National

Cursul de schimb are o crestere exploziva

Publicat: 10 mart. 1999
1

•Cursul real: 1 $ = 15.000 lei

Pornit de la 8-9.000 de lei, la inceputul acestui an, dolarul era cotat la un nivel real de circa 12.000 lei. Dupa nici doua luni, cursul real este acum cotat la circa 15.000 de lei – dupa o crestere exploziva care a adus moneda americana peste pragul de 13.000 de lei.

Aflata deja in „sarcini” nedorite, cauzate de rambursarea datoriei externe, BNR pare sa nu fie dispusa sa mai arunce pe piata sute de milioane de dolari pentru stapanirea fenomenului „dolarium tremens”, cu atat mai mult cu cat acordurile cu FMI nu au fost semnate – lipsind astfel banca de rezervele valutare necesare. in aceste conditii, in aprilie (luna in care piata valutara se va linisti, conform aprecierilor lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR), dolarul se va apropia binisor de cursul considerat, acum, real: 15.000 de lei.

Ca nimeni nu-i profet in tara lui o demonstreaza calculele estimative ale lui Victor Ghircoias, managerul Moldomobila SA Iasi – firma exportatoare de mobila.

„Cresterea cursului valutelor ne ofera un avantaj, care ne va ajuta – dar pentru o perioada scurta de timp”, declara, acum o luna, Victor Ghircoias. „Dupa doua luni, insa, experienta a demonstrat ca vor urma scumpiri ale produselor de pe piata interna, scumpiri care vor istergex acel avantaj de care pomeneam. Ca atare, cresterea cursului va avea, intr-o prima etapa, consecinte pozitive timp de doua luni, dupa care, timp de 6-7 luni, vom suporta efectele negative ale devalorizarii”, a adaugat Victor Ghircoias.

Ei bine, la nici o luna jumatate, cresterile preturilor interne s-au facut simtite; mai mult, cursul necesar pentru o functionare la limita renbtabilitatii este, declara Victor Ghircoias, de 15.000 de lei – dupa ce, la mijlocul lui ianuarie, acesta era de 12.000 de lei.

Pentru Terom SA Iasi – producator si exportator de fire si fibre sintetice, deprecierea valutelor a adus firma in situatia de a nu mai inregistra profit. „Castigam cand exportam, dar pierdem cand importam. Cheltuielile mari pe care le avem isterga efectiv profitul”, a declarat Ioan Ardelean, managerul firmei iesene. Concluzia este clara: „Guvernul a avut grija sa nu mai fim competitivi. Cam asta face statul: dupa ce te omoara, are grija sa-ti dea lumanare”, spune Ardelean.

Alaturi de Alexandru Asavoaiei, director comercial la ASAM SA Iasi (firma producatoare de piese si subansamble auto), care sesiza ca nivelul la care au fost cotate valutele, in Romania, a fost intodeauna insuficient, demna de retinut este opinia lui Carmen Iliescu, director si co-patron la firma Cablero SRL Iasi – producatoare si exportatoare de cabluri.

„Desi cresterea cursului ar trebui sa ne multumeasca, pentru ca majoritatea veniturilor le avem din export, intotdeauna cheltuielile le vor depasi – pentru ca avem mereu cresteri interne de preturi. in concluzie, un curs real – care sa echilibreze cheltuielile, ar trebui sa fie cam de 15.000 lei la un dolar. Din nefericire, nu traim intr-o economie reala, care sa tina seama de calculele noastre”, a declarat Carmen Iliescu.

Adauga un comentariu