Religie

Cuvioasa Pelaghia este pomenita in calendarul crestin ortodox pe 8 octombrie

Publicat: 07 oct. 2019

Cuvioasa Pelaghia este pomenita in calendarul crestin ortodox la 8 octombrie. A trait in Antiohia si era numita de locuitorii cetatii "Margareta" pentru frumusetea ei fara seaman si pentru podoabele scumpe pe care le purta, fiind inconjurata de o multime de admiratori.

Intr-o zi, alaiul format din tineri si din tinere care o insoteau pe Margareta a trecut pe langa biserica in care unul dintre monahii cu viata desavarsita din manastirea Tavenisiotilor din Egipt, episcopul Non, tinea o cuvantare in timpul unei adunari la care participau mai multi episcopi.

Femeia era imbracata in haine scumpe avand o infatisare provocatoare, iar participanti la adunarea bisericeasca si-au intors privirea de la acel alai al perzarii. Episcopul Non s-a uitat insa cu insistenta dupa femeia din mijlocul grupului, suspinand si spunand ca el a invatat cu adevarat multe de la dansa s-a aratat coplesit de toata grija acelei femei pentru impodobirea trupului pentru ca a intrecut toata grija pe care o are el pentru sufletul sau.

Acea femeie, ca sa fie placuta curtezanilor ei, a pus atata sarguinta spre a fi frumoasa, iar el socotea ca nici pe departe nu se straduieste cu atata daruire sa fie placut Lui Dumnezeu.

Trecand ziua in care s-a facut vazuta de episcop, a doua zi dupa Sfanta Liturghie, in timpul in care episcopul Non vorbea din nou multimii, Dumnezeu a facut sa intre in biserica si Margareta, ea care niciodata nu intrase in biserica si nici nu si-a adus niciodata aminte de pacatele sale.

Auzind cuvintele episcopului a inceput sa verse paraie de lacrimi, intelegand frica de Dumnezeu si faptul ca acela spune adevarul. A cazut la picioarele episcopului Non, rugandu-l sa o calauzeasca spre mantuire.

A primit botezul crestin cu numele Pelaghia si dupa opt zile a plecat din Antiohia la Ierusalim, imbracata cu o haina veche, dupa ce toate averile sale le-a impartit saracilor, orfanilor si neputinciosilor. Aici pe muntele Eleonului, in preajma Ierusalimului, si-a zidit o chilie, fara usa numai cu o fereastra, unde a trait pana la sfarsitul zilelor. loading...

Adauga un comentariu