Actualitate

Curtea Suprema a motivat pedeapsa lui Fenechiu: „DISPRET TOTAL pentru finantele publice”

Publicat: 24 sept. 2014
1
Curtea Suprema a motivat condamnarile definitive date in dosarul Transformatorul, proces in care Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare. Completul de cinci judecatori a fost format din Livia Stanciu (presedinte), Florentina Dragomir, Sofica Dumitrascu, Simona Daniela Encean si Ioana Alina Ilie.
„In conditiile in care, in ultimii ani, in societatea romaneasca am asistat la o tendinta de crestere a faptelor de coruptie, ce au capatat o amploare deosebita, se impune ca justitia sa riposteze cu fermitate ori de cate ori se probeaza asemenea cazuri, ca o dovada a faptului ca statul de drept nu asista pasiv la amplificarea si propagarea acestora, la toate nivelurile, ci dimpotriva, functioneaza si, mai ales, reactioneaza prin autoritatile si parghiile specifice puse in slujba propriilor cetateni. Coruptia reprezinta o amenintare majora pentru democratie, constituind o negare a drepturilor omului si o incalcare a principiilor democratice, pentru echitatea sociala si pentru justitie, erodand principiile unei administratii eficiente, punand in pericol stabilitatea si credibilitatea institutiilor statului. In acest context, in mod intemeiat, prima instanta a retinut gradul de pericol social ridicat al faptelor savarsite, dedus nu doar din circumstantele in care faptele s-au comis, ci si din calitatea persoanelor implicate in activitatea infractionala.
 
Astfel, instanta de control judiciar apreciaza ca modalitatea in care inculpatii au desfasurat activitatea infractionala, prejudiciul semnificativ produs, numarul actelor materiale ce intra in continutul constitutiv al infractiunii, gravitatea concreta, pozitia procesuala a inculpatilor care nu au recunoscut savarsirea faptelor, refuzand practic sa isi asume fiecare raspunderea pentru activitatea sa, perseverand in a considera ca modalitatea in care au actionat ar fi fost una legala, justifica  modalitatea de executare a pedepselor stabilita de prima instanta, singura apta a asigura indeplinirea scopului de exemplaritate si educativ al pedepsei.
Acest dispret pentru finantele unei institutii publice, dar si pentru mii de persoane fizice si juridice, contureaza profilul inculpatilor care, in schimbul unor avantaje imediate au acceptat sa incalce legea”, se arata in motivarea instantei. Cuantumul ridicat al prejudiciului releva nu numai un grad sporit de pericol social al infractiunilor, dar si un grad sporit de periculozitate al faptuitorilor care manifestau o desconsiderare evidenta a interesului general si public, activitatea infractionala vizand modalitatea de cheltuire irationala a banului public. De asemenea, in mod corect, instanta de fond a retinut ca lipsa antecedentelor penale, situatia familiala, ori pregatirea profesionala nu sunt eficiente pe aspectul individualizarii judiciare si nu pot conduce la necesitatea reducerii cuantumului pedepselor deoarece acestea nu subliniaza decat elemente de normalitate si, in plus, nici nu pot fi privite izolat, ci in contextul tuturor criteriilor amintite. In acelasi timp, pedepsele aplicate inculpatilor au menirea de a descuraja folosirea institutiilor publice si a resurselor acestora in beneficiul unor persoane particulare, dar si implicarea ilegala a altor persoane particulare in asemenea activitati”, se arata in motivarea instantei, potrivit evz.ro.
Comentarii
Adauga un comentariu