Viata de cuplu

Cuvinte care pot distruge o relatie

Publicat: 05 iun. 2017
7

Cuvintele pot rani mult mai rau chiar decat o palma. De aceea, atunci cand suntem suparati pe cineva, efervescenta momentului nu trebuie sa ne determine sa folosim cuvinte dure, pe care le vom regret mai apoi toata viata. Trebuie sa ramanem calmi si sa ne alegem cu grija cuvintele, deoarece acestea au puterea de a darama o relatie într-o fractiune de secunda.

Psihologul Laura Maria Cojocaru considera ca exista, în vocabularul limbii romane, multe cuvinte care, chiar daca nu sunt jignitoare, agresive sau sunt spuse pe un ton domol, pot darama la fel de usor o relatie. „Nu trebuie sa avem neaparat un stil agresiv de adresare partenerului sau sa îl jignim direct, ca sa îl îndepartam de noi. Exista cuvinte mai soft, pe care multi nu le bagam în seama, dar care pot genera acuze nefondate sau chiar pot denota imprecizie, conditionare sau pesimism. Cuvinte precum „poate”, „oarecum”, „parca”, „daca”, la fel ca si negatiile de tipul „nu stiu”, „nu cred”, sadesc si cresc în partener, mai repede decat putem crede, sentimentul de incertitudine. Odata cu instalarea acestei senzatii de incertitudine, fara sa constientizam, devenim mai putin încrezatori în noi si mai ales în cel care rosteste aceste cuvinte în mod frecvent, mai putin încrezatori în sentimentele sale si în capacitatile sale de a concretiza ceea ce spune. În mod indirect, prin impactul acestor sintagme este indusa nesiguranta, fapt ce poate conduce la cresterea suspiciunilor si chiar la gelozie”, explica psihologul.

Cuvinte pe care nu trebuie sa le spui unei persoane depresive

Mai mult decat atat, Laura Maria Cojocaru crede ca asocierea unor fraze cu continut pesimist cu unele cuvinte precum „imposibil”, „dificil”, „greu”, „niciodata”, „definitiv”, pot induce o stare de alerta, chiar de panica, sau o stare de tristete care poate merge pana la instalarea unei depresii reactive. De asemenea, specialistul recomanda ca, atunci cand partenerul are nevoie de sprijinul si confirmarea noastra si nu numai în aceasta situatie, sa evitam formula de genul „da, dar…”, care înseamna de fapt un „nu”, înseamna dezaprobarea unei actiuni, gand, simtire a partenerului si poate duce la scaderea stimei de sine si nevoia de a cauta sustinere si confirmare în alta parte.

Putem folosi mai des „simplu”, „usor”, „frumos”, „placut” sau … „te iubesc”

„Cuvinte pozitive, precum „simplu”, „usor”, „frumos”, „placut”, „perfect”, „absolut” au o putere benefica pentru organism, deoarece asociate cu evenimente frumoase, pot detensiona situatia si declanseaza senzatia de securitate si protectie a ambilor parteneri. Asta se întampla deoarece aceste cuvinte sunt încarcate de energii pozitive, iar mintea noastra reactioneaza la ele prin secretia de endorfine în tot corpul. Daca la toate acestea, spunem partenerului nostru, din cand în cand, cu o voce calda, un „te iubesc” sincer, atunci nu doar îi umplem inima de fericire, dar îi îmbunatatim sanatatea … la propriu. Cuvintele au puterea extraordinara de a transforma fantastic mecanismele organismului nostru, au putere în plan fizic”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

Lipsa respectului intr-o relatie poate duce la despartire. Ce trebuie sa faca cei doi parteneri cand respectul dispare

Pe langa cuvintele de încurajare, obligatorii pentru o relatie sanatoasa, mai sunt cateva elemente care nu trebuie sa lipseasca din viata de cuplu, precum: timpul acordat partenerului, daruri simbolice, mici servicii si … mangaierile fizice. „Pentru ca acele cuvinte frumoase pe care le adresam partenerului nostru de viata sa ramana vii în constiinta lui, trebuie sa le acreditam prin fapte. Ne putem face o agenda cu activitati comune, care ne fac placerere amandurora – spre exemplu, mersul în parc, alergatul, mersul la picnic, bowling-ul etc. – si în fiecare weekend sa le punem în practica. De asemenea, micile daruri sau servicii pe care le facem pentru celalalt, precum „spalatul vaselor cand iubita este obosita” sau „cumpararea unui colier dragut atunci cand nici nu se asteapta” pot cantari enorm în economia relatiei. La toate acestea, nu trebuie sa lipseasca mangaierile fizice. Acestea sunt întelese ca o modalitate de a-i comunica partenerului emotia iubirii”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

sursa:svnews.ro

Adauga un comentariu