Actualitate

Daca ii tin buzunarele parintii isi pot trimite copiii in excursii de studiu

Publicat: 26 ian. 2000

Ministerul Educatiei Nationale continua serialul „Reforma fara bani de la buget, dar cu bani din buzunarul parintilor”, printr-o noua initiativa care ar trebui sa vina in ajutorul elevilor. Conform unui ordin recent sosit de la MEN, in invatamantul preuniversitar se introduce conceptul de excursie de studiu. Astfel, elevii vor putea fi invatati si evaluati, nu numai la ore, ci si prin intermediul excursiilor de studiu. Acestea vor da posibilitatea elevilor de a afla ce este lucrul in echipa, de a realiza portofolii, jurnale de calatorie si a-si insusi tehnicile de documentare. Excursiile de studiu trebuie sa aiba in vedere case memoriale, muzee care evoca personalitati ale culturii romanesti. Pentru anul acesta, ministerul recomanda realizarea acestor excursii de studiu la Ipotesti, tinand cont de faptul ca 2000 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu„.

Agentia Nationala a Taberelor trebuie sa colaboreze cu profesorii in organizarea acestor excursii si sa asigure cu prioritate locuri de cazare pentru elevii care sunt in excursie de studiu. Acestea pot fi organizate pe clase sau pe grupuri de elevi in orice perioada a anului scolar. „Profesorii de stiinte umaniste organizau si pana acum astfel de excursii dar acestea nu erau agreate de directori. Acest ordin al MEN ofera cadrul legal pentru astfel de excursii de studiu care sunt necesare: elevul cunoaste profesorul si in altfel de ipostaza decat cea de la catedra si invata fara sa fie constient de acest lucru, fara sa se gandeasca ca il preseaza timpul, asa cum se intampla la scoala cand are de dat o lucrare a doua zi”, a spus Camelia Gavrila, inspector scolar general al ISJ Iasi.

In ceea ce priveste finantarea acestor excursii, costurile vor fi suportate partial din veniturile extrabugetare ale scolilor si partial de elevi. Cum veniturile extrabugetare ale scolilor sunt foarte mici , rezulta ca tot parintii vor suporta cheltuielile pentru astfel de excursii. Ideea este interesanta, dar MEN dovedeste inca o data ca vrea sa faca reforma fara bani, ceea ce va fi extrem de dificil.loading...

Adauga un comentariu