Eveniment-Social

Daca ai trecut de aceasta varsta, mergi la medic! Tot mai multi ieseni primesc un diagnostic dur

Publicat: 16 sept. 2016
1

@In ultima perioada, numarul iesenilor care sufera de o boala renala cronica este in continua crestere@ Medicii ne sfatuiesc sa mergem mai des la control@ Simptomele unei astfel de boli nu sunt evidente, iar oamenii nu se pot autosesiza pentru a se proteja

Peste 500 de ieseni sufera la ora actuala de boli renale cronice si urmeaza aproape zi de zi tratamentul de dializa prin care viata lor sa nu fie pusa in pericol. La Spitalul Parhon din Iasi sunt pacienti care urmeaza acest tratament „de prelungire a vietii”, denumit dializa, de peste 20 de ani. De mentionat este faptul ca, acest tratament necesita destul de mult timp, pentru ca pacientul trebuie sa faca trei sedinte de dializa pe saptamana, iar numai o singura sedinta dureaza intre 4 si 5 ore in care pacientul nu poate sa paraseasca sau sa intrerupa conectarea cu aparatul de specialitate. Ingrijorator este faptul ca, in Iasi, numarul bolnavilor ce sufera de aceasta afectiune cronica a rinichilor este in continua crestere.

„Dializa este o metoda de filtrare a sangelui cu ajutorul unui aparat si cu a unui filtru de dializa. Pacientul este conectat la acest aparat printr-o fistula arterio-venoasa. Un astfel de tratament este realizat de 3 ori pe saptamana, cate 4-5 ore pe zi. Practic, bolnavii cu o boala renala cronica sunt dependenti de acest tratament pentru a ramane in viata. Numarul pacientilor ce sufera de o boala renala cronica este destul de mare, in jur de 500. Se observa o crestere vizibila si cred ca anul acesta vom ajunge pana la 600 de cazuri, din pacate”, a declarat dr. Ionut Nistor, purtator de cuvant la Spitalul C. I. Parhon.

Asa poti preveni o astfel de afectiune

Existenta unei boli cronice renale inseamna ca rinichii nu mai functioneaza normal de o perioada mai lunga de timp. In mod obisnuit, rinichii indeparteaza reziduurile toxice din sange. Atunci cand rinichii sunt deteriorati, reziduurile se aduna in organism si produc o stare de rau. Cauzele bolii renale cronice nu sunt intotdeauna cunoscute, dar orice afectiune sau boala care deterioreaza vasele sanguine sau alte structuri ale rinichiului pot duce la suferinta renala.

„Ca si o sugestie pentru a preveni o astfel de boala, ar trebui ca oamenii sa faca controale mult mai des. Cei care au depasit varsta de 40 de ani ar fi bine sa faca control o data pe an pentru «a nu fi luati prin surprindere» de o astfel de afectiune a rinichilor. Spun acest lucru deoarece o boala renala cronica se manifesta in timp si nu are simptome specifice prin care pacientul ar putea sa se autosesizeze”, a mai spus doctorul Ionut Nistor.

Cele mai intalnite cauze de boala renala cronica sunt provocate de boli precum diabetul zaharat, care cauzeaza aproximativ 35% din totalul bolilor renale cronice, hipertensiunea arteriala, care se manifesta prin presiunea crescuta a sangelui si reprezinta cauza altor 30% dintre bolile renale cronice, patologii sau infectii ale rinichiului.

Adauga un comentariu