strada Cișmeaua Păcurari.loading...

Comentarii
  • IN VALEA LUPULUI mai rau ca in LAS FIERBINTI ,A DEVENIT O PRACTICA CONSTRUIREA BLOCURILOR INTRE CASE.fireste nu oricine poate. AICI,S-A FORMAT UN GRUP INFRACTIONAL compus din TANASE GHEORGHE,un individ tupeist,MIHAILIUC D-TRU,primar,CARP FILIP sef urbanism .Cei 3 ,taie si spanzura ,mai nou ,Tanase construieste pe un teren situat intre case pe strada Macies colt cu Lalelelor,,pe o autorizatie eliberata pentru str Luminii,distanta reala intre strazi este de peste 100 metri si au legatura prin str I CREANGA.Inspectoratul de stat in constructii sesizat fiind,se face ca ploua ,a dat un raspuns formal,urmeaza PRIMUL TERMEN LA Instanta de judecata .
    VINA O POARTA IN TOTALITATE PRIMARUL SI SEFUL DE LA URBANISM,TANASE A CERUT ,EI AU APROBAT.PANA CAND VOR MAI SUPORTA CETATENII ABUZURILE AUTORITATILOR?

  • Bineinteles ca acele strazi is linga tine ,ia privelistea la vila, nu , de aia de deranjeaza atat , ca daca ar fi la 2 strazi de-ar durea la basca . Toti guitati despre problemele personale si ce va deranjeaza doar pe voi , dar la celelalte blocuri facute , ai pichetat primaria sa te duci sa le dai cate una ? Crezi ca daca scrii la comments pe BZI se rezolva ? E plina lumea de „Keyboard Warriors” ca tine.

  • Ioniuc găsește bătrâni pe carei păcălește, le ia pământul forțat, are întrări la instituții, traineneaca ca mafioții…. Blocul pe cișmea păcurari e construit de ceva ani… Ca am vrut sa mi iau și eu apart acolo…. El zicea ca nu mai construiește….ca e greu cu creditele…. Mincinos…. De atunci a mai demarat vreo 3-4 blocuri….. Ar fi culmea sa te pensioneze când îți ies milioanele ușor….

  • Ioniuc găsește bătrâni pe carei păcălește, le ia pământul forțat, are întrări la instituții, traineneaca ca mafioții…. Blocul pe cișmea păcurari e construit de ceva ani… Ca am vrut sa mi iau și eu apart acolo…. El zicea ca nu mai construiește….ca e greu cu creditele…. Mincinos…. De atunci a mai demarat vreo 3-4 blocuri….. Ar fi culmea sa te pensioneze când îți ies milioanele ușor….

Adauga un comentariu