Stiri si curiozitati

Curs valutar 17 mai 2021. Cu cât se vinde un euro la începutul săptămânii

Publicat: 17 mai 2021
monede si bancnote euro
Banca Naţională a României (BNR) va trasnsmite noile cotaţii ale principalelor monede de pe piaţa interbancară la ora 13:00

Curs valutar 17 mai 2021. Banca Naţională a României (BNR) va trasnsmite noile cotaţii ale principalelor monede de pe piaţa interbancară la ora 13:00. Până atunci, cursul valabil rămâne cel de vineri.

Euro începe săptămâna aproape de nivelul anunţat vineri de Banca Naţională şi rămâne aproape şi de maximul istoric în faţa leului înregistrat în aprilie.

Curs valutar 17 mai 2021

Conform celor mai recente cotații valutare din tranzacțiile interbancare date publicității de Banca Națională a României, euro costă 4.9253 lei.

Dacă ne raportăm la moneda americană, veștile nu sunt deloc bune. Astfel, dolarul american a fost cotat la 4.0683 lei, înregistrând astfel o scădere de 0,0140 unități în comparație cu valoarea afișată pe 13 mai, când această monedă costa 4.0823 lei.

Lira sterlină începe săptămâna la o valoare de 5.7191 lei. Moneda britanică a înregistrat astfel o scădere de 0,0087 unități față de cotația din ziua bancară precedentă. Prin urmare, lira Sterlină continuă să aibă variații importante de la o zi la altă.

La sfârșitul săptămânii trecute, francul elvețian a fost cotat la 4.4990 lei, înregistrând o creștere de 0,0042 unități în raport cu valoarea anunțată în ziua bancară precedentă, când această monedă putea fi cumpărată la prețul de 4.4948 lei.

Gramul de aur înregistrează o creștere importantă. Este cotat la valoarea de 4.4948 lei, cu aproape 2 lei mai mult decât în ziua anterioară. Pe 7 august 2020, aurul a atins un nou record în faţa leului, 271,0003 lei pentru un gram. Nu există date pe site-ul băncii centrale pentru valorile metalului preţios înainte de 2005.

Cursul valutar pentru astăzi vă fi comunicat de oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) în jurul orei 13:00. Valorile principalelor valute internaționale vor fi actualizate și afișate atât pe site-ul oficial al băncii, cât și mai jos, pe BZI.ro.

1 euro = 4.9256

1 dolar = 4.0527

1 franc elveţian = 4.4985

o liră sterlină = 5.7135

ROBOR la trei luni a rămas vineri la 1,54%.

ROBOR  la şase luni a rămas vineri la 1,65%.

Noua valoare a IRCC, valabilă în perioada ianuarie-martie 2021, este de 1,88%, în scădere de la 2,17% în trimestrul IV din 2020. Scăderea de 0,29 puncte procentuale se aplică pentru creditele acordate populației după mai 2019, dată la care a înlocuit referința ROBOR în contracte. După o periodă de circa 6 luni în care IRCC a fost mai mare decât ROBOR, indicele pentru creditele noi trece din nou pe scădere.

Valoarea IRCC este calculată pe baza dobânzii medii la care băncile se împrumută între ele și aplicată cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință, Valoarea aplicabilă din ianuarie este calculată pe datele din iulie-septembrie.

Cum calculează BNR cursul valutar

De-a lungul inregii zile lucrătoare, există un curs cotat permanent, pe aşa-numita piaţa valutară interbancară. Acolo participă toate băncile autorizate, pentru a îşi regla excesul sau nevoile de valută. Există un curs BID – al ofertei, respectiv unul ASK – al cererii, care se află de obicei la o distanţă de mai puţin de un ban unul de celălalt.

La ora 13, BNR observă cursul ASK pentru perechea euro/leu. Dacă punctul exact în care se află leul i se pare că este mai degrabă o extremă şi nu reflectă evoluţia de peste zi, va alege oricare moment din oră premergătoare. În zile cu volatilitate mare, libertatea asta ajută destul de mult la „stabilizare “.

Odată cu anunţarea reperului faţă de euro, Banca Naţională ia direct de pe piaţa internaţională cotaţiile celorlalte valute faţă de euro şi face aşa-numitul cross – raportarea faţă de leu. Chiar dacă se fac tranzacţii şi în alte valute pe piaţa locală, preţul este atât de sincronizat încât nu este nevoie de cotaţii separate.

Adauga un comentariu