News Flash:

Curtea de Conturi verifica Iasicon

20 August 2004
1374 Vizualizari | 0 Comentarii
•In urma anchetei de presa a contidianului ZIUA de Iasi, Curtea de Conturi va efectua un control la noul Spitalul de Urgente •Inspectorii Curtii de Conturi vor verifica modul in care a fost contractata aceasta lucrare si cum au fost cheltuiti cei aproximativ o suta de miliarde lei din bani publici •Dezvaluirile din cotidianul ZIUA de Iasi au scos in evidenta faptul ca licitatia organizata de Directia de Sanatate Publica s-a efectuat fara a se respecta legislatia in vigoare, iar SC Iasicon SA a incasat miliarde lei fara a justificare •Licitatia a fost aranjata in asa fel incat firma castigatoare sa fie iasicon SA, care incepuse lucrarile de constructii cu opt luni inainte de organizarea licitatiei

In urma anchetei de presa a cotidianul ZIUA de Iasi privind modul in care s-a cheltuit suma de aproximativ o suta de miliarde lei pentru lucrarile de constructii la noul Spital de Urgente, inspectorii de la Curtea de Conturi a judetului Iasi s-au autosesizat si vor efectua un control in perioada imediat urmatoare. "Vom verifica cele sesizate de cotidianul ZIUA de Iasi in legatura cu lucrarile la Spitalul de Urgenta si modul in care a fost contractata lucrarea. Controlul se va efectua in perioada imediat urmatoare", a declarat Constantin Iatco, presedintele Curtii de Conturi a judetului Iasi. Ancheta de presa a cotidianului ZIUA de Iasi a scos in evidenta faptul ca licitatia organizata in anul 1996 de Directia de Sanatate Publica (DSP), beneficiarul investitiei, a fost trucata tocmai pentru ca firma castigatoare sa fie societatea comerciala Iasicon SA. Lucrarile de constructie au fost demarate cu opt luni inainte de organizarea licitatie, in conditiile in care era vorba de o investitie de miliarde lei si de un edificiu de interes national. Dezvaluirile cotidianului ZIUA de Iasi au evidentiat ca firma de constructii Iasicon SA a incasat ilegal miliarde lei din organizarea de santier, fara ca acestea sa fie evidentiate in situatii de lucrari. Reporterul cotidianului ZIUA de Iasi a incercat sa ia legatura cu conducerea SC Iasicon SA pentru a obtine un punct de vedere vizavi de aceasta situatie, dar atat directorul general, Titel Sinescu, cat si directorul economic, Ioan Stoian, au refuzat. Mai mult, directorul Stoian l-a bruscat pe reporterul ziarului.

Grave nereguli

In urma dezvaluirilor din cotidianul ZIUA de Iasi, Ministerul Sanatatii si Familiei a sistat fondurile catre Spitalul de Urgente si o echipa de control de la Inspectoratul de Stat pentru Disciplina in Constructii a ridicat toate documentele intocmite de firma de constructii Iasicon. Controlul inspectorilor nu s-a incheiat inca. Datorita faptului ca licitatia publica cu preselectie pentru constructia unitatii medicale a fost organizata fara a se respecta legislatia care era in vigoare in anul 1996, institutiile abilitate ale statului trebuie sa anuleze licitatia. In articolele publicate pana in prezent, cotidianul ZIUA de Iasi a demonstrat cu documente ca licitatia a fost trucata doar pentru ca firma castigatoare sa fie SC Iasicon SA. Pana in prezent, nimeni nu a sesizat gravele nereguli savarsite de comisia de licitatie aflata in cardasie cu SC Iasicon SA. Initial, valoarea investitiei acestui edificiu a fost de 33,566 miliarde lei, iar in ultimii opt ani, de cand au inceput lucrarile, s-au cheltuit aproximativ o suta de miliarde lei. Desi din comisia de licitatie au facut parte reprezentanti ai Ministerului de Finante, Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, DSP si SC Habitat-Proiect SA, legea a fost incalcata fara prejudecati. Societatea comerciala Conest SA a fost depunctata de membrii comisiei de licitatie la capitolul experienta generala in favoarea SC Iasicon SA. Prin retragerea subantreprenorului si depunctarea Sc Conest SA, firma Iasicon a avut cale deschisa in "castigarea" licitatiei. Analizand punctele obtinute pentru valoarea ofertei la primii trei ofertanti se observa ca diferenta intre primele doua firme si a treia este de 0,7 puncte. Nimeni nu a sesizat ca in formularul de oferta prezentat de SC Iasicon SA valoarea ofertei era de 19,851 miliarde lei ca si valoarea avizului elaborat de proiectant, SC Habitat-Proiect SA. Societatea comerciala Iasicon SA a castigat licitatia, dupa ce conducerea Directiei de Sanatate Publica a solicitat firmei Big-Soft SA sa faca o expertiza tehnica privind remedirea lucrarilor executate de firma de constructii la fundatia spitalului. Conform legislatiei in vigoare, la acea data membrii comisiei de licitatie trebuiau sa prezinte probitate morala si sa nu aiba contracte de colaborare cu nici unul dintre ofertantii participanti. In caz contrar, aceasta licitatie putea fi anulata. Reprezentantul SC Habitat-Proiect SA ca membru al comisiei de licitatie reprezenta atat interesele beneficiarului, cat si pe cele ale firmei a carui salariat este. Institutiile statului au lasat ca o firma de constructii sa faca ce vrea cu zeci de miliarde lei din bani publici.
Magda OLTEANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1318 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012707 (s)