Local

Cutremur de proportii in armata ieseana! Un celebru comandant a fost executat!

Publicat: 13 feb. 2014
1

@ A devenit extrem de mediatizat, dupa ce a intrat in vizorul procurorilor de la Directia Nationala Anticoruptie pentru ca s-a imbogatit peste noapte din tot felul de contracte dubioase @ Comandantul unei unitati militare din Iasi, Fanica Tucaliuc, a fost condamnat in mod definitiv de judecatorii Instantei Supreme

Unul dintre cei mai cunoscuti comandanti de armata din Iasi a fost condamnat in mod definitiv de judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru comiterea unor infractiuni de coruptie. Este vorba de comandantul Fanica Tucaliuc, fostul sef al UM 02033 Iasi. Acesta a fost trimis in judecata in martie 2004, sub acuzatia de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice. In urma cu cateva zile, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au publicat pe site-ul lor un extras din hotararea de condamnare a comandantului iesean. Se considera a fi o noua victorie a DNA impotriva coruptilor. Alaturi de Fanica Tucaliuc a fost condamnat si Gheorghe Dumitru, fostul sef al Biroului Energetic din cadrul unitatii militare mentionate. Cristian Emil Tofan, administratorul firmei Bezitof SRL Comanesti, cel care le-a dat mita celor doi angajati ai Ministerului Apararii, a fost condamnat la cinci luni de inchisoare.

Lista celor condamnati in acest dosar, supranumit de presa „Dosarul Mitei de la MAPN„, este mult mai mare. Potrivit rechizitoriului, Fanica Tucaliuc este acuzat ca a primit diferite sume de bani de la Emil Tofan pentru a-i asigura buna derulare a contractului nr. 12/2002, pe care l-a încheiat cu unitatea sa, precum si efectuarea la timp a platilor pentru cantitatile de combustibil livrate din contract. „Mai mult, s-a retinut vinovatia inculpatului Oniga Dumitru Gheorghe care, în calitate de sef Birou Energetic la UM 02033 Iasi, a pretins si primit de la acelasi inculpat sume de bani în scopul asigurarii derularii contractului sus-mentionat si a efectuarii la timp a platilor pentru combustibil. Fata de cei doi angajati ai unitatii militare, s-a retinut si faptul ca si-au îndeplinit în mod necorespunzator atributiile de serviciu, admitând plata în avans a unor produse necorespunzatoare calitativ, cauzând Ministerului Apararii Nationale o paguba de peste 9 miliarde de lei vechi si au perturbat bunul mers al unitatilor militare utilizatoare a combustibilului”, au precizat procurorii de la DNA. „De altfel, inculpatul Oniga Dumitru Gheorghe a semnat în fals mai multe documente de receptie combustibil, atestând în mod neadevarat ca a primit produs petrolier de o calitate superioara. În aceeasi cauza, s-a dispus trimiterea în judecata si a inculpatului Tofan Emil Cristian, întrucât a livrat produs petrolier inferior calitativ si neaccizat, precum si pentru faptul ca l-a instigat pe unul dintre angajatii sai sa completeze în fals 41 de avize de însotire a marfii si sa consemneze livrarea unei cantitati de produs petrolier mai mare decât cea reala”, au completat procurorii. Peste toate acestea, Oniga a primit contravaloarea unui autoturism marca Ford pentru a desemna firma lui Emil Tofan castigatoare la o licitatie pentru achizitie de combustibil. Procurorii au mai aratat ca Oniga cerea 10 la suta din valoarea contractelor.

Comentarii
Adauga un comentariu