Eveniment-Social

Daca ai facut acest lucru, ar trebui sa-ti faci de urgenta un test! Tot mai multe persoane din Iasi sunt depistate cu HIV

Publicat: 18 iul. 2018
1

@ De aceste sfaturi trebuie sa tina cont toti iesenii @ Daca ai facut acest lucru, ar trebui sa faci o vizita la medic @ Cazurile sunt din ce in ce mai multe si din ce in ce mai grave @ Acestea sunt principalele cai de transmitere @ Medicii vin cu o serie de sfaturi care ar putea sa ajute la prevenirea raspandirii acestui virus @ Ce persoane sunt predispuse sa intre in contact cu virusul HIV @ Numarul pacientilor a crescut ingrijorator in ultimii ani

Conform medicilor ieseni, virusul HIV a inceput sa afecteze din ce in ce mai multe persoane la nivelul judetului Iasi. Astfel, Iasul ocupa pozitia a doua la nivel national atunci cand este vorba despre numarul de pacienti care au intrat in contact cu acest virus.

"La nivelul judetului Iasi ne confruntam cu un numar din ce in ce mai mare de cazuri. Vorbim despre o crestere lenta, dar sigura de-a lungul anilor. La ora actuala avem in evidenta activa un numar de 330 de pacienti, ceea ce inseamna ca sunt urmariti. Din cei 330, 314 pacienti sunt in terapie antiretrovirala. Ceilalti sunt pacienti in asteptare, insemnand ca la momentul actual nu necesita astfel de terapie sau care, din pacate, au abandonat terapia. Ca numar de cazuri suntem al doilea centru regional la nivel national, iar Iasul se afla pe locul doi ca numar de pacienti, pe prima pozitie fiind judetul Bacau", precizeaza dr. Cristina Nicolau, coordonator al Compartimentului HIV/SIDA din cadrul Spitalului de Boli Infectioase "Sf. Parascheva" din Iasi.

Persoanele care au facut acest lucru trebuie sa mearga de urgenta la medic

Medicii ieseni trag un semnal de alarma si ii indeamna pe iesenii care stiu ca nu au o viata sexuala stabila sa mearga si sa faca un test, prin care sa afle daca au intrat in contact cu virusul HIV.

"Pentru a fi testat, trebuie ca persoana respectiva sa recunoasca ca are o problema. Atunci, trebuie sa se gandeasca foarte mult la istoricul lui, la relatiile pe care le-a avut si sa vada daca se incadreaza in populatia la risc. In general, populatia la risc se testeaza periodic. Aceste persoane trebuie sa se gandeasca la acele relatii cu risc, respectiv relatii cu persoane intamplatoare, cu parteneri sexuali multipli sau neutilizarea prezervativului. Repetam ca utilizarea prezervativului este esentiala in prevenirea acestei boli. Precizam ca testul este gratuit si este accesibil oricarei persoane care doreste sa se testeze, testarea fiind anonima si nu implica nici macar un risc in ceea ce priveste confidentialitatea informatiei. Totodata, aceasta testare nu depinde de biletul de trimitere de la medicul de familie", mai spune dr. Cristina Nicolau, coordonator al Compartimentului HIV/SIDA din cadrul Spitalului de Boli Infectioase "Sf. Parascheva" din Iasi.

Citeste si: Unic in tara! O unitate medicala ieseana exceleaza la acest capitol! Iata tehnologia care salveaza vieti la Spitalul "Sf. Maria"

Cei care aleg sa faca acest lucru reprezinta o sursa de infectie

Printre pacientii cu HIV se numara si acele persoane care aleg sa nu urmeze tratamentul si sa ramana in randul populatiei, reprezentand o sursa de infectie pentru cei din jurul lor. Totodata, medicii mentioneaza faptul ca drogurile au luat amploare in ultima perioada, aceasta fiind una dintre principalele cai de transmitere a virusului.

"Pacientii care nu ajung la noi raman in populatie si reprezinta o sursa de infectie pentru cei din jurul lor. Numarul celor care consuma droguri a crescut ingrijorator, iar incidenta foarte mare este in zona Bucurestiului. Acolo vorbim de consum de heroina in combinatie cu etnobotanice, heroina si cocaina. Acestea sunt caile de transmitere intravenoasa prin intermediul drogurilor", incheie dr. Cristina Nicolau.

Adauga un comentariu