Actualitate

Curtea Suprema de Justitie e contrata de Consiliul Profesoral al UMF Iasi

Publicat: 06 iul. 1999

•Lui Vasile Mihaescu, profesorul din UMF care a dat in judecata universitatea, Curtea Suprema de Justitie i-a dat cistig de cauza •Sentinta curtii nu poate fi pusa in practica •Consiliul profesoral al UMF refuza sa faca vreo schimbare in planul de invatamint

In urma cu 4 ani, conferentiar doctor Vasile Mihaescu a dat in judecata Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa”. Motivele acestei actiuni au fost schimbarile hotarite de Consiliul Profesoral si validate de Senatul UMF Iasi – transformarea disciplinei de psihologie medicala din obiect obligatoriu in anul III de studiu, in disciplina optionala in anul IV la Facultatea de Medicina, iar psihoterapia a foat transferata din anul IV de studiu in anul VI si transformata din disciplina optionala in facultativa. Dupa 4 ani de umblat prin tribunale, Vasile Mihaescu a obtinut o sentinta de la Curtea Suprema de Justitie conform careia disciplinele psihologie medicala si psihoterapie trebuie sa revina la schema anterioara hotaririi Senatului si Consiliului Profesoral UMF. Insa conducerea UMF spune ca este imposibil de pus in practica sentinta Curtii Supreme de Justitie deoarece Consiliul Profesoral refuza sa fie de acord cu transformarea si transferarea disciplinelor profesorului Vasile Mihaescu.

„Nu inteleg cum a putut Curtea Suprema de Justitie sa dea o asemenea sentinta”

Carol Stanciu, rectorul UMF Iasi, a declarat ca nu intelege cum a putut Curtea Suprema de Justitie sa dea o asemenea sentinta „mai ales ca au avut toate actele atasate la dosar. Noi nu am modificat planul de invatamint, ci am facut schimbari in planul de invatamint (sic!). Modificarea planului de invatamint inseamna sa scoti o disciplina de tot, pe cind noi am de mutat o disciplina dintr-un an in altul. Schimbari in planul de invatamint au facut toate universitatile din tara, nu numai noi. Dar, numai la Iasi a iesit o asa tevatura”. Rectorul Carol Stanciu a mai subliniat ca hotarirea de transformare si transferare a disciplinelor nu a fost luata de el, ci de Consiliul Consultativ Profesoral al UMF Iasi. „Nu inteleg de ce Vasile Mihaescu are ceva cu mine. A fost o hotarire a Consiliului Profesoral si acestia nu vor sa revina asupra ei, indiferent de ce spune sentinta”, a mai adaugat Carol Stanciu.

„Ne facem de ris pentru ce?”

„Hotarirea Curtii Supreme de Justitie este in totala contradictie cu Autonomia Universitara. O universitate isi hotaraste singura planul de invatamint. Justitia nu poate sa dicteze unei universitati ce discipline sint obligatorii si ce discipline sint optionale. Ideea pe care se merge este ca o parte din disciplinele de studiu sa devina din obligatorii, optionale. Aceasta este tendinta reformei, iar daca vrem reforma trebuie sa miscam ceva. Oricum, este aproape imposibila atitudinea domnului Mihaescu care a facut atit de sesizari si reclamatii. Toata povestea asta a devenit nefiresc de mediatizata. Foarte multe facultati din tara stiu ca avem probleme. Ne facem de ris pentru ce?”, ne-a declarat Valeriu Rusu, decan al Facultatii de Medicina.
Scandalul iscat la UMF Iasi de sentinta Curtii Supreme de Justitie are insa si o conotatie politica. Vasile Mihaescu sustine ca sanctiunile impotriva sa au aparut dupa ce a declarat ca sistemul de alegeri la UMF Iasi este piramidal, iar comunitatea academica nu va fi niciodata reprezentata democratic. La rindul sau, Carol Stanciu a sustinut ca Vasile Mihaescu a fost indrumat gresit de colegii sai de partid, de la PAR.

„Psihologia medicala a fost transformata in diciplina obligatorie pentru ca Vasile Mihaescu sa fie promovat conferentiar”

„Indiferent de cit m-a calomniat Vasile Mihaescu, acesta nu a suferit nici o sanctiune in cadrul unversitatii. Salariul i-a ramas acelasi, nu a fost modificat. Se pare insa ca domnul Mihaescu are citeva idei fixe, dintre care una este ca eu sint vinovat de transferarea si transformarea disciplinelor lui. In ceea ce priveste psihologia medicala ii amintesc domnului Mihaescu ca aceasta a fost transformata in 1994 din disciplina optionala in disciplina obligatorie pentru ca dumnealui sa fie promovat de la sef de lucrari la conferentiar. Acest lucru a fost posibil bunavointei pe care i-o aratau colegii”, a mai spus Carol Stanciu. O alta problema care a fost ridicata este aceea ca Vasile Mihaescu nu este doctor. El are facultatea de Psihologie si este student la Medicina in anul II.

„Domnul Vasile Mihaescu nu are formatie medicala”

„Domnul Vasile Mihaescu nu are formatia medicala, fapt ce mi se pare anormal. Intr-o facultate de medicina studentii ar trebui sa invete de la medici adevarati, practicieni”, a spus profesor Gheorghita Pandele. Vasile Mihaescu contrazice insa aceasta afirmatie:”Psihologia medicala este o disciplina obligatorie si de baza in facultatile de medicina din lume si din Romania. Atita timp cit sint specialist in aceasta disciplina pot sa o predau. Nu trebuie neaparat sa fiu doctor ca sa predau o disciplina la o facultate de medicina”.
Indiferent de disputele interioare, politice sau nepolitice, sentinta Curtii Supreme de Justitie este si trebuie aplicata, insa nimeni nu stie cind si cum se va face acest lucru.

„Speram ca ministrul justitiei sa ceara un recurs in anulare”

In urma sentintei Curtii Supreme de Justitie, Tribunalul Iasi a hotarit ca rectorul Carol Stanciu sa plateasca statului o amenda de 500 de lei pentru fiecare zi de intirziere calculata de la data de 16 noiembrie 1998 si pina la executarea sentintei – transformarea si transferarea disciplinelor de psihologie medicala si psihoterapie asa cum erau ele prevazute in planul de invatamint de acum patru ani. Insa nu se stie cind UMF Iasi va pune in practica sentinta Curtii Supreme de Justitie.”Trebuie respectata sentinata Curtii Supreme de Justitie dar nu vad cum poate fi pusa in practica. De sapte ori am discutat pina acum aceasta problema cu Consiliul Profesoral al UMF Iasi, insa acestia refuza sa puna in practica sentinta. Ca sa transferam disciplinele profesorului Mihaescu ar insemna sa scoatem altele, ceea ce este imposibil. Nu stiu cind si cum se va rezolva aceasta problema. Speram ca ministrul justitiei sa revina asupra sentintei. Oricum, aceasta este gresita pentru ca noi nu am modificat planul de invatamint ci am facut schimbari in planul de invatamint”, a mai precizat Carol Stanciu. „Curtea Suprema de Justitie a dat aceasta sentinta pentru ca acele schimbari in planul de invatamint au fost facute gresit. Acestea se fac numai incepind cu anul I de studiu, nu in anul III sau IV. Deci, sentinta este corecta si trebuie aplicata”, a incheiat Vasile Mihaescu.
Insa pina cind ministrul justitiei va adopta o pozitie si va cere sau nu recurs in anulare a sentintei, scandalul pluteste deasupra UMF Iasi. Iar cel mai lovit de acest scandal este prestigiul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi.
Simona RELEA itiloading...

Adauga un comentariu