Magazin

Curiozitati despre iaurt, un aliment pe cat de simplu, pe atat de complex

Publicat: 12 apr. 2014

Iaurtul este unul dintre alimentele cele mai apreciate in toata lumea, datorita multiplelor beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea exista inca multe lucruri interesante ce tin de istoria si evolutia acestuia, care sunt inca necunoscute.

Denumirea „iaurt” se presupune ca provine de la cuvantul de origine turca „yogurt„, respectiv de la verbul „yoğurtmak”, care inseamna „a combina”, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de compania Danone.

Citeste si:  Cum iti pot salva viata fructele de KIWI

Iaurtul a fost consumat cu mii de ani in urma de popoarele din Orientul Mijlociu. Triburile razboinice mongole ale lui Genghis Han consumau iaurtul ca hrana si remediu, iar in India iaurtul era considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente.

– Iaurtul, unul dintre secretele longevitatii bulgarilor

In Muntii Rodopi din Bulgaria traiesc cei mai multi oameni care ajung la varsta de 100 de ani, conform publicatiei The Guardian. Longevitatea bulgarilor se pare ca se datoreaza consumului regulat de iaurt (un bulgar consuma anual, in medie, aproape 30 de kilograme de iaurt).

Omul de stiinta Elie Metchnikoff (1845 – 1916) a scris o lucrare stiintifica despre longevitatea satenilor bulgari din Rodopi, descoperind si numind ulterior una dintre principalele bacterii din iaurtul acestora – Lactobacillus bulgaricus. Conform lui Metchnikoff, aceasta ar preveni si anihila infectiile bacteriene intestinale, iar un consum regulat de iaurt ar prelungi viata. Elie Metchnikoff a fost, de altfel, primul savant care a investigat si explicat stiintific beneficiile pentru sanatate ale iaurtului.

Citeste si: Cum sa-ti albesti dintii acasa?

In 1908, iaurtul a inceput sa se raspandeasca in Europa ca aliment functional, cu beneficii pentru sanatate.

– Primele iaurturi cu bifidobacterii probiotice au fost lansate de japonezi

Japonezii au lansat primele iaurturi cu bifidobacterii, in 1977 (Morinaga) si 1978 (Yakult). Bifidobacteriile sunt unele dintre cele mai importante bacterii probiotice. Bifidobacteriile reprezinta aproximativ 80% din flora intestinala a sugarilor alimentati la san. La varsta adulta, numarul bifidobacteriilor scade, asadar este recomandat sa favorizam functionarea florei intestinale prin aportul zilnic de alimente probiotice.

– In orice dieta, iaurtul este un aliment perfect ca urmare a continutului de calciu si proteine. Un pahar de 150 de grame de iaurt are in medie 100 de calorii, 180 de miligrame de calciu (asigurand 20% din necesarul zilnic) si 5 grame de proteine (asigurand 10% din necesarul zilnic).

– Peste 30% din populatia globului consuma iaurt in mod regulat. Cu toate acestea, romanii consuma cel mai putin iaurt dintre europeni. In ciuda multiplelor beneficii ale iaurtului, studiile realizate recent arata ca Romania ocupa ultimul loc la nivel european din punctul de vedere al consumului de iaurt si al lactatelor in general. Conform statisticilor, un roman consuma in medie un produs lactat proaspat pe saptamana, fata de francezi – 5 produse pe saptamana, bulgari – trei produse pe saptamana si polonezi – doua produse pe saptamana.

Citeste si:  10 trucuri pentru a slabi fara efort in weekend!loading...

Adauga un comentariu