Boli si tratamente

Daca avem rude bolnave de cancer de colon, riscul creste: cat adevar este in aceasta afirmatie

Publicat: 21 nov. 2018
25

Persoanele care au avut membri de familie cu cancer de colon sunt in mai mare masura predispuse sa dezvolte aceasta afectiune maligna. Daca a fost vorba de o ruda de gradul intai, adica de unul dintre parinti, frati sau copii, riscul de carcinom va fi de doua sau trei ori mai ridicat. Pericolul creste atunci cand boala a lovit mai multe rude de gradul intai, indiferent daca erau femei sau barbati. Nu genul, ci varsta pacientului diagnosticat cu cancer are aici un rol decisiv: cu cat era mai tanar cand i s-a declansat carcinomul, cu atat sporeste riscul membrilor de familie apropiati. Cei ce au asemenea antecedente familiale ar trebui sa discute neintarziat problema cu medicul lor de familie. Acesta ii va indruma la un gastroenterolog, care le va face o co­lonoscopie – iar recomandarea este ca investigatiile sa se inceapa la o varsta cu zece ani mai mica decat a rudei bolnve. Şi un test genetic poate clarifica situatia, cu precizarea ca aici va fi necesara in plus si o consi­liere psihologica, fiindca aflarea rezultatului con­stituie de multe ori un soc pentru pacient. Varstnicii dezvolta mai des un cancer.

Un amanunt interesant: polipii colonici se intalnesc mult mai frecvent in Europa, SUA si Aus­tralia, decat in Asia si Africa. Oamenii de stiinta sunt de parere ca aceasta se explica prin faptul ca alimentatia si stilul de viata joaca un anumit rol in aparitia cancerului de colon. De exemplu, s-a constatat ca supraponderalii si dia­beticii sunt mai predispusi la formarea de polipi in intestin. Hrana nesanatoasa, sedentarismul, fumatul si consumul de alcool fac sa creasca ris­cul de imbolnavire.

Asadar, cum se poate impiedica aparitia can­ce­rului de colon? "Este imposibil de impiedicat", afirma specialistii. "Însa poate fi imbunatatita starea de sanatate a intestinului, consolidand sis­temul imunitar." Deja 30 pana la 60 de minute de miscare moderata pe zi micsoreaza riscul de for­mare si malignizare a polipilor. De asemenea, ali­mentatia echilibrata este foarte importanta: fibrele in cantitate mare (ex. din cereale integrale, legu­minoase, fructe si legume), produsele lactate, ule­iurile vegetale ecologice si cafeaua, consumate cu economie – toate acestea compun un meniu prie­tenos pentru intestin. Doua feluri de carne ar tre­bui sa fie, pe cat posibil, evitate: cea rosie (de porc, vita si miel), precum si carnea prajita pana la carbonizare. Se recomanda si renuntarea la mezeluri. Nu intamplator, vegetarienii se imbol­na­vesc mult mai rar de cancer de colon, compa­rativ cu oamenii care mananca regulat carne, potrivit formula-as.ro.





Adauga un comentariu