Curiozitati

Cuvinte intraductibile din intreaga lume

Publicat: 28 aug. 2013
4

Legatura dintre cuvinte si sensul lor este una fascinanta, iar lingvistii au petrecut ani intregi pentru a o descifra, luand litera cu litera si incercand sa inteleaga de ce sunt atat de multe sentimente si idei pe care nu le putem exprima in cuvinte si pe care limbile noastre nu le pot identifica.

Cuvintele nu pot exprima orice, iar despre asta s-a scris mult – dupa cu spunea Friedrich Nietzsche, „Cuvintele sunt simboluri care exprima relatia dintre lucruri si relatia dintre acestea si noi; ele nu se apropie in niciun punct de adevarul absolut”, scrie Huffington Post.

Nu este nicio indoiala ca cea mai buna lucrare pe aceasta tema este „Through The Language Glass” de Guy Deutscher, care petrece mult timp explicand si intelegand aceste lacune reprezentate de cuvintele intraductibile si conceptele care nu pot fi explicate intocmai in diferite alte culturi.

Restrangand campul acestora, va oferim cateva exemple ale acestor cuvinte intraductibile.

1. Germana: Waldeinsamkeit – Sentimentul de solitudine pe care il ai atunci cand esti singur in padure si te simti conectat la natura. Ralph Waldo Emerson a scris un intreg poem despre acesta.

2. Italiana: Culaccino – Reprezinta urma lasata pe masa de un pahar rece

3. Limba inuit: Iktsuarpok – O stare de anticipare care te face sa iesi din casa si sa vezi daca nu vine cineva, indicand probabil si o urma de nerabdare.

4. Japoneza: Komorebi – Acesta este cuvantul pe care japonezii il folosesc pentru a descrie jocul razelor de soare printre frunzele copacilor.

5. Rusa: Pochemuchka – Cineva care pune multe intrebari. Probabil prea multe

6. Spaniola: Sobremesa – Spaniolii tind sa fie foarte sociabili, iar acest cuvant descrie perioada petrecuta dupa masa vorbind cu cei alaturi de cei cu care ai mancat.

7. Indoneziana: Jayus – Argou pe care indonezienii il folosesc pentru a descrie pe cineva care spune o gluma atat de prost, incat te face sa razi in hohote.

8. Limba vorbita in Hawaii: Pana Poʻo – Va amintiti cand ati uitat unde v-ati pus cheile si va scarpinati in cap ca si cum asta va ajuta sa va amintiti? Asta exprima cuvantul de mai sus.

9. Franceza: Depaysement – Sentimentul pe care il ai atunci cand nu esti in tara natala, cand esti strain, imigrant, departe de locul de bastina.

10. Urdu: Goya – Urdu este limba nationala a Pakistanului, dar este limba oficiala si in alte cinci state din India. Acest cuvant deosebit transmite o stare de contemplare a irealului si descrie risipirea neincrederii care poate aparea, aceasta realizandu-se mai ales in urma unei povesti bine spuse.

11. Suedeza: Mångata – Reflexia tremuratoare a lunii pe suprafata apei care creaza o dara de lumina.
Adauga un comentariu