Titlurile zilei

Cutremur în Primăria Iași! Un schimb de terenuri făcut în 2019 a adus din nou mascații în instituție. Detalii din ancheta „Eternitatea” ! GALERIE FOTO / VIDEO

Publicat: 11 iun. 2021
Momentele în care anchetatorii DNA și jandarmii au descins la sediul Primăriei Municipiului Iași
Procurorii anticorupție și jandarmii au descins ieri în 11 locuri din Iași, verificări fiind efectuate și la sediul Primăriei

O nouă anchetă penală a cuprins Primăria Iași. Ieri-dimineață, 10 iunie 2021, anchetatorii DNA au efectuat 11 percheziții în județul Iași. Jandarmii au ridicat mai multe acte și din sediul Primăriei Municipiului Iași. Mihai Chirica a afirmat ieri că procurorii anticorupție vizează un schimb de terenuri care ar fi fost efectuat în urmă cu câțiva ani. În ecuație s-ar regăsi un teren din zona Cimitirului „Eternitatea”

Anchetatorii anticorupție au efectuat ieri 11 percheziții în județul Iași! Jandarmii, care i-au însoțit pe procurorii DNA, au ridicat mai multe acte din sediul Primăriei Municipiului Iași! Mihai Chirica a susținut că anchetatorii anticorupție vizează un schimb de terenuri! Speța ar ține de un schimb de suprafețe aflate în zona Cimitirului „Eternitatea” și în zona Cicoarei. Practic, ancheta ar viza faptul că valoarea terenului din Cicoarei nu a fost evaluată corespunzător.

Ce au spus procurorii DNA despre perchezițiile efectuate la Primăria Municipiului Iași

Anchetatorii DNA au menționat ieri că, la Iași, au fost efectuate percheziții privind comiterea unor presupuse fapte de corupție. Aceștia au fost al Serviciul GIS- Cadastru, locul unde se identifică terenurile, pentru a ridica o serie de documente.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în cursul anului 2019. Astfel, astăzi (ieri), ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 11 locuri din județul Iași, dintre care una este la sediul unei instituții publice (Primăria Municipiului Iași), restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei”, a precizat ieri Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.

Reacția primarului Mihai Chirica referitoare la descinderile anchetatorilor

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a afirmat ieri că dosarul este instrumentat de DNA București și vizează fapte din urmă cu câțiva ani, dar și un schimb de terenuri din zona Eternitatea. Altfel spus, ancheta a început în pandemie, iar procurorii au revenit pentru a prelua mai multe documente. Primarul Iașului a menționat că nu are nicio calitate în dosar, dar că, fiind edilul în funcție, va asigura o colaborare normală cu procurorii.

„E o acțiune pe care o face DNA București. O acțiune absolut legală, care a pornit din timpul pandemiei, acum ei vor alte documente. Vor să «întregească portofoliul». Sunt primarul în funcție și trebuie să stau la dispoziție. Nu am nicio calitate în dosar. Vă ținem la curent pe parcursul evoluției lucrurilor. Bănuiesc că sunt reclamații făcute de unii, de alții sau de către instituții. Sunt legate de inventarieri din 2005 și de terenul care a făcut obiectul schimbului de la Eternitate și care a reprezentat o reclamație din PNL.

Din perspectiva mea, ca primar, nu există niciun pericol în instituție, nu pot vorbi despre ce se întâmplă în afara instituției, pentru că nu este rolul meu și pentru că nu am date. Dosarul este al celor de la DNA. Nu sunt lucruri de urbanism, sunt lucruri legate de chestiuni interne, legate de o reclamație. Bănuiesc că de acolo a reclamat pe cineva. Nu știu ce alte persoane mai sunt percheziționate”, a subliniat primarul Mihai Chirica.

De unde a pornit totul! Ce terenuri a vizat schimbul?

Potrivit informațiilor, procurorii din Capitală, care au efectuat ieri mai multe percheziții, verifică mai multe documente legate de un schimb de terenuri, o suprafață fiind pe strada Eternitate, din municipiul Iași. Conform acelorași informații, se pare că ancheta ar viza firma G&R Imobiliar Group SRL, beneficiarul schimbului de teren realizat în anul 2019 și aprobat în plenul Consiliului Local Iași. Mandator era Constantin Drăgan, fratele lui Petru Drăgan, patronul firmei de pompe funebre.

„Se aprobă schimbul de terenuri în echivalență valorică între suprafața de 1.281 mp amplasată în municipiul Iași, str.Ciric nr.5, identificată cadastral cu nr.156902 proprietatea S.C. G & R Imobiliar Group S.R.L., prin mandatar Drăgan Constantin, și cea de 3.370 mp amplasată în municipiul Iași, str.Cicoarei f.n, Lot 1, având identificatorii cadastrali CV 4, parcelele CAT 246/1 și CAT 248/1, conform anexelor A și B care fac parte integrantă din prezenta hotărâre. Imobilul dobândit de municipiul Iași va fi utilizat în scopul extinderii incintei Cimitirului Eternitatea Iași”, se arată în HCL 346/ 2019.

Terenul din Cicoarei, cu o suprafață de 8.500 mp, a fost evaluat la 65 euro/mp, respectiv 552.500 euro sau 2.614.762 lei. Terenul situat în strada Ciric, nr.5, cu suprafață de 1.281 mp, era evaluat la 171 euro/mp, respectiv 219.051 euro sau 1.036.681 lei. Ieri a fost audiat, în jurul prânzului, și edilul Mihai Chirica în legătură cu această anchetă. Primarul a stat circa o oră, după care a plecat. În final, procurorii au ridicat doar documente referitoare la acest caz.

Schimb similar cu firma Conest SA

Un alt schimb de terenuri derulat de Consiliul Local Iași în același an, 2019, a avut loc cu o altă firmă privată. A avut loc un schimb cu firma Conest SA, societate patronată de controversatul Viorel Cozma, afacerist cu lipici la contractele derulate de Primăria Iași. Autoritatea locală a cedat o suprafață totală de 3.486 mp de pe urma a 3 terenuri pentru a primi la schimb 1.035 mp proprietate a Conest SA. Conform HCL 222.2019, Primăria a cedat 319 m2 din Bld. Chimiei, 722 m2 din bld. Nicolae Iorga ( la intersecția cu Mitropolit Varlaam) și 2.445 m2 din Șos. Iași-Hlincea (lângă Mecon SA), pentru a primi la schimb cei 1.035 m2 din str. Ciurchi, nr.109C, proprietatea Conest SA. Primăria a cedat terenuri cu o valoare totală de 581.818 euro, la schimb pentru un teren de 295.000 de euro.

După perchezițiile efectuate la sediul Primăriei municipiului Iași, au fost audiate mai multe persoane la DNA Iași. Din informațiile pe care le deținem, nu au fost luate măsuri preventive. Cel mai probabil, ancheta va continua pe parcursul zilei de astăzi.

Comentarii
  • Stai și te întrebi…oare cat mai durează până ce caracatița este răpusăde tot. O gașcă întreaga începând cu Gigi,Chirica,Tumurug cu amanta lui Paula Vornicu,Ionica Ciobanu,Statica,limbricul asta de Harabagiu, Câtea,evazionistul asta de fost senator acum deputat de la intertrans,electricianul șef,și toată gașca care era înainte în PSD trebuie urgent sa ajungă după gratii la cat a jefuit Iașul asta…dar… DNA încă doarme…

  • E atata cinste și corectitudine în primăria aia, mai ales de câțiva ani încoace, ca întra pa DIICOTU, ba DNA-ul acolo și îi ia pe capete. Numai combinații, șpăgi, construcții ilegale, terenuri și averi imense făcute la negru. Despre ce fel de primar vorbim????? Despre ce autorități??? Despre care cinste și onoare vorbim??????

  • Harabagiu e miezul, lingoul de aur al Primariei. Evazionistul fiscal. Sapati si vedeti ce spagi a impuns Hara sa scape de autoritati!!!

  • Auziți ma , dar de ce nu ați scris și de dosarul de pe Sararie , când patronii vostrii hidoși au luat cu japca dita mai terenul ? De ce nu scrieti ca și a luat mâna de pe voi Chirica când a văzut ca nu va mai ajunge. De ce nu scrieti ca făceați anticamera pe la el și nici nu va mai răspundea la telefon . Aham , mai sunt multe de zis , cum a ajuns mașina lui nazistu la voi , boratilor.

  • Ar fi fost culmea ca DNA sa faca o actiune absolut ilegala :)).
    Mihaita se apropie momentul cand o sa iesi din primarie cu catuse la maini, nu mai ai mult de asteptat, piticotule!!!

  • Sunt Alex Costea de la Tiki Village. Sunt jmeker, nu aveti ce sa-mi faceti. Latrati, latrati!!! De Chirica ma doare-n cot, mie imi merge bussines-ul

  • Cutremur ar fi cand autoritatile locale , dicotu si dna is si-ar fce treaba! Nu sa vina DNA de la Bucuresti! dar ce sa-i faci?!….prostia, lenea si coruptia sunt mari !

Adauga un comentariu