News Flash:

Cuvantul 'reforma' dobandeste noi sensuri la Universitate

19 Martie 2000
1304 Vizualizari | 0 Comentarii
•"Curatenie" la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" •Vor fi scoase la concurs 900 de posturi pentru personal nedidactic

Dupa infiintarea fisei zilnice de activitate, conducerea Universitatii "Al. I. Cuza" Iasi a mai pregatit o surpriza personalului nedidactic. Cei din aceasta categorie de personal vor trebui sa demonstreze la concurs ca merita sa ocupe respectivul post. "Vom reorganiza si restructura serviciile din cadrul universitatii, dar in asa fel incat acestea sa nu conduca la o diminuare a personalului nedidactic cu mai mult de 50%. Operatiunea va fi insotita prin scoaterea la concurs, treptat, a tuturor posturilor nedidactice. Ca urmare, vor fi schimbate denumiri ale posturilor, iar tot personalul actual va putea participa la concurs. Cei buni vor putea fi reincadrati la universitate. Vor fi si compartimente la care personalul se va reduce la jumatate, de exemplu Serviciul financiar-contabil care a avut 10 angajati, va avea 5; la Compartimentul investitii - din patru angajati vor ramane doi", a precizat profesor universitar Dumitru Oprea, rectorul Universitatii "Al. I.Cuza". In ceea ce priveste pe cei 200 de oameni angajati ca personal de ingrijire, conducerea universitatii a avut doua propuneri: ori se mentin toate posturile cu jumatate de norma, ori raman doar o suta de oameni care vor fi stabiliti in urma selectiei. "Programul acestui personal va fi la fel ca in institutiile din vest: dimineata de la 6 la 10 si seara de la 19 la 22. Asa este normal: intr-o institutie in care este activitate in timpul zilei, curatenia sa se faca in perioadele mai putin aglomerate. E posibil sa le dam si un abonament gratuit tinand cont de faptul ca trebuie sa faca mai multe drumuri in interes de serviciu", a mai spus Dumitru Oprea. In perioada urmatoare personalul de ingrijire va trebui sa aleaga una dintre cele doua solutii propuse de conducerea universitatii.

Personalul didactic nu este scutit de morisca reformei

Nici personalul didactic nu a scapat de masurile reformatoare. Facultatile care au sub 50% posturi ocupate cu personal netitular nu vor putea acorda salariile majorate la grila maxima, situandu-se cel mult la jumatatea grilei. In schimb, facultatile care vor avea peste jumatate din personal titular si peste 30% profesori si conferentiari, vor putea acorda salariile la grila maxima. Precizam ca dupa grila de salarizare in invatamantul superior, un profesor universitar cu toate sporurile poate lua un salariu maxim de 11 milioane de lei. Insa, cadrele didactice care si-au transferat cartea de munca la alta universitate (de stat sau particulara) nu vor mai putea presta activitati didactice in cadrul Universitatii "Cuza" Iasi. Persoanele care au cartea de munca la Universitatea "Cuza" dar presteaza activitati didactice si la alte institutii, vor primi salariul de baza si suplimentar nu mai mult de 60% din noua grila de salarizare. Se pare ca aceste idei au speriat facultatile care s-au grabit sa scoata la concurs 120 de posturi vacante. "Noi nu putem obliga facultatile sa scoata la concurs posturi vacante. Dar la vara nu voi mai semna nici un stat de functii pentru facultatile care au sub 50% din posturi vacante, deoarece am sa consider ca acestea isi desfasoara activitatea ilegal", a mai spus Dumitru Oprea.

Apartamentele de protocol nu vor mai fi folosite pentru alta "destinatie"

Se pare ca intr-adevar noua conducere a Universitatii "Cuza" intentioneaza sa faca ordine in aceasta institutie. O hotarare care va afecta o serie de persoane se refera la apartamentele de protocol. "Primaria ne-a inchiriat 11 apartamente care urmau sa fie folosite pentru protocol. Acestea au avut pana acum alta destinatie si astfel de acte de omenie au starnit discutii in universitate: de ce sta xXx in apartamentul de protocol? De aceea am hotarat ca de acum inainte spatiile de protocol ale universitatii sa fie folosite numai in scopul pentru care au fost alocate, adica de protocol", a mai precizat Dumitru Oprea.
O alta decizie a conducerii Universitatii "Cuza" va afecta profesorii din strainatate care vin in Iasi in ideea derularii diferitelor proiecte cu universitatea. "Cadrele didactice din afara au fost tratate in mod eronat de universitate. Acestora li s-a platit chiria, intretinerea si telefonul. Insa, un profesor roman care se duce peste hotare nu este tratat la fel de bine. El plateste singur aceste cheltuieli. Nu as putea spune exact cat de mari au fost aceste cheltuieli. Totusi se pare ca au fost foarte mari, tinand cont de faptul ca unii profesori au venit insotiti de familie. Insa, de pe 30 martie, universitatea noastra nu va mai suporta aceste cheltuieli", a mai spus Dumitru Oprea. El a adaugat ca aceste masuri, chiar de nu sunt pe placul unora, trebuie luate daca se doreste intr-adevar reforma la Universitatea "Cuza".
Simona RELEA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1234 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013869 (s)