News Flash:

Curtea Constitutionala da o lovitura sub centura fiscului

6 Februarie 2001
820 Vizualizari | 0 Comentarii
Firmele amendate pot da direct Finantele in judecata •S-au anulat taxele de timbru de 2% si, respectiv, 1%, ce trebuiau achitate pentru judecarea contestatiilor

Curtea Constitutionala a dat o grea lovitura fiscului. Firmele iesene care au primit diferite amenzi de la comisarii Garzii Financiare sau de la inspectorii fiscali pot da in judecata Finantele si, cu oarecare noroc, pot ocoli chiar plata penalizarilor. Societatile in cauza pot contesta amenzile direct in cadrul instantelor de contencios administrativ, la Curtea de Apel in a caror raza isi desfasoara activitatea. De asemenea, Curtea Constitutionala a anulat si taxele de timbru de 2% si, respectiv, 1%, ce trebuiau achitate pentru judecarea contestatiilor si plangerilor agentilor economici lezati prin acte administrative de control. Noile reglementari legislative au decis ca amenzile datorate fiscului nu se vor mai achita inainte ca Justitia sa se pronunte daca acestea sunt sau nu justificate. Toate aceste modificari legislative de care se vor bucura firmele iesene sunt consecintele directe ale unei decizii ale Curtii Constitutionale care a declarat neconstitutionale unele articole din Legea 105/1997.

Finantele nu vor mai avea o pozitie privilegiata

Potrivit articolului 9 din aceasta lege, persoana al carui drept a fost vatamat poate sesiza instanta de judecata doar cu privire la decizia Ministerului de Finante pronuntata in solutionarea cailor administrative de atac, asa incat obligatia stabilita prin actul administrativ de control sau de impunere isi pastreaza valabilitatea, mentinandu-se deci vatamarea dreptului persoanei. Curtea Constitutionala a mai aratat ca dispozitiile Legii 105/1997 contravin articolului 21 din Constitutie, prin aceea ca instituie taxa de timbru pentru solutionarea cailor administrative de atac, taxa care uneori este mai mare decat cea judiciara de timbru. De asemenea, se mai arata ca legea criticata contravine si dreptului de aparare consacrat de articolul 24 din Constitutie, deoarece solutionarea cailor administrative de atac se realizeaza fara participarea petentilor. In ceea ce priveste incalcarea prevederilor constitutionale ale articolului 16 se sustine ca, prin incalcarea cailor administrative de atac, Ministerul Finantelor capata o pozitie privilegiata in raport cu solicitantii prin faptul ca termenele stabilite prin lege pentru depunerea obiectiunilor si contestatiilor sunt termene de prescriptie, iar cele de solutionare a plangerilor sunt de recomandare, a caror depasire nu este sanctionata.
Cornelia LAZARESCU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1302 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013988 (s)