Secretele istoriei

Curiozitati despre Egipt

Publicat: 15 ian. 2014
Stiati ca termenul “mumie” este de provenienta araba (“mumiya”/”mumiyai”) si inseamna asfalt sau “bitum de Iudeea”, sau “amestec de rasina si mirt”?
Stiati ca singurele marturii scrise despre procedeul mumificarii nu apartin egiptenilor (pentru care mumificarea era un lucru comun, obisnuit), ci istoricului grec Herodot?
Stiati ca faimosul Sfinx a fost acoperit de nisip de sapte ori si tot de atatea ori scos la iveala de lucrari initiate de catre faraonii Kafra si Tutmes, Marc Aureliu, capitanul italian Caviglia, fondatorul muzeului egiptean din Cairo, Auguste Mariette, succesorul acestuia, Maspero, si de catre guvernul egiptean?
Stiati ca se spune ca marea piramida a lui Kheops ar fi fost acoperita cu un calcar fin, alb, fara asperitati, care reflecta soarele si din cauza caruia locuitorii o numisera “Lumina”?
Stiati ca limba egipteana este limba scrisa pentru care exista cele mai vechi atestari documentare, adica din jurul anilor 3000 i.e.n.?
Stiati ca limba egipteana cunoaste cinci scrieri diferite, fiecare avand mai multe variante?
Stiati ca termenul “hartie” deriva in multe limbi europene (franceza “papier”, engleza “paper”, germana “Papier”) de la cuvantul grec “papyros” – “papirus”, iar acesta de la sintagma egipteana “cea a regelui”, adica planta regelui, pentru ca era folosit indeosebi de acesta?
Stiati ca pisica, animal sacru al zeitei Basted, era foarte indragita in Egipt si folosita mai degraba pentru izgonirea serpilor decat pentru prinderea soarecilor?
Stiati ca egiptenii au fost, se pare, primii care au domesticit pisica si au folosit-o la vanatoarea de pasari?


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit