Magazin

CUTREMURATOR: Scrisoarea de ADIO a lui Gabriel Garcia Marquez

Publicat: 18 apr. 2014
1

Gabriel Garcia Marquez a trecut in nefiinta, ieri, la varsta de 87 ani. Scriitorul si-a petrecut viata asternand pe hartie ganduri dintre cele mai profunde. De acum, le va scrie ingerilor

„Scrisoarea de ramas bun” este un text care i-a fost atribuit lui. Multi spun ca nu i-ar apartine, insa profunzimea cuvintelor fac din aceasta scriere una de-a dreptul impresionanta!

Citeste si: A murit unul din cei mai mari scriitori ai tuturor timpurilor: Gabriel Garcia Marquez

„Daca pentru o clipa Dumnezeu ar uita ca sunt o marioneta din carpa si mi-ar darui o bucatica de viata, probabil ca n-as spune tot ceea ce gandesc, insa in mod categoric as gandi tot ceea ce zic.(…)
Atatea lucruri am invatat de la voi, oamenii… Am invatat ca toata lumea vrea sa traiasca pe varful muntelui, insa fara sa bage de seama ca adevarata fericire rezida in felul de a-l escalada. Am invatat ca atunci cand un nou nascut strange cu pumnul lui micut, pentru prima oara, degetul parintelui, l-a acaparat pentru intotdeauna. Am invatat ca um om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice.

Citeste si: Gabriel Garcia Marquez, internat de urgenta in Mexic

Spune intotdeauna ce simti si fa ceea ce gandesti. Daca as stii ca asta ar fi ultima oara cand te voi vedea dormind, te-as imbratisa foarte strans si l-as ruga pe Dumnezeu sa fiu pazitorul sufletului tau. Daca as stii ca asta ar fi ultima oara cand te voi vedea iesind pe usa, ti-as da o imbratisare, un sarut si te-as chema inapoi sa-ti dau mai multe. Daca as stii ca asta ar fi ultima oara cand voi auzi vocea ta, as inregistra fiecare dintre cuvintele tale pentru a le putea asculta o data si inca o data pana la infinit. Daca as stii ca acestea ar fi ultimele minute in care te-as vedea, as spune „te iubesc” si nu mi-as asuma, in mod prostesc, gandul ca deja stii.

Citeste si: Gabriel Garcia Marquez renunta la scris

Ziua de maine nu-i este asigurata nimanui, tanar sau batran. Azi poate sa fie ultima zi cand ii vezi pe cei pe care-i iubesti. De aceea, nu mai astepta, fa-o azi, intrucat daca ziua de maine nu va ajunge niciodata, in mod sigur vei regreta ziua cand nu ti-ai facut timp pentru un suras, o imbratisare, un sarut si ca ai fost prea ocupat ca sa le conferi o ultima dorinta. Sa-i mentii pe cei pe care-i iubesti aproape de tine, spune-le la ureche cat de multa nevoie ai de ei, iubeste-i si trateaza-i bine, ia-ti timp sa le spui „imi pare rau”, „iarta-ma”, „te rog” si toate cuvintele de dragoste pe care le stii.(…)

Demostreaza-le prietenilor tai cat de importanti sunt pentru tine.”
sursa: romaniatv.net

Adauga un comentariu