Titlurile zilei

Cutremur major în USR- PLUS Iași. Un document intern aruncă în aer alianța chiar după alegerile locale 2020. Mai multe candidaturi au fost ilegale – FACSIMILE

Publicat: 05 oct. 2020
Cutremur major în USR- PLUS Iași. Un document intern aruncă în aer alianța chiar după alegerile locale 2020. Mai multe candidaturi au fost ilegale - FACSIMILE
Cosette Chichirău, Marius Bodea, Răzvan Timofciuc și Etienne Ignat la sediul USR- PLUS Iași

Scandal monumental în alianța USR- PLUS Iași din cauza celor trei traseiști fugiți de la PNL care vânează funcții publice. Un important membru de partid a arătat cum deputatul zero Marius Bodea, dar și consilierii Răzvan Timofciuc și Etienne Ignat nu aveau ce să caute pe listele pentru alegerile locale 2020. Comisia de Integritate Națională a Alianței a arătat că cele trei candidaturi erau neeligibile. Cu toate acestea, deputatul Cosette Chichirău, liderul USR Iași, nu a ținut cont de această decizie și i-a promovat pe cei trei traseiști pe funcții importante

Alianța USR- PLUS Iași se află pe un butoi cu pulbere. În plin proces de selecție a candidaților pentru alegerile parlamentare de la finalul anului 2020, alianța a ajuns în pragul unui război civil. Totul din cauza celor trei traseiști proveniți din PNL Iași, deputatul zero Marius Bodea, alături de angajații de la cabinetul său parlamentar, Răzvan Timofciuc și Etienne Ignat. Cei trei au candidat la alegerile locale 2020 pentru Consiliul Județean și Consiliul Local, cu toate că nu aveau acest drept.

Conducerea centrală a alianței a invalidat candidaturile celor trei foști liberali pe listele USR- PLUS Iași

Avocatul Mihai Lupu, membru al USR Iași, a contestat la Comisia de Integritate Națională a Alianței (CINA) candidaturile celor trei traseiști. Tocmai acesta a fost și motivul principal, faptul că au provenit de la un alt partid, detaliu care contravine statutului alianței.

„Disprețul pentru lege, în cazul de față regulamentul de integritate. Marius Bodea, Răzvan Timofciuc și Etienne Ignat au ajuns ilegal pe listele USR-PLUS, fiind invalidați de Comisia de Integritate, organul jurisdicțional al Alianței USR-PLUS. Au zis ei că i-au validat Birourile Reunite. Eu n-am văzut nicio hotărâre a acestui birou. Oricum, chiar dacă ar exista, e ca și cum guvernul ar încălca o hotărâre judecătorescă. Or, principala boală a clasei politice este să se creadă deasupra legii”, a menționat Mihai Lupu, membru USR Iași.

Decizie clară în privința candidaturilor. Hotărârea nu a fost respectată de conducerea USR- PLUS Iași

În decizia nr.57 din 08.07.2020, Comisia alianței arată negru pe alb cum USR- PLUS Iași a încălcat statutul și i-a primit pe cei trei traseiști pe listele pentru Consiliul Local și Consiliul Județean Iași.

„Observăm lipsa de cooperare a ambelor filiale cu prezenta comisie, împiedicarea acesteia să obțină și să analizeze punctul de vedere al candidaților, care ar fi putut reprezenta o modalitate prin care s-ar fi adus lămuriri asupra calității acestora, calități invocate de USR Iași, în sensul că ar justifica desemnarea acestora chiar dacă nu întrunesc criteriile regulamentare (…) Admite contestația formulată, constată candidaturile d-lor Marius Bodea, Răzvan Timofciuc și Etienne Ignat ca neeligibile”, se arată în decizia comisiei respective.

În acest caz, cum legea nu a fost respectată, instituțiile statului ar trebui să se autosesizeze și să anuleze prezența acestora pe listele pentru Consiliul Local și Consiliul Județean.

Alianța a fost trasă în jos de cuplul Cosette Chichirău- Marius Bodea. Realitatea despre combinațiile candidaților la alegerile locale 2020

Avocatul care a contestat candidaturile celor trei traseiști a arătat și în ce hal au dus Cosette Chichirău și Marius Bodea partidul la Iași.

„Au început prin a se acuza de minciună, în problema autostrăzii, încercând fiecare să iasă mai merituos. Apoi, le place să se laude și să pozeze. Despre doamna nu mai spun. Are o notorietate care nu comportă niciun termen de comparație. Sau da. În schimb, dl. Bodea a făcut și dezvoltat aeroportul. Parcă pe pământul moștenit de la părinți, cu banii câștigați din sudoarea frunții. Eu îmi amintesc și de alții care au pus umărul. În primul rând, contribuabilii. De cealaltă parte, avem Fenechiu, UTI și cine o mai fi fost antreprenor pe acolo. Dacă căutați puțin și mai adăugați vreo două-trei cuvinte-cheie, cum ar fi Nichita, Vega 93, găsiți mai multe”, a mai spus Mihai Lupu.

Jocurile sunt făcute pentru alegerile parlamentare. Candidaturile în USR- PLUS Iași sunt de fațadă

Mai mult, Marius Bodea și Cosette Chichirău par că și-au asigurat deja locurile pentru viitorul mandat legislativ în Parlament. Asta deși a fost lansată o „așa-zisă” competiție internă. Practic, candidaturile lansate în alianța USR- PLUS Iași sunt doar de fațadă, candidații fiind deja știuți.

„Altă asemănare ar fi că amândoi se sacrifică pentru binele ieșenilor, schimbându-și orizonturile publice. Că pe alea interioare nu le știm. Doar le putem bănui: puterea cât mai mare, cu toate beneficiile ei. Până duminică (27 septembrie 2020), nu mai puteau de grija ieșenilor, făceau curățenie în primărie și în consiliul județean. Când n-au câștigat cât ar fi vrut, nu mai vor în Iași, că-i mai greu și remunerația, după buget. Mai departe, nonșalanța în a-și apropia munca altora fără a o recunoaște.

Cosette Chichirău a celor de la Pentru Iași, care au făcut-o deputat când abia aterizase în Iași, iar Marius Bodea a unei asociații care frământa de ceva vreme problemele culturii ieșene, fără a aminti că nu-s ideile dumnealui. Mare parte dintre ele erau ale lui Dan Lungu, care, cel mai probabil, va pierde competiția internă în fața lui Marius Bodea, pentru că amândoi candidează pentru o poziție la Senat”, a mai spus Mihai Lupu.
Adauga un comentariu