Stiri si curiozitati

Curs valutar 12 mai 2021. Cât valorează astăzi un euro și un dolar

Publicat: 12 mai 2021
persoana care tine in mana bancnote straine
Banca Naţională a României (BNR) va trasnsmite noile cotaţii ale principalelor monede de pe piaţa interbancară la ora 13:00

Curs valutar 12 mai 2021. Banca Naţională a României (BNR) va trasnsmite noile cotaţii ale principalelor monede de pe piaţa interbancară la ora 13:00. Până atunci, cursul valabil rămâne cel de ieri, 11 mai.

Conform BNR, ieri moneda europeană și lira sterlină au crescut puțin față de leul românesc. În schimb, francul elvețian și dolarul american nu au avut o zi prea buna, astfel că au scăzut în valoare.

Curs valutar 12 mai 2021

Euro a crescut în ziua de marți, urmând ca valoarea sa să fie actualizată astăzi, undeva la ora 13. Până atunci, instituțiile bancare și inclusiv clienții acestora trebuie să se raporteze la un curs euro de 4.9265 de lei. A fost înregistrată o creștere de 0.0006 de lei în sesiunea aceasta a BNR.

Dacă moneda europeană a crescut, nu la fel putem spune și despre dolarul american. Aceasta monedă internațională a scăzut ieri, ajungând la o valoare de 4.0491. Scăderea înregistrată față de sesiunea precedentă este una minimă, de doar 0.0001 de lei. Anterior, un dolar a fost stabilit la suma de 4.0492 de lei.

Ieri, francul elvețian s-a depreciat în fața monedei naționale. Leul a prins putere în fața francului, care a ajuns la 4.4882 de lei în ședința BNR de marți. Scăderea care a fost raportată în acest caz este de 0.0073 de lei.

Lira sterlină a crescut considerabil față de sesiunea precedentă a Băncii Naționale și a ajuns la 5.7238 de lei. Este cea de-a doua creștere din această săptămâna a monedei europene, așa că lira a început bine aceste zile din mai. În ședința BNR de marți, lira a fost stabilită la 5.7056 de lei.

Și gramul de aur a înregistrat ieri o creștere. Astfel că a ajuns la o valoare de 239.3472 de lei pe gram. Creșterea înregistrată a fost de 0.2081 de lei.

Pe 7 august 2020, aurul a atins un nou record în faţa leului, 271,0003 lei pentru un gram. Nu există date pe site-ul băncii centrale pentru valorile metalului preţios înainte de 2005.

Cursul valutar pentru astăzi vă fi comunicat de oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) în jurul orei 13:00. Valorile principalelor valute internaționale vor fi actualizate și afișate atât pe site-ul oficial al băncii, cât și mai jos, pe BZI.ro.

1 euro = 4.9263

1 dolar = 4.0599

1 franc elveţian = 4.4905

o liră sterlină = 5.7396

ROBOR la trei luni a rămas la 1,59%.

ROBOR  la şase luni a rămas la 1,68%.

Noua valoare a IRCC, valabilă în perioada ianuarie-martie 2021, este de 1,88%, în scădere de la 2,17% în trimestrul IV din 2020. Scăderea de 0,29 puncte procentuale se aplică pentru creditele acordate populației după mai 2019, dată la care a înlocuit referința ROBOR în contracte. După o periodă de circa 6 luni în care IRCC a fost mai mare decât ROBOR, indicele pentru creditele noi trece din nou pe scădere.

Valoarea IRCC este calculată pe baza dobânzii medii la care băncile se împrumută între ele și aplicată cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință, Valoarea aplicabilă din ianuarie este calculată pe datele din iulie-septembrie.

Cum calculează BNR cursul valutar

De-a lungul inregii zile lucrătoare, există un curs cotat permanent, pe aşa-numita piaţa valutară interbancară. Acolo participă toate băncile autorizate, pentru a îşi regla excesul sau nevoile de valută. Există un curs BID – al ofertei, respectiv unul ASK – al cererii, care se află de obicei la o distanţă de mai puţin de un ban unul de celălalt.

La ora 13, BNR observă cursul ASK pentru perechea euro/leu. Dacă punctul exact în care se află leul i se pare că este mai degrabă o extremă şi nu reflectă evoluţia de peste zi, va alege oricare moment din oră premergătoare. În zile cu volatilitate mare, libertatea asta ajută destul de mult la „stabilizare “.

Odată cu anunţarea reperului faţă de euro, Banca Naţională ia direct de pe piaţa internaţională cotaţiile celorlalte valute faţă de euro şi face aşa-numitul cross – raportarea faţă de leu. Chiar dacă se fac tranzacţii şi în alte valute pe piaţa locală, preţul este atât de sincronizat încât nu este nevoie de cotaţii separate.

Adauga un comentariu