National

Cutremur cu magnitudinea de 4,2 în urma cu putin timp. Seismul s-a resimţit în mai multe oraşe

Publicat: 27 feb. 2021
Cutremur
Cutremur

Un cutremur cu magnitudinea de 4,2 s-a produs, în urmă cu câteva minute, în zona seismică Vrancea, la o adâncime estimată de INFP la 139 de kilometri.

„În ziua de 27 Februarie 2021, la ora 23:13:07 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, COVASNA un cutremur mediu cu magnitudinea (EWS) M 4.2, la adâncimea de 139km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 54km E de Brasov, 86km N de Ploiesti, 106km SV de Bacau, 139km V de Galati, 140km V de Braila, 142km N de Bucuresti, 147km NE de Pitesti, 167km E de Sibiu, 190km SV de Iasi, 207km N de Ruse”, se arată într-o informare a INFP.

 

Cutremure tot mai puternice în ţara noastră, avertizează seismologii. România a înregistrat anul trecut 1.096 de evenimente seismice localizate, numărul acestora fiind mai mic decât în anii precedenţi (1.299 de cutremure în 2019 şi 1.343 de cutremure în 2018), dar s-au înmulţit seismele cu magnitudinea egală sau mai mare de 3, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, informează Agerpres.

Cutremure tot mai puternice în ţara noastră. În 2020, pe teritoriul României, 111 cutremure au avut o magnitudine-moment (Mw) mai mare sau egală cu 3 şi s-au produs în zona seismică Vrancea, la adâncimi între 63,7 şi 196 km, două cutremure cu Mw mai mare sau egală cu 3 au avut loc în zona Sinaia, la adâncimi de 64 şi, respectiv, 65,8 km, iar cinci astfel de cutremure au fost consemnate în alte zone seismice, la adâncimi între 0 şi 22,6 km.

„În zona Vrancea, cutremurele de adâncime intermediară se produc în mod regulat – la interval de maxim câteva zile. Acesta este un fenomen normal pentru această zonă, deşi este greu de spus cât de mult indică sau nu apropierea de un următor cutremur major. La anumite intervale de timp mai mari se produc şi cutremure crustale (de suprafaţă) mai însemnate, inclusiv în zone mai puţin cunoscute publicului din punct de vedere al seismicităţii. Importanţa Reţelei Seismice Naţionale, care are în componenţă senzori de ultimă generaţie instalaţi în numeroase amplasamente de pe teritoriul României, precum şi a tehnicilor avansate de prelucrare şi analiză a datelor înregistrate, este incontestabilă. În acest fel creşte semnificativ capacitatea de detectare şi de localizare a evenimentelor seismice, atât naturale (cutremure), cât şi artificiale (explozii)”, menţionează institutul.

Comentarii
Adauga un comentariu