Terapii alternative

Cura cu argila

Publicat: 07 mart. 2012

Medicament de prim rang in antichitate, argila devine azi un medicament al viitorului.

Exista voci mai exaltate care o propun drept un tratament miraculos in orice problema a corpului omenesc. Da, exista numeroase aplicatii la care argila se dovedeste cu adevarat miraculoasa, dar si situatii in care are doar un rol ajutator, dar valoros. 

Cura cu argila dureaza, de regula, o luna. La nevoie va fi reluata dupa o pauza de 1-2 saptamani. Odata declansat, tratamentul nu se va intrerupe, decat in cazuri deosebite, deoarece argila induce in organism un ansamblu de procese succesive, a caror oprire reduce efectul curativ al acesteia. La inceputul tratamentului s-ar putea sa constatati o agravare a simptomelor afectiunii (accentuarea durerilor existente, aparitia de dureri noi, in general in organele afectate, ameteli etc.) Nu va impacientati ! Este semnul ca uimitoarea materie vie „a pus umarul” la vindecarea dumneavoastra. 

Mod de administrare
Argila care se va folosi pentru uz intern trebuie să fie o argila cat mai curata, grasa, cernuta fin, fara nisip, nefiarta si neamestecata cu alte produse medicamentoase. In uz intern, se intrebuinteaza suspensia de argila. Doza minima este de circa 100 ml, de 1-4 ori pe zi, in raport de situatie, de regula inaintea meselor cu 20-30 de minute.

Suspensia se prepara dizolvand 4-6 linguri de granule de argila intr-un litru de apa (aproximativ 1/5 din volumul vasului), de preferinta plata sau de fantana, intr-un recipient nemetalic larg la gura, pentru a permite agitarea amestecului cu o lingura, lingurita sau spatula, tot nemetalice. Pe masura ce se goleste vasul, se adauga peste emulsia ramasa argila si apa in proportie de 1 lingura pentru 200 ml de apa, astfel incat sa avem tot timpul suspensie de argila pentru cel putin o zi de tratament.

Suspensia se pastreaza la temperatura camerei. In locul apei, se pot folosi ceaiuri medicinale, sucuri de legume si fructe, bors de tarate, supe etc. Asemenea lichide potenteaza efectul curativ al argilei, daca sunt intrebuintate ca remedii in tratarea afectiunii de care suferiti. Inainte de a fi bauta, emulsia se agita bine si se lasa cateva minute sa se decanteze. Nu se va lasa mai mult timp la decantare, deoarece amestecul devine prea sarac in argila.

Emulsia are aspect de lichid tulbure. Se va bea acest lichid tulbure. Daca argila se ia impreuna cu alte remedii, e bine ca ea sa fie luata prima, deoarece protejeaza mucoasa gastrica impotriva eventualelor iritatii ale acestora. Cu cateva zile inaintea implinirii termenului de tratament, nu se mai completeaza recipientul cu argila, ci se consuma cea ce existenta, pana la jumatatea vasului. Restul se arunca. Se spala apoi vasul, pregatindu-se pentru cura urmatoare.

Intre mese se beau sucuri de legume si fructe, ceai medicinal, bors de tarate, apa argiloasa limpezita (1 lingura la 1 litru de apa ) sau alte lichide sau solutii cu efect terapeutic. In perioada curei, se va evita consumul grasimilor animaliere, al zaharului , conservelor , carnii , alcoolului si cafelei.

Daca apare o constipatie consecutiva trebuie micsorata doza de argila, sporind cantitatea de apa si ingerand ratia in doua sau trei reprize in cursul zilei (cu o jumatate de ora inainte de mese). In cazul persistetei constipatiei, trebuie sa intrerupem ingerarile de argila vreme de 10-15 zile.

Contraindicatii: hernie inghinala avansata, radiografii, tomografii, radioterapie (deoarece se radioactiveaza) si, la femei, pe timpul menstruatiei.

In uzul extern, argila se intrebuinteaza sub forma cataplasmelor reci sau calde. Cataplasmele cu argila se prepara cu cateva ore inainte de folosire, amestecand argila bine maruntita cu apa pana cand se formeaza o pasta moale asemanatoare aluatului. Pentru incalzire se introduce vasul in care s-a preparat amestecul in cuptorul incins, tinandu-se in interiorul sau pana cand pasta ajunge la o temperatura suportabila.

Se pune argila cu o lingura nemetalica pe o fasa, formand astfel un plasture, care se aplica direct pe zona afectata (fara nici un material intermediar). In scopul sporirii fortei terapeutice a argilei, cataplasmele pot fi preparate in loc de apa cu ceaiuri sau decocturi vegetale, prescrise extern pentru afectiunea care se trateaza.

Si in uzul extern, este necesar sa respectam cateva reguli: vom incepe cura cu cataplasme subtiri de 0,5-1 cm, putin intinse ca suprafata, apoi vom mari progresiv grosimea plasturilor (pana la aproximativ 2 cm), cat si marimea lor (pana depasesc regiunea tratata).

In infectii, migrene, nevroze, inflamatii, in general in tratarea zonelor „fierbinti”, vom folosi plasturi reci. Pe regiunile „reci” (afectiuni hepatobiliare, renale, reumatice  cronice etc.), vom intrebuinta plasturi calzi. Durata aplicarii este in prima zi 1 ora, a doua zi 2 ore, a treia zi 3 ore, perioada cu care se merge in continuare pana la terminarea tratamentului.

In situatia unor afectiuni acute (supurari, abcese, plagi etc.) plasturii trebuie schimbati mai des, de regula din 30 in 30 minute. Daca apar senzatii de frig, indepartati cataplasma. Ea va fi reinnoita dupa 12-24 de ore. In cazul in care trebuie sa tratam mai multe regiuni afectate, este indicat sa evitam aplicarea tuturor cataplasmelor deodata, deoarece supun organismul la eforturi prea mari; trebuie pastrat un interval de 2 la 4 ore intre ele. Dupa folosire, argila se arunca, deoarece este impregnata cu toxine.

Contraindicatii: menstruatii.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit