National

Curs valutar 20 ianuarie 2021. Cât costă astăzi un euro şi un dolar

Publicat: 20 ian. 2021
casa de schimb valutar
Banca Naţională a publicat cotaţiile aferente aceste zile iar euro a rămas constant astăzi

Curs valutar 20 ianuarie 2021. Banca Naţională a publicat cotaţiile aferente aceste zile iar euro a rămas constant astăzi. Astfel, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4.8741 lei/euro, 4.0207 lei/dolar, 5.5103 lei/lira sterlină, 4,5221 lei/francul elveţian.

Curs valutar 20 ianuarie 2021

Potrivit datelor publicate miercuri de BNR, euro a rămas constant astăzi la valoarea de 4.8741 lei.

Dolarul american pe de altă parte a crescut miercuri cu 0.05%, ajungând la valoarea de 4.0207 lei.

Lira sterlină a crescut şi ea astăzi ajungând la valoarea de 5.5103 lei.

Francul elveţian pe altă parte a scăzut ajungând la valoarea de 4,5221 lei.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a rămas miercuri la 1,59%, potrivit datelor publicate de instituţie.

În ceea ce priveşte valoarea Indicelui ROBOR la 6 luni, acesta s-a menţinut astăzi la 1,71%, cel mai scăzut nivel al ROBOR atins după 29 septembrie 2017, când indicatorul a fost de 1,69%.

De menţionat este faptul că, pe 15 ianuarie 2021, consiliul de administraţie al BNR a hotărât reducerea ratei dobânzii de politica monetară la nivelul de 1,25% pe an, de la 1,50% pe an, începând cu data de 18 ianuarie 2021, reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75% pe an, de la 1% pe an, şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75% pe an de la 2% pe an.

De asemenea, BNR a mai decis păstrarea nemodificată a ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Preţul gramului de aur este de 239,7608 lei. Pe 7 august, aurul a atins un nou record în fata leului, 271,0003 lei pentru un gram. Nu există date pe site-ul băncii centrale pentru valorile metalului preţios înainte de 2005.

Cum calculează BNR cursul valutar

Există un curs cotat permanent, de-a lungul întregii zile lucrătoare, pe aşa-numita piaţa valutară interbancară. Acolo participa toate băncile autorizate, pentru a îşi regla excesul sau nevoile de valută. Există un curs BID – al ofertei, respectiv unul ASK – al cererii, care se afla de obicei la o distanţă de mai puţin de un ban unul de celălalt.

La ora 13, BNR observă cursul ASK pentru perechea euro/leu. Dacă punctul exact în care se afla leul i se pare că este mai degrabă o extremă şi nu reflectă evoluţia de peste zi, va alege oricare moment din oră premergătoare. În zile cu volatilitate mare, libertatea asta ajută destul de mult la „stabilizare“.

Odată cu anunţarea reperului faţă de euro, BNR ia direct de pe piaţa internaţională cotaţiile celorlalte valute faţă de euro şi face aşa-numitul cross – raportarea faţă de leu. Chiar dacă se fac tranzacţii şi în alte valute pe piaţa locală, preţul este atât de sincronizat încât nu este nevoie de cotaţii separate.

Preconizările BNR pentru redresarea economiei

Specialiştii BNR au făcut analize amănunţite asupra efectelor şi modalităţilor de redresare economică. În cazul în care, în perioada iulie-august-septembrie, activitatea economică s-ar fi menţinut la nivelul estimat pentru luna iunie, în termeni trimestriali, s-ar fi putut observa o creştere economică deosebit de robustă. Din păcate datele nu arata aceasta previziune. Rămâne de văzut care vor fi noile pârghii folosite de autorităţi pentru redresarea economiei.

Recent Guvernul a luat o decizie de a găsi noi măsuri fiscale şi de cheltuieli. Acestera au fost anunţate până în prezent aproximativ 2% din PIB-ul din 2019. Măsurile includ fonduri suplimentare pentru sistemul de sănătate, acoperirea parţială a salariilor părinţilor care rămân acasă pentru perioada în care şcolile sunt închise. În acelaşi timp, noile masrui anunţate, ar trebui să ajute şi să stabilizeze, într-un fel sau altul, cursul de schimb realizat de Banca Naţională a României.
Adauga un comentariu