News Flash:

Curtea Constitutionala reintregeste pensiile

26 Iunie 2010
791 Vizualizari | 0 Comentarii
Decizia Curtii Constitutionale blocheaza toate masurile asumate de Guvern

Decizia de ieri a Curtii Constitutionale, care respinge articole din legile austeritatii, pune Guvernul în imposibilitatea de a aplica vreuna dintre masurile prevazute în respectivele acte normative, întrucat acestea se vor întoarce la Parlament pentru a fi puse în acord cu legea fundamentala. Judecatorii Curtii Constitutionale au declarat neconstitutionale articolul 1 litera c) din Legea privind stabilirea unor masuri în domeniul pensiilor si articolul 9 din Legea privind unele masuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar. Articolul 1, litera c) din Legea privind stabilirea unor masuri în domeniul pensiilor se refera la pensiile de serviciu ale judecatorilor, procurorilor si judecatorilor, respectiv magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale, care prin decizia Curtii vor ramane practic cu statut de pensii speciale. Potrivit articolului 9 din Legea privind unele masuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, de la data intrarii în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plata, precum si indemnizatia de însotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminueaza cu 15%. La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum si a indemnizatiei de însotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate începand cu data intrarii în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizata este de 622,9 lei. Conform articolului 147 alin. 2 din Constitutie, "în cazurile de neconstitutionalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat sa reexamineze dispozitiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curtii Constitutionale". Legea fundamentala nu prevede un termen pentru reexaminarea dispozitiilor declarate neconstitutionale înainte de promulgarea acestora, asa cum este cazul celor doua legi asupra carora s-a pronuntat Curtea ieri. Decizia Curtii Constitutionale urmeaza sa fie publicata în Monitorul Oficial, moment de la care devine general obligatorie. Astfel, de la acel moment Parlamentul trebuie sa reanalizeze prevederile. In Parlament cele doua legi vor urma procedura legislativa obisnuita, care, în functie de mobilizarea puterii si a opozitiei, poate dura chiar si luni de zile. Pana atunci, seful statului nu poate promulga legile, iar Guvernul este în imposibilitatea de a aplica vreo masura din cele prevazute în Legea privind stabilirea unor masuri în domeniul pensiilor si în Legea privind unele masuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar. Este vorba, de fapt, despre toate reducerile de salarii, pensii, indemnizatii si alte venituri pentru care Executivul si-a asumat raspunderea. In aceste conditii, Guvernul ia în calcul un nou plan de masuri pentru mentinerea deficitului bugetar în limita tintei de 6,8% din PIB convenita cu FMI, orientat în principal pe majorari de taxe si impozite, inclusiv a TVA si cotei unice de impozitare.
Majorari de impozite
Guvernul ia în calcul un nou plan de masuri pentru mentinerea deficitului bugetar în limita tintei de 6,8% din PIB convenita cu FMI, orientat în principal pe majorari de taxe si impozite, inclusiv a TVA si cotei unice de impozitare, informeaza Mediafax. Planul de actiuni ar putea fi discutat într-o sedinta speciala de guvern care sa fie programata ori astazi, ori în zilele urmatoare, a fost stabilit la intalnirea de astazi dintre premierul Emil Boc si liderii PDL. Intalnirea s-a desfasurat ieri la Guvern, dupa ce Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale unele masuri de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea în fata Parlamentului. Judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca prevederile privind pensiile magistratilor sunt neconstitutionale, în timp ce în cazul altor categorii prevederile legale sunt interpretabile, însa nu se impune reglementarea lor în Parlament. Conform Constitutiei, prevederile declarate neconstitutionale trebuie puse în acord cu decizia Curtii în termen de 45 de zile.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

curtii constitutionale monitorul oficial mediafax guvern
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1308 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014829 (s)