Actualitate

Curajul incredibil al unor tineri ieseni. Cand viata le-a intors definitiv spatele, au reusit sa mearga mai departe – FOTO

Publicat: 07 oct. 2015

@ Ei isi vor putea cladi un viitor mai bun @ Statul le-a mai intins o mana, amenajand special pentru ei un imobil, la iesirea din Iasi, pe bulevardul C.A. Rosetti @ Toti copiii unei familii au fost dati in asistenta maternala, in acelasi sat, pentru a fi aproape de parintii naturali

Pentru a-si putea cladi un viitor si a se integra in societate cum se cuvine, acesti tineri beneficiaza de sprijinul neconditionat din partea celor care le-au fost mama si tata ani la randul. Aproape de iesirea din Iasi, o noua cladire ce apartine Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi adaposteste, in prezent, zece tineri care sunt la inceput de drum. Acest loc este destinat celor care implinesc 18 ani si sunt nevoiti sa paraseasca centrele de plasament, sau celor care la 26 de ani au terminat orice forma de invatamant. Pentru ca sapte dintre ei sunt deja angajati, nu au fost gasiti la centrul respectiv, insa altii trei, abia veniti de cateva zile sau saptamani, sunt inca curiosi de ceea ce ii asteapta de-acum inainte. Andrei, Vasile si Mihai, sunt doar trei din acei copii care nu au avut norocul sa traiasca si sa creasca alaturi de familie sau de rude, fiind crescuti in centrul de plasament „C.A. Rosetti” sau de catre asistenti maternali. Oportunitatea pe care o au, prin faptul ca locuiesc in acest corp al DGASPC Iasi, este ca vor putea participa la cursuri de perfectionare gratuite si se vor putea angaja, castigandu-si propriii banuti. Pe o perioada de sase luni de zile, cat stau in centrul multifunctional, beneficiarii nu platesc absolut nimic. Au asigurata cazare, iar la inceputul lunii primesc banii cu care se vor intretine in luna respectiva: cate 16 lei pe zi, pentru mancare, haine sau alte cheltuieli personale. In rest, totul este pus la dispozitie de centrul multifunctional. Chiar daca le este greu la inceput, tinerii spera ca totul va fi bine pe parcurs si se vor descurca.

14 frati despartiti, crescuti de familii diferite

Andrei abia a implinit varsta de 18 ani, astfel ca a ajuns in acest centru. Ironia sortii este ca toti copiii au fost in asistenta maternala, ceilalti mai mici inca aflandu-se la familiile respective. Ii pare rau ca nu poate sa stea cu fratii lui, dar tine legatura cu ei si cu tatal lor. „Fac parte dintr-o familie numeroasa, suntem 14 copii. Cei mici sunt in asistenta maternala, in sat la noi, sa fie mai aproape de familia noastra. Cu mama nu am pastrat legatura, de foarte mult timp nu am vorbit. Cu tata vorbesc tot timpul. Pe fratii mici i-as aduce aproape de mine, doar ca nu prea e posibil. Trebuie sa ii pot intretine pe toti”, povesteste Andrei. I-ar placea foarte mult sa devina bucatar sau frizer, insa nu a gasit astfel de cursuri gratuite, ci doar cu plata si sunt foarte scumpe.

„Pana acum, am lucrat intr-un restaurant, spalam vase, mai ajutam prin bucatarie si am mai invatat cate ceva, furam meserie”, spune Andrei. Situatia este mai diferita la Vasile, in varsta de 21 de ani, care a trait in centrul de plasament „C.A. Rosetti”, neavand sansa sa vada cum este intr-o familie. Chiar daca este de putin timp aici, Vasile a participat la cursuri de ingrijitori la domiciliu si lucrator comercial. Pana acum o saptamana, Vasile a avut un loc de munca, insa in prezent este somer.

„Am mai lucrat, dar acum imi caut, din nou, de munca. Ma gandesc doar ca experienta nu am foarte multa”, povesteste acesta. Lui Vasile i se pare cel mai greu: daca ceilalti, care au stat in asistenta maternala, au mai facut mancare sau curatenie acasa, Vasile avea intotdeauna masa calda si patul aranjat in centrul de plasament. Abia isi dorea sa iasa de acolo, insa deja ii duce dorul. „A fost greu sa plec din centru, ce activitati faceam, nu le mai pot face. Mi-e greu sa ma acomodez. Trebuie sa gatim singuri, sa spalam, sa facem curatenie. In centru aveam mesele asigurate, spalatorie, lenjerii schimbate”, continua Vasile. Fiind foarte aproape de centrul „C.A. Rosetti”, Vasile merge zilnic in vizita la prietenii si colegii ce au ramas acolo.

A putut creste alaturi de sora mai mica, la asistentul maternal

O situatie difera a fost la Mihai, care la varsta de sapte ani a fost luat, impreuna cu sora sa, de un asistent maternal. Este bucuros ca a putut creste alaturi de surioara mai mica, care este in continuare la familia ce i-a ingrijit timp de 13 ani. Mihai a facut cursuri de ospatar si are calificare, inca de pe vremea cand locuia la Harlau. A lucrat acolo, insa la Iasi i se pare mai greu de gasit un loc de munca. A urmat, de asemenea, si cursuri de design interior, iar viata l-a adus in centrul multifunctional, pentru ca a terminat scoala si nu mai putea ramane in sanul familiei.

„Am terminat design interior si acum s-a incheiat contractul pentru familia mea si am ajuns aici. Designul e frumos, am invatat tehnici de feng-shui, cum trebuie sa pui lucrurile in casa, pentru liniste si alte lucruri. In afara se cauta aceste tehnici, la noi mai putin”, marturiseste Mihai. In curand, tinerii vor incepe cursurile de perfectionare, fiecare pentru domeniul ales. Acestea vor fi gratuite, iar pentru o perioada de maximum trei luni vor avea oportunitatea de a invata, ca mai apoi sa isi gaseasca un loc de munca. In cele doua cladiri ale centrului multifunctional pot sta cate zece baieti, in cele cinci camere amenajate cu cate doua paturi. Conditiile in care traiesc sunt foarte bune, avand televizor si baie separat fiecare. Chiar daca sunt sanse pentru un viitor mai bun, tinerii tot se gandesc la faptul ca lumea ii va putea marginaliza, pentru simplul fapt ca au crescut departe de familie, in centre de plasament.

Adauga un comentariu