Secretele istoriei

Curiozitati istorice de care habar nu aveai

Publicat: 26 feb. 2016
3

Istoria poate parea plictisitoare – un sir lung de ani, date si aliante. Exista insa si intamplari pe care manualele de istorie le omit. Stiati, spre exemplu, ca a existat un razboi care a durat doar 40 de minute? Sau ca Napoleon a fost atacat de o colonie de iepuri? Noi punem pariu ca nu. Iata, asadar, o lista cu 10 curiozitati istorice de care habar nu aveai.

1. Generalul mexican Santa Anna a tinuat o ceremonie de inmormantare pentru piciorul sau amputat.

2. Imparatul Roman Gaius si-a numit calul senator.

3. In Evul Mediu, cavalerii care purtau armura trebuiau sa isi ridice vizorul atunci cand treceau pe langa rege pentru a fi recunoscuti. De la acest obicei a plecat salutul militar modern.

4. Napoleon Bonaparte a fost atacat de o colonie de iepuri

Exista mai multe versiuni ale povestii, insa cei mai multi istorici spun ca s-a intamplat in iulie, 1807. Dupa ce a semnat tratatul de la Tilsit, prin care se punea punct razboiului dintre Imperiul Francez si cel Rus, Napoleon a propus ca evenimentul sa fie sarbatorit printr-o vanatoare de iepuri. Alexander Berthier a fost insarcinat cu organizarea evenimentului.

Vezi si Curiozitati de tot felul

Printre alte responsabilitati organizatorice, Berthier s-a ocupat si de aducerea unei colonii de iepuri. Unii spun ca a adus cateva sute, altii sustin ca a adus peste 3.000. Cert este ca, atunci cand au fost eliberati din custi, in loc sa fuga, acestia s-au grupat si au inceput sa alerge spre Napoleon. Dupa ce au „cucerit” picioarele celui mai puternic om din lume, iepurasii au inceput sa urce spre corpul lui Napoleon. Atacul a incetat in momentul in care Napoleon s-a pus pe burta si a inceput sa se roteasca pe pamant.

De vina, se pare, a fost Berthier care, in loc sa aduca iepuri salbatici, a adus iepuri de casa. Acestia nu numai ca nu s-au speriat de Napoleon, ci au crezut ca este ospatarul lor si ca masa este servita.

5. Sultanul Ibrahim I a omorat, aruncand in ocean, 280 dintre concubine pentru ca una dintre ele il inselase.

6. Cel mai scurt razboi din istorie s-a tinut intre Marea Britanie si Zanzibar in 1896. Zanzibar s-a predat dupa 38 de minute.

Conflictul a inceput cand, dupa moartea lui Sultan Hamad bin Thuwaini, la conducere a fost numit nepotul sau, Khalid bin Bargash. Imperiul Britanic nu a fost de acord cu aceasta numire, preferand-l pe Hamud bin Muhammed, care putea fi mai usor de manipulat.

Atunci cand a refuzat sa ofere puterea favoritului lor, britanicii au trimis un ultimatum lui Bargash in care il avertizau ca daca nu abdica, vor deschide focul. Bargash a incercat sa obtina ajutorul Statelor Unite, dar nu a reusit. In dimineata zilei de 27 august, 1896, in clipa in care ultimatumul a expirat, navele care ancorasera cu o zi inainte in port, au inceput sa traga.

Cu palatul prabusindu-i-se deasupra capului si reusind sa obtina azil in Germania, Bargash a capitulat dupa doar 38 de minute.

7. Lui Albert Einstein i s-a oferit functia de presedinte al Israelului, in 1952. Acesta a refuzat.

8. In timpul liceului, Ronal Reagan a fost salvamar. Acesta a salvat 77 de vieti.

9. Prima bomba aruncata de Aliati asupra Berlinului in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a omorat singurul elefant aflat in Gradina Zoologica a orasului.

10. Inainte de a fi numit papa, Pius al II-lea a scris o carte erotic extrem de populara la vremea aceea – „Povestea a doi iubiti”

Adauga un comentariu