Eveniment-Social

Daca femeile ar sti asta, nu ar mai ajunge pe masa de operatie. Nu trebuie sa plateasca nimic

Publicat: 27 iun. 2014
1

@ De cele mai multe ori sfaturile medicilor sunt ignorate de pacienti si doar atunci cand sunt in pericol de moarte sunt in stare sa faca absolut tot ce le cere doctorul pentru a se salva @ Medicii de specialitate trag un semnal de alarma

Majoritatea femeilor refuza cu incapatanare sa isi alapteze pruncul, doar pentru simplul motiv ca sanii se vor lasa dupa intarcarea copilului. Medicii obstetricieni spun ca numarul mamelor care alapteaza este foarte mic, cam 10 la suta dintre acestea aleg sa-si hraneasca bebelusul cu lapte matern. In schimb, foarte putine femei stiu ca alaptatul protejeaza impotriva aparitiei cancerului la san.

„Din pacate, foarte putine mame mai alapteaza in ziua de astazi. Cred ca 10 la suta dintre mame isi hranesc copilul cu lapte matern. Exista doua categorii de mame care mai alapteaza: cele care inteleg beneficiile alaptarii si cele care provin din medii defavorizate si din cazua situatiei financiare precare nu isi permit sa cumpere lapte praf. O cutie de lapte praf ajunge si la 50 de lei si reprezinta hrana pe 3 zile a copilului. Trebuie sa scoti cateva sute de lei din buzunar lunar numai pentru a cumpara laptele praf. Multe dintre mame spun ca nu doresc sa alapteze din motive estetice. Nu exista suport medical pentru a demonstra acest lucru. Este foarte important ca mamele sa stie ca alaptatul protejeaza impotriva aparitiei cancerului mamar. Daca ar sti acest lucru, poate nu ar mai renunta atat de usor la alaptat. Incidenta cancerului de san este mare”, a declarat dr. Madalina Nour, purtator de cuvant la Maternitatea Elena Doamna din Iasi.

Medicii de specialitate au precizat ca laptele matern aduce beneficii nutritionale unice pentru sanatatea micutului. „Un copil care nu este alaptat este privat de ceea ce este mai bun pentru el. Este cea mai naturala cale pentru nutritia copilului. Laptele matern creeaza anticorpi pentru intarirea sistemul imunitar, reduce riscul pentru diabet zaharat, hipertensiune arteriala, obezitate, astm bronsic. Foarte putine mame constientizeaza aceste beneficii. Cat sunt in maternitate isi alapteaza pruncul, doar pentru ca medicii le explica aceste beneficii si incercam pe toate caile sa promovam alaptarea. Dupa externare majoritatea renunta la hranirea copilului cu lapte matern”, a spus medicul Madalina Nour.

Adauga un comentariu