National

Curs valutar 22 octombrie 2020. Leul capătă puteri în faţa monedei europene

Publicat: 22 oct. 2020
panou cu schimbul valutar
Curs valutar 22 octombrie 2020. Leul romanesc capata puteri in fata monedei europene

Curs valutar 22 octombrie 2020. Banca Naţională a publicat cotaţiile valutare aferente acestei zile iar leul românesc are o nouă zi bună, mai exact capătă puteri în fata monedei europene. Astfel, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,8730 lei/euro, 4,1185 lei/dolar, 5,3917 lei/lira sterlina, 4,5396 lei/franc elvețian.

Curs valutar 22 octombrie 2020

Leul s-a întărit în faţa monedei unice europene, arată cele mai recente cotaţii valutare ale BNR. Euro rămâne la 4,87 lei, aproape de cursul anunţat ieri de BNR. Euro a atins precedentul maxim istoric în faţa leului pe 25 septembrie 2020: 4,8750 lei/euro, la cursul BNR.

Dolarul rămâne la 4,11 lei, aproape de nivelul anunţat în şedinţa precedentă de la BNR. Pe 23 martie, dolarul a atins cel mai ridicat nivel din istorie în faţa leului: 4,5316 lei.

Lira sterlină a crescut ieri la 5,35 lei, faţă de 5,37 lei, cursul anunţat de BNR în şedinţa precedentă.

Leul s-a apreciat în faţa francului elveţian, cotat de Banca Naţională la 4,5396 lei, faţă de 4,5487 lei în ultima şedinţă.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,8737 lei/euro, 4,1135 lei/dolar, 5,3705 lei/liră sterlină, 4,5487 lei/franc elveţian.

ROBOR la trei luni a rămas la 2,16%, aceeaşi valoare cu cel mai ridicat nivel din 29 iulie 2020 încoace (2,15%) atins pe 21 octombrie 2020.

ROBOR la şase luni a rămas la 2,18%, egal cu cel din şedinţa precedentă când a atins cea mai scăzută valoare din 5 august 2020 încoace.

Ce reprezintă ROBOR

ROBOR este un indicator foarte important, de referință, pentru calculul dobânzilor creditelor luate în lei. Denumirea lui vine de la abrevierea termenilor Romanian Interbank Offered Rate.

Cu ajutorul lui, băncile stabilesc dobânzile la ratele pe care vă trebui să le plătim în fiecare lună.

Tehnic vorbind, ROBOR este calculat în fiecare zi de către Banca Națională a României și reprezintă media aritmetică a cotațiilor practicate de primele 10 bănci din țara noastră.

În funcție de acest indice, toate băncile vor stabili valoarea dobânzilor variabile, astfel că el are o puternică influență în calculul ratelor lunare resimțite de către cei ce au credite în derulare, luate în lei.

Dacă ar fi să dăm o definiție ROBOR pe înțelesul tuturor, trebuie mai întâi să amintim faptul că băncile împrumută zilnic lichidități una de la cealaltă, pe piața interbancară, pe intervale de timp destul de scurte, cuprinse între o zi și maxim un an.

Aurul a crescut nesemnificativ ieri la 253,6485 lei pentru un gram, faţă de 253,0441 lei pentru un gram, nivelul din şedinţa precedentă. Pe 7 august, aurul a atins un nou record în faţa leului, 271,0003 lei pentru un gram. Nu există date pe site-ul băncii centrale pentru valorile metalului preţios înainte de 2005.

BNR şi mersul economiei în pandemie

Al doilea trimestru al anului 2020 a fost o perioadă plin de provocări pentru economia românească. A fost caracterizată de scăderi profunde nemaiîntâlnite în ultimii 25 de ani. Spre deosebire de crizele anterioare, recesiunea a fost cauzată de SARS-COV-2, un duşman invizibil, plasat în afara sferei de acţiune a forţelor economice, spun specialiştii. Măsurile adoptate de băncile centrale şi ceilalţi actori decizionali, considerate de magnitudini istorice şi, în plus, implementate într-un timp record, au jucat un rol cheie în calmarea pieţelor.

Preconizările BNR pentru redresarea economiei

Specialiştii BNR au făcut analize amănunţite asupra efectelor şi modalităţilor de redresare economică. În cazul în care, în perioada iulie-august-septembrie, activitatea economică s-ar fi menţinut la nivelul estimat pentru luna iunie, în termeni trimestriali, s-ar fi putut observa o creştere economică deosebit de robustă. Din păcate datele nu arata aceasta previziune. Rămâne de văzut care vor fi noile pârghii folosite de autorităţi pentru redresarea economiei.

Recent Guvernul a luat o decizie de a găsi noi măsuri fiscale şi de cheltuieli. Acestera au fost anunţate până în prezent aproximativ 2% din PIB-ul din 2019. Măsurile includ fonduri suplimentare pentru sistemul de sănătate, acoperirea parţială a salariilor părinţilor care rămân acasă pentru perioada în care şcolile sunt închise. În acelaşi timp, noile masrui anunţate, ar trebui să ajute şi să stabilizeze, într-un fel sau altul, cursul de schimb realizat de Banca Naţională a României.
Adauga un comentariu