Diverse

Cuplul modern si masina de spalat

Publicat: 07 aug. 2013
4

Cuplul modern se solidifica si devine cu adevarat familie – cu tot ce implica asta in acelasi timp indisolubil, inspaimantator si molfaitor de personalitate – abia odata cu achizitionarea in comun a unei masini de spalat.

Sociologul francez Jean-Claude Kaufmann, care a publicat o serie de studii despre modul in care compatriotii sai isi spala rufele, a ajuns la urmatoarea concluzie: cumpararea unei masini de spalat este (pe langa moartea romantismului conjugal) un test suprem al soliditatii cuplului.

De fapt, scrie el, abia atunci se formeaza cu adevarat un cuplu, cand iese din provizorat: cand depaseste stadiul periutei de dinti, simbolul micilor posesiuni depuse la celalalt pe care le poti recupera usor, sau abandona, in caz de ruptura. Masina de spalat aduce insa integrarea menajera finala, ducand la o repartizare a sarcinilor care, incepand din acel moment, e definitiva (anticipand dilema si certurile viperesti la despartire: cui ii va reveni chivotul mecanic?).

Cuplurile sunt catalogate de Kaufmann in functie de felul in care isi spala rufele, masina fiind actionata in general de femeie, iar barbatul, eternul elev vinovat, fiind in general cel care cara si indeasa. Categoria cea mai interesanta e aici cea a cuplurilor care isi spala hainele separat. Barbatul nu si le pune in aceeasi masina cu a femeii. E vorba in general de o exigenta a ei, ca intr-un tabu inversat.

Studiul lui Kaufmann se opreste aici. El nu merge pana la a vedea ca e vorba de tabuuri si interdictii socio-sexuale foarte grave. In Europa, ele sunt prezente in societatea tiganilor. Oricine a trait printre acestia stie ca, in ciuda legendei si a pripitei observatii empirice, notiunile si tehnicile lor de curatenie ritualica sunt foarte stricte. Desi celorlalti li se par murdari, tiganii au reguli de igiena extrem de severe. Masculin si feminin nu se amesteca. Rufele barbatului nu se spala laolalta cu cele ale femeii. Chiar si cele mai amarate familii folosesc lighene diferite pentru rufele barbatesti si cele muieresti. Daca, mai instariti, au masina de spalat, vor face masini diferite, iar rufele nu se vor amesteca nicicand. Tot asa, un barbat tigan nu va trece niciodata pe sub rufele intinse la uscat ale unei femei (daca, Doamne fereste, avusese cumva ciclul menstrual?).

Cei care, in societatea de azi, impun asemenea reguli alienante in cadrul cuplului modern perpetueaza, de fapt, o gandire de tip magic. Acea gandire care crede in deochi, in caracterul malefic al regulilor lunare ale femeii, in polutia magnetica a hainelor si obiectelor atinse. Cazul extrem fiind fiecare cu cana lui/ei si fiecare cu tacamurile lui/ei.

Asa incat avea perfecta dreptate Kaufmann atunci cand scria urmatoarele: „Luate separat, o pereche de chiloti si o soseta nu inseamna nimic; ele insa reflecta societatea si determina personalitatea fiecarui individ, care, la randul sau, crede ca le poate controla, spalandu-le sau nespalandu-le. Rufele murdare sunt o perfecta unealta de studiu pentru sociolog”.
Adauga un comentariu