Local

Cunoscut producator de vinuri din Iasi, urmarit de creditori pentru datorii uriase

Publicat: 23 ian. 2015
1

@ Firma a intrat in faliment dupa ce a obtinut fonduri europene @ Producatorul din Iasi are datorii la zeci de societati, cea mai mare fiind la Uniunea Europeana @ Pana in prezent nu s-a recuperat aproape nicio datorie

Tot mai multe proiecte care sunt finantate cu fonduri europene nu sunt finalizate. Dupa ce obtin banii de la Uniunea Europeana, administratorii firmelor isi dau seama ca nu mai pot tine afacerea pe linia de plutire si intra in faliment. In alte situatii, acestia primesc banii de la UE, insa la scurt timp intra in faliment. Una dintre firmele din Iasi care in mod suspect a beneficiat de sprijin comunitar pentru tehnologizare si a intrat in insolventa dupa obtinerea finantarii este SC ABV Invest (Alegem Bine Vinul) SRL. Firma cu sediul in Holboca a obtinut prin programul SAPARD o finantare in valoare de 1,2 milioane de euro. Cu banii primiti, firma care se lauda cu o experienta de 11 ani in domeniu a investit în construirea unei hale de vinificatie, cu crama si hala de îmbuteliere. Rezervoarele în care se producea vinul erau din inox, cu o capacitate de stocare de 900.000 litri, sisteme moderne de standardizare si conditionare. Linia de îmbuteliere, cu o capacitate cilindrica de 1.500 litri/ora, era conceputa atât pentru îmbutelierea ambalajelor din sticla de diferite dimensiuni, cât si pentru ambalaje tip PET.

Nu s-a mai platit nicio datorie

Dupa o perioada scurta de timp in care s-a derulat proiectul, judecatorii ieseni au hotarat deschiderea procedurii de insolventa. Ulterior, firma a intrat in faliment iar pe lista creditorilor, adica a celor care trebuie sa recupereze bani de la firma in cauza, sunt in jur de 60 de societati comerciale respectiv Finantele iesene. Datoriile se ridica la sute de mii de euro, iar utilajele achizitionate de aceasta firma prin fonduri europene ar putea fi vandute bucata cu bucata pentru a fi achitati banii creditorilor. Fondurile europene in valoare de 1,2 milioane de euro au fost cheltuite incepand cu anul 2008, iar in prezent Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale s-a inscris la masa credala pentru recuperarea banilor acordati prin SAPARD. O alta firma care trebuie sa recupereze o suma importanta este E.ON Romania. Societatea s-a inscris la masa credala dupa ce SC ABV Invest nu a achitat mai multe facturi in perioada 2011 – 2013.

„Debitoarea a acumulat datorii in valoare de 114.717,47 de lei reprezentand contravaloarea energiei electrice si gaze naturale ulterior declansarii procedurii de insolventa si pe parcursul perioadei de reorganizare. Suma de 20.627,8 lei reprezinta facturi neplatite la gazele naturale si 94.089,67 lei reprezinta facturi neplatite la energia electrica„, se arata in dosarul de faliment. O parte din suma a fost achitata de ABV Invest si debitoarea a incercat sa achite si restul datoriilor esalonat. „Pentru diferenta debitului datorat catre E.ON Energie, in suma de 94.717,47 lei, debitoarea a solicitat esalonarea acestora in 5 rate lunare pentru care a prezentat bilete la ordin”, se arata in dosar. Valoarea fiecarei rate era de 18.750 de lei. Insa datoria nu a mai fost achitata.

Citeste si: Falimentul unui proiect european de 1,2 milioane de euro

Adauga un comentariu