National

Dacă nu dormi suficient, nu ai chef de viață, confirmă noi cercetări

Publicat: 17 sept. 2020
femeie fara chef de viata
Chiar și fluctuațiile minore de noapte la noapte în durata somnului pot avea consecințe

Majoritatea dintre noi știm că lipsa somnului are un efect profund asupra modului în care funcționăm zi de zi. De la iritabilitate și stângăcie crescută, la o susceptibilitate mai mare la răceli și boli cronice, există cercetări ample care susțin acest lucru. Acum, un nou studiu amplu confirmă faptul că lipsa de somn te lasa efectiv fara chef de viață, impedicandu-te sa te bucuri chiar si de lucrurile pozitive care ti se intampla.

Noi cercetări arată că, după o noapte de somn scurt, oamenii reacționează mai emoțional la evenimentele stresante de a doua zi și nu găsesc la fel de multă bucurie în lucrurile bune. Studiul, condus de psihologul sănătății Nancy Sin, analizează modul în care somnul ne afectează reacția atât la evenimentele stresante, cât și la evenimentele pozitive din viața de zi cu zi.

„Chiar și fluctuațiile minore de noapte la noapte în durata somnului pot avea consecințe asupra modului în care oamenii răspund la evenimentele din viața lor de zi cu zi”, a spus psihologul Nancy Sin de la Universitatea din British Columbia, potrivit Sccience Alert.

Alaturi de colegii sai a folosit datele sondajului de la aproape 2.000 de adulți cu vârste cuprinse între 33 și 84 de ani. După evaluarea condițiilor lor inițiale, participanților li s-au cerut opt ​​zile consecutive date despre durata somnului, stresul zilnic și experiențele evenimentelor pozitive și negative.

„Când oamenii experimentează ceva pozitiv, cum ar fi îmbrățișarea sau petrecerea timpului în natură, de obicei se simt mai fericiți în acea zi. Dar am constatat că atunci când o persoană doarme mai puțin decât cantitatea obișnuită, nu are la fel de mult impuls în emoțiile din evenimentele sale pozitive”, a explicat Sin.

Dacă nu dormi suficient, nu ai chef de viață!

Din fericire, acest efect merge și în sens invers. Un somn mai lung face ca evenimentele pozitive să pară și mai bune și protejează împotriva efectelor stresului zilnic. Echipa a constatat că aceste efecte sunt și mai mari asupra celor cu probleme cronice de sănătate, cum ar fi durerea cronică.

„Pentru cei cu afecțiuni cronice de sănătate, am constatat că somnul mai lung – comparativ cu durata obișnuită a somnului – a dus la răspunsuri mai bune la experiențele pozitive din ziua următoare”, a spus Sin.

În mod neașteptat, cercetătorii nu au găsit nicio legătură între durata somnului și reacțiile negative. Acest lucru sugerează că somnul este deosebit de important pentru pozitivitate, notează echipa și că este esential să analizăm atât efectele pozitive, cât și cele negative atunci când investigăm somnul.

Somnul trebuie să fie în mod clar o prioritate în viața noastră, dar acest lucru poate fi mult mai ușor de spus decât de făcut.

ercetările au mai arătat că mulți dintre locuitorii țărilor occidentale nu dorm suficient. Până la o treime dintre adulții americani declară că dorm mai puțin decât cele șapte până la nouă ore recomandate, iar 12% dintre australieni au mai puțin de 5,5 ore.

Pe lângă stres și condițiile cronice de sănătate, alți factori, cum ar fi deconectarea de la ciclurile noastre naturale de somn, nevoia de a face munca în schimburi sau locuri de muncă multiple și singurătatea pot face foarte dificilă obținerea cantității recomandate de somn.

Această cercetare a fost publicată în Health Psychology.

Adauga un comentariu