Eveniment-Social

Daca ai patit asta si nu mergi la doctor, poti muri! Iata cate cazuri sunt la Iasi

Publicat: 05 aug. 2015

@ Zone importante din Iasi au probleme cu cainii vagabonzi @ Oamenii sunt vaccinati preventiv @ Pacientii din alte judete vin la Iasi pentru serul antirabic @

Pana in prezent, in judetul Iasi nu a fost inregistrat niciun focar de rabie. Cabinetul antirabic din cadrul Spitalului de Boli Infectioase Sf. Parascheva din Iasi se confrunta din ce in ce mai putin cu focare de rabie in ultimii ani, fapt ce se datoreaza celor de la Directia Sanitara Veterinara (DSV) Iasi care au identificat si au vaccinat animale in tot judetul in mediul silvatic, dupa ce au accesat niste fonduri europene.

Focare de rabie au fost identificate, in ultima vreme, in judetul Vaslui, cand pacientii au fost nevoiti sa se deplaseze la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi deoarece spitalele din Vaslui nu achizitioneaza ser antirabic. „Nu s-a inregistrat niciun focar de rabie in Iasi, ceea ce este foarte bine. In alti ani erau deja inregistrate cazurile. Am avut pacienti de la Vaslui, pentru ca ei nu cumpara ser antirabic si ii trimit la noi pentru administrare, si de asemenea de la Neamt”, a declarat Maria-Alexandrina Gradinaru, medic primar de boli infectioase ce raspunde de cabinetul antirabic din cadrul spitalului mai sus mentionat.

Statistica din luna iunie pana in prezent a cabinetului antirabic arata faptul ca in total 273 de pacienti au fost muscati de animale ce ar prezenta virusul sau chiar de animalele proprii, dintre care 192 au fost vaccinati, iar alti 81 de pacienti au avut nevoie de consultatii sau sunt sub supraveghere si se intorc doar daca animalul moare. De obicei, vaccinarea se face preventiv atunci cand animalul este necunoscut si nu se poate realiza supravegherea. Acesti pacienti se prezinta la cabinetul antirabic de trei sau de cinci ori, dupa schema de vaccinare, in decurs de o luna.

Reprezentantii cabinetului antirabic al Spitalului de Boli Infectioase precizeaza ca zonele cu cele mai mari probleme sunt in cartierul Tatarasi, urmat de capat CUG si Pacurari. De asemenea, in mediul rural sunt cele mai inregistrate cazuri de rabie deoarece animalul care este purtator de virus si il transmite mai departe este vulpea, si tot aici se intalnesc persoanele care nu prea se prezinta la spital, din motive nestiute de medici, dupa care apar complicatii. „De un an si ceva s-au mai linistit apele, am vaccinat multa lume. Se vede o schimbare pentru ca a fost o legatura stransa intre DSV si noi. Acum cifrele vorbesc, pana acum erau focare unul dupa altul”, au mai declarat reprezentantii cabinetului antirabic.loading...

Comentarii
  • MAI BINE SA NU AJUNGI LA SPITAL, TOATA LUMEA ESTE COMODA, TE TINE 3 ORE LA USA, PANA TERMINA DE VORBIT LA TELEFON SI TE INTREABA DE CE TEA MUSCAT?

Adauga un comentariu