Secretele istoriei

Custodele Coroanei, Margareta: O sa continuam acest legamant al regelui!

Publicat: 24 ian. 2018
3

Custodele Coroanei romane, Margareta, a afirmat marti, la intalnirea cu elevi si profesori ai Aliantei Colegiilor Centenare din Romania, ca va continua legamantul regelui Mihai de a pretui generatia tanara, viitorul tarii.

"Noi suntem mereu foarte fericiti cand putem intalni generatia tanara. Cum stiti, poate, tatal meu (n.r. – regele Mihai I) a fost foarte legat de tineri si noi o sa continuam acest legamant al regelui (…) pentru ca sunteti viitorul tarii si tinem mult la dumneavoastra", a spus Custodele Coroanei, la Palatul Elisabeta.

La randul sau, principele Radu a evidentiat importanta aniversarii de catre Alianta Colegiilor Centenare din Romania a 10 ani de la infiintare, subliniind ca intalnirea, care "are loc in ajunul sarbatorii Unirii Principatelor Romane, deschide seria de evenimente care omagiaza atat Marea Unire, cat si extraordinarul sacrificiu din Primul Razboi Mondial".

"1859 este unul din cele mai curajoase momente din istoria noastra, cand s-au infaptuit lucruri pe care nimeni nu pe putea crede posibile. Si, desi domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost scurta, nu s-a putut compara cu cea de 48 de ani a succesorului sau, ea fost plina de momente cheie carora noi, astazi, in Romania Uniunii Europene si NATO, le datoram foarte, foarte mult", a spus principele Radu.

El a precizat ca "ziua de nastere a statului roman modern este 1866, cand la inceputul lunii iulie Constitutia Romaniei a fost promulgata si publicata in Monitorul Oficial", si a evocat momente precum Razboiul de Independenta, Primul Razboi Mondial, cand tara noastra "a pierdut o zecime din populatia tarii, mai ales in partea ei tanara", Marea Unire.

Totodata, principele a amintit ca preluarea de catre Romania, anul viitor, a presedintiei Uniunii Europene, este "un eveniment fara precedent in istoria noastra moderna".

Din partea Aliantei Colegiilor Centenare din Romania, aflata sub inaltul patronaj al Casei Regale a Romaniei, a vorbit profesorul George Cazacu, presedintele aliantei, cadru didactic la Colegiul National "Sf. Sava" din Capitala.

La eveniment au fost prezenti aproximativ 100 elevi si profesori ai colegiilor "Sf. Sava", "Mihai Viteazu" si "Iulia Hasdeu" din Bucuresti, dar si ai unor colegii din Giurgiu si Ploiesti.

Adauga un comentariu